Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Аз пък за друго се замислих сега като си гледам сметката за тока. Какво плащаме под паролата "зелена енергия"? Така като гледам сумират дневното и нощното потребление и върху него начисляват "зелена енергия". Питам се аз - какви са тия нощни-слънчеви панели, щом плащаме и за нощна "зелена енергия". Ако енергодружествата са задължени да изкупуват тази енергия, не я ли изкупуват на киловати - т.е. каквото е произведено, това се купува и плаща. И защо този процент в сметките ни за ток за "зелена енергия" е един и същ и през зимата, когато производството на тези панели е сведено до минимум поради по-късите и по-малко слънчеви дни и тогава производството почти изцяло се пада пак на АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ? Къде отиват тези наши пари за "зелена енергия" през този сезон? Знам, че зелената енергия не е само слънчеви панели, има и ветрогенератори, но те едва ли компенсират липсата на слънце.
danaildr - специалист
Зелена енергия са вятърните и слънчевите централи, можеби 70-80% от нея е от вятърни. Ветропарковете са на места където целогодишно има вятър (примерно Каварна). Там печалба има и ще има още дълго, а при фотоволтаиците нещата са малко по-зле, ефективността им е ниска все още и ако не са комбинирани с вятърни турбини може и на агуба да работят с новите изкупни цени
DMN - майстор
Въпросът ми по-скоро беше насочен - какво плащаме и защо, а не кой какво печели :)
Наистина не знам какъв е процента на зелената енергия произвеждана у нас и какво е съотношението между ветрогенератори и фотоволтаици. Но плащаме константно за нещо, които не е константа. Като гледам какво пише на бележката ми за ток - зелена енергия - 0.01110 лв., това начисляват върху киловат потребена енергия от нас, ама така са разцепили левчето на 100 000 парчета. Пак се питам - щом толкова точно смятат до 1/100000 от левчето, как може процента за зелена енергия целогодишно да е един и същ, като просто няма как да е така за този вид енергия?
Последна промяна от DMN на чет ное 22, 2012 9:03 pm, променено общо 1 път.
danaildr - специалист
Изчислението се прави на база годишното производство. Смята се произведеното от ветрогенератори и фотоволтаици за 2011 и на база на това какъв процент от цялата консумирана енергия за 2011 е това, се смята колко да е таксата за 2012. И сега като сметнат през 2012 колко е ще направят колко да е таксата за 2013, сега тея идиоти искат цените да се определят по други критерии. А тая зелена енергия ние я плащаме два пъти. Веднъж я плащаме чрез данъците си, посредством НЕК на производителите (които са EVN, ЧЕЗ и другите не помня как бяха, държаваята ги изкупува на преференциални цени, много по-високи от тези на които НЕК продава на дружествата), после си ги плащаме и на тях чрез сметките си (защото те не признават че са получили парти за тази енергия, те си я смятат за загуба)
Здравейте. Прочетох коментарите, но от тях не останах много доволен.В смисъл всичко се въртеше около тази зелена енергия.Която ми се струва доста скъпа с нска ефективност.Забелязали ли сте,че като зеляна енергия се дава и био дизела например.Но най интереснотио е,че тя се рекламира от големи компании, които имат интерес в тази област.Като например Monsanto. Тази коропрация е световен лидер, обхванала със своите пипала света.В нейн интерес е да се предлага например проиводство на биогорива .Кому е нужно милиони декари по света да се засяват с подобни монокултури, да се обработват с химически препарати, произведени пак от нея, както и хиляди тонове гориво , за обработка на тези култури.А никъде не се споменава за така наречената безплатна енергия.Която е открита преди много години.Но всичко се държи в тайна.Целата е колкото се може по дълго време, света да робува на тази създала се върхушка.И вместо света да върви към прогрес, подобни групировки, не желаят това да стане достояние на света. И все пак има вече и пробив в това отношение.Ако някой не знае , нека да прочете за италиянския професор Андреа Роси.Който е разработил установка за така наречения студен ядрен синтез .Ето и линк към него http://pesn.com/2011/01/17/9501746_Foca ... or_market/ .Мога също така да спомена за фондацията на Мехран Кеше /.За повече информация влезте в facebook.И на търсачката напишете инициативна група "21 септември .
hidrazin - майстор
:shock: Гладна кокошка, просо сънува.
:partyman:
todortv - майстор
Най-добрите машини до този момент са китайски, но модела на болярина е няколко поколения по-напред от тях.
:? Не съм чул или видял нито едно такси с ННО генератор. Относно Браунов газ за отопление, аз съм скептично настроен.Знае ли се времето ще покаже.
По принцип брауновия газ не се използва за отопление, а за рязане на различни материали,както и при някой видове автомобили.А за колите се използва водородната клетка.Тъй като водорода е доста опасен, в момента се разботи на създаване на така наречента водородна гъба.Която поглъща водорода , като по този начин той става безопасен.Като и по голямото количество погълнат водород.

Тема "Идея да си изключим "зелената енергия" от сметките за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: