Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
hi4kok - напреднал
Някой пробвал ли е контролера на конрадския кит дали ще издържи на 42V.
3*12V- 12Ah + 6V-12Ah
и дали ще се усети добавката на тази 6v батерийка за скоростта или мощността?
Chakal - специалист
masagero написа:
Браво Краси много добре се е получило.Как са параметрите-пробва ли го?
Днес имах малко свободно време, закачих ватметъра и направих безцелна обиколка на квартала. Данните са както следва:

изминати 8км
максимална скорост 42км
употребени 2.91А
пиково 30А
ватовете са 1382w

Това мисля е достатъчно да си направите изводи. Като гледам, никой до сега не си е споделял инфото от ватмера, а съм убеден, че доста хора го имат по велосипедите си.

По груби сметки, с моите 120кг за 30км пробег с всичката газ ще са ми необходими към 10.8А - което ме устройва напълно :-D
Chakal - специалист
hi4kok написа:
Някой пробвал ли е контролера на конрадския кит дали ще издържи на 42V.
3*12V- 12Ah + 6V-12Ah
и дали ще се усети добавката на тази 6v батерийка за скоростта или мощността?
Да, някой е пробвал и дори е писал в тази тема. След като караш ел. велосипед няма да е никак зле да отделиш 1 час от времето си, за да изчетеш цялата тема, която е доста поучителна и интерсна.

Поздрави !
zach_82 - специалист
Subsa написа:
Не точно, има вграден свободен венец от BMX в средното движение и той работи само в едната посока (като въртя) като работи двигателя превърта.
Зъбчатката на двигателя и тя е с freewheel и не се върти като въртя педалите.
Аха, това е друго нещо, не бях забелязал на снимката свободния венец в педалите- sorry!
Subsa - специалист
Обаче е консуматив. Общо взето освен радиално се натоварва и доста аксиално, което е нетипично за този венец и на 300км грубо се износва и чупи. Сменил съм 3бр, като единия го строших по друга причина.
Ъпгрейда, който съм замислил е да го стопирам с един лагер на оста на педалите, които да поема аксиалното натоварване и да симулира иначе наличния лагер в задната ос.

Китаеца от който взех кита вече има ъпгрейднат кит - година по късно:
http://www.aliexpress.com/item/Electric ... 15712.html
+ совете са, че я няма шумната предавателна кутия и е добавен въпросния лагер зад свободния венец - загледайте снимката там.
добавен е и предпазител на ремъчната предавка, все още няма за верижната.
Може от него да взема целия лагер и шайбата и да не се занимавам тук. Офертира ме нещо от сорта на 11 долара, ако не намеря къде да ми издялкат шайбата в София ...
sasko12345 - специалист
Всички тия колелца са супер но мисля че по бързо от хъба няма засега. А скоростите и с хъба си ги ползвам просто въртя на последната скорост бавно и това е.
ge6aaaa3 - специалист
^Ммм... Не е така. С верижна предавка и скорости, можеш да постигнеш много по-големи скорости и ускорения при същата мощност. Друг е въпроса с безопастността и множеството триещи се елементи.
Сега взех да си мисля за нещо такова http://www.google.bg/imgres?q=%D1%82%D1 ... ,s:0,i:152 . Тъй като нямам намерение да влагам сериозни средства, ще използвам оловни акумулатори и преработен стартер. Една проста триъгълна конструкция, ще играе ролята на шаси. Рамата ще е малко по-тежка от на колелото, но пък няма да се опитвам да пазя равновесие с 90кг олово. От стартера се очакват около 2 kW мощност. При наличието на скорости, смятам, че ще ме носи и ще развива прилична скорост... Освен това изглежда странно и това ме кефи. :mrgreen:
sasko12345 - специалист
Има хъбове за шелосипед по 8квата. С тоя двигател ще сменяш четки през ден. А ако смениш скорост на високи обороти незнам кво може да се случи с веригата и крака ти
Subsa - специалист
Моя под натоварване не сменя, трябва да отпусна малко газта и сменя веднага с плашещ звук :)
Относно четките, електромобилите с DC двигатели с четки да не сменят всеки ден. На година-две и то за 15-18 kw двигатели. Всичко пак опира до проектирането, ако го пускат на повече отколкото е сметнат, едно, че не е ефективен и друго, че увеличава износването в пъти.

За мен контролера му не мери правилно тока, тия 350 ампера дори и моментно да ги е хванал ме съмняват.

Тема "Електровелосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: