• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Фло - специалист
Tsilkov написа:
[ само Фло го гонят нови закони на физиката и току виж някои му повярвал и зел да прави същите простотии. Дори в Англия правят двоините стени на отстояние 50-75 мм. ,но там целта е "дрениране" на влажния въздух. То ако беше вярно това с въздуха нямаше да се мъчим с това пусто топлопреминаване , ама за жалост и живота на земята не би съществувал :lol:
Цилков,температурното съпротивление на затворен въздушен слой според EN ISO 6946:2007 за дебелина 5 см. и 10 см. е еднакво, като при посока на топлинния поток нагоре е 0,16,при хоризонтална е 0,18 и само при движение на долу разликата е минимална за 5 см. е 0,21 за 10 см. е 0,22.
Простотията Цилков е някой да се мине ,точно на тебе да ти даде пари,за каквото дебнеш тука в направи си сам да му проектираш пасивна къща.
Пак ще уточня,че в моя случай е избрана въздушна междина от 10 см.от целесъобразност бетонните елементи да останат скрити в зида и да не стърчат отвън или отвътре.Да няма термомостове ,аадъмно?Отговарям ти на нападките с присъщия си толерантен тон и финес.
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Цилков,температурното съпротивление на затворен въздушен слой според EN ISO 6946:2007 за дебелина 5 см. и 10 см. е еднакво
Именно и се равнява на 8 мм. вата :lol: . Добре е да прочетеш каква е разликата между коефицент на топлопреминаване (U), съпротивление на топлопредаване(R) и коефицент на топлопроводност(ламбда). Наблегни на това при кое високите цифри(R) означават добри характеристики и при кое ниските (U и ламбда).
Малък жокер: По сегашните изисквания на Наредба 7 се изисква за стена съпротивление на топлопредване минимум R =2,857 m2K/W. С въздушната междина която така упорито прокламираш си постигнал R =0,16 m2K/W :prayer: :lol: =D> :lol: :roll: :rolleyes: :supz:
Фло - специалист
Tsilkov написа:
Малък жокер: По сегашните изисквания на Наредба 7 се изисква за стена съпротивление на топлопредване минимум R =2,857 m2K/W. С въздушната междина която така упорито прокламираш си постигнал R =0,16 m2K/W :prayer: :lol: =D> :lol: :roll: :rolleyes: :supz:
Ами тя стената не е само въздух бе аланкоолу! Аз прокламирам трислойната зидария ,щото може да има въздух ,ама може и да напълниш междината с каквото си искаш,при това по-евтино отколкото да лепиш отвънка и това си е голям плюс .В моя случай най -натоварена на атмосферно влияние е западната стена и северната и там пълня с перлит и то не навсякъде ,ами само около бетоновите елементи.При другите стени няма голямо значение при чиста дебелина на дървобетона от 30 см. и квадратура на прозорците 63 м2.
svetliopi44 - Чирак...
Тоя перлит ако го набара влагата ще си имаш печурки по стената.
Блока в който живея е някаква смесица от технологии ... всички външни стени са от бетон (не панела) пред тях са зидали с гипсови блокчета като са оставяли около 8 см въздух между тях.
Това го разбрах като смених дограмата ... :lol:
Да ти кажа преди да махна тая простотия и да си сложа ГК с вата си беше влажно и студено.
Сега го нямам тоя проблем.
Яд ме е е в една от стайте го видях много късно и бях нашляпал картона вече.
idunno - специалист
Къщата е с 10 см Неопор външна изолация и всичките 500 м2 са отопляеми .Местоположение-София.Таваните са изолирани.Измерванията са от миналата година от януари до март-за всеки месец.Термопомпата служи за отопление/охлаждане и БГВ.Инсталацията е скъпа(подово ,конвектори и т.н.) и е направена от фирми,които това им е работата :).Нямаше нужда да забивам електромер,защото трябваше да се покаже колко харчи една скъпо струваща система.
И това не е пасивна къща.По скоро е умна къща. :).
Цилков, темата май е имали почва пасивна къща, а не колко струва инсталацията на пасивна къща :)
Мислех, че се коментират чисто техническите въпроси...
Tsilkov - майстор
idunno написа:
Измерванията са от миналата година от януари до март-за всеки месец.
От Октомври до Декември не беше готова ,или нямаше нужда от отопление? Април не отоплявахте ли? Всички стаи ли се отопляват на жилищна температура? Поясни и дали лв./м2 е средно за месец или за целия сезон?
idunno написа:
Нямаше нужда да забивам електромер,защото трябваше да се покаже колко харчи една скъпо струваща система.
Не питах дали сте плобирали електормер :) . Мисълта ми беше дали самата помпа беше измерена директно с уред на контакта и - до колкото разбирам да?
idunno написа:
Мислех, че се коментират чисто техническите въпроси...
Е то без някакъв поне приблизителен финансов анализ няма как - все пак във всяка сграда (пасивна или не) се заравя една торба с пари - не е като да си сглобиш някои уред за 500-5000 лева за собствен кеф и удоволствие :)
AntonBM - специалист
Омръзна ми да обяснявам, че Наредба 7 може и да е сгрешена в частта си нормативни изисквания, но това не означава, че по нея не може да се изчисли консумацията на енергия на каквато и да е къща. Предлагам да направим един експеримент! Нека Цилков ми изпрати данните на една къща, която е изчислявана по PHPP и да видим какво ще изкарам аз по моята методика. Сигурен съм, че разликата няма да е по-голяма от 5%.
П.П. За да е честно не искам да знам крайните резултати а само данните които са необходими за изчисленията. После ще сравняваме.
Тани - модератор
Фло написа:
Тани написа:
Фло написа:
Рекуператора е с един двигател за двата потока въздух на външния и вътрешния. Целта е скоростта на двата потока да е еднаква .Не,че не е технически възможно да е с два двигателя и този за входящия въздух да е с променлива мощност,респективно обороти ,но толкова фина подстройка за изравняване скоростта на двата флуида едва ли е надеждна,по-скоро съмнителна е,плюс оскъпяването.Затова просто двата вентилатора се монтират на една ос на един двигател.
Ти сигурен ли си за това в червеното? Дори то да е вярно , то може дебита на потоците да се регулира с клапи, за постигането на същия ефект!
Сигурен съм,че в масовите случаи е така,като има и изключения при някои самоделки да слагат два вентилатора с два двигателя.Регулирането на потоците при купешкия рекуператор пак си е от скоростта на ел.двигателя за двата флуида едновременно.Клапите пък са предпоставка въобще да компрометират рекуперацията.Иначе ,ако проблема е филтъра ,то има разни варианти на самопочистващи филтри и други чудеса на роботиката и астронавтиката,които не са оправдани за къща.
Никой не коментира това дали рекуператорите са само с един двигател и за двата вентилатора , а смятам , че това е важно за проектирането на всяка къща с рекуператор! Всичко тръгна от противовакумната клапа, но сигурно има и други неща които трябва да се съобразят, ако рекуператора прави налягане/подналягане, защото колкото то е по-голямо, толкова загубите на къщата ще са по-големи !
AntonBM - специалист
Тани, тези рекуператори, които съм виждал са с 2 вентилатора, не съм виждал с един, но не изключвам, че е възможно да се направят и такива. Проблемите, които може да има рекуператор с един двигател са много:
1. Пада на налягане в смукателната и нагнетателна част са различни и не са константи във времето (филтрите се замърсяват). Ако с нагнетява и засмуква само с 1 двигател трябва работните колела на 2-те части да са изпълнени по различен начин, за да имат различно разполагаемо налягане при едни и същи обороти. Обикновено на нагнетателната част (свежият въздух) има един топлообменник в повече и той внася допълнителен пад на налягане, така че ако рекуператора е с 2 еднакви вентилатора ще се вади повече от колкото ще се вкарва и къщата ще остане на под-налягане.
2. Ако няма подземно положена тръба, постъпващият свеж въздух ще е с ниска температура и в топлообменника на рекуператора със сигурност през зимната ще се образува конденз, който може при по-ниски външни температури да замръзне. Това води до постепенно увеличаване на пада на налягане в частта изхвърляне на отработен въздух. Т.е. дебита в този кръг постепенно ще спада. Размразяването, най-често се прави като временно се спира вентилатора за свежия въздух. Така се повишава температурата на топлообменника и леда се стопява – за около 5 мин. После пак се включва нагнетателният вентилатори и всичко е ОК. С един вентилатор трябва да има моторна клапа, която да прави това, но така нещата са по-трудни не само за регулация, но е и по-скъпо като изпълнение.
3. Ако трябва да се поддържа баланс между нагнетяваният и засмукван въздух само с клапи, а не с два различни вентилатора, ще се консумира много повече енергия за задвижване на въздуха и после изкуственото ограничаване на дебита с увеличаване на пада на налягане чрез клапа. Ако двигателите са 2 това може да се прави с промяна на скоростта на въртене на вентилаторите. Така се пести електроенергия.
Има и още минуси на варианта с един двигател, но пак казвам, нищо чудно някой да е направил и такъв рекуператор.
Относно моето предложение за сравняване на методиката заложена в Наредба 7 с тази на PHPP, то си важи, но искам да кажа, че има едно нещо, което ме притеснява. В сайта а „ИГ пасивни къщи” има тема в която са правили сравнение на една типова къща като са я местили в различни точки по света. Моето мнение е, че тези изчисления не са реални. По методиката от Наредба 7 не е възможно къщата построена в София да има Специфична нужда от енергия за отопление и вентилация 10 [kWh/m2a], за Пловдив да е 3, а за Бургас да е 4 (разликите не може да са толкова големи). Охладителният товар за Осло да е по-висока от тази в Бургас ( 10 срещу 8 ). Бургас е доста по-южен град и би трябвало той да има по-глямо число от Осло. Явно тук има някаква груба грешка. Ако трябва да сметна точно тази къща аз ще изкарам доста по-верни резултати, но те ще се различават от тези цитирани в сайта им.
Последна промяна от AntonBM(стар) на чет ное 22, 2012 12:37 pm, променено общо 2 пъти.
idunno - специалист
Цилков, всички стаи се отопляваха на 22 градуса.И освен топенето на сняг и работещата термопомпа нямаше други консуматори.И да, не беше изцяло готова, затова и периода етакъв.Става въпрос за месечна сметка от 500 лв. за 500 м2 вътрешна отопляема площ през относително доста студен период.Без дори да работи някакво оптимизиращо управление.
Примерът не е единичен.Мога да ти опиша и подобен пример, :) само че с пелетен котел при това втора ръка.
Това са неща от практиката. :)
Малко и по темата - аз не съм привърженик на пасивността, защото началната инвестиция е много висока, текущите разходи за поддръжка-също.Все някой трябва да сменя хепа филтрите, нали?
Малко е като прекаления светец и богу.....

Към Антон - Наредба 7 е все пак стандарт, а пасивните къщи не се третират от този стандарт.

Като се наложи да сметна пасивна къща ще му дам на Волфганг Фейст 90 евро и толкова, засега такава опасност няма :-D :-D
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: