• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
И аз си замълчах ама изобщо не ми е станало по интересно.Ако махнем обсъждането почти в детайли на рекуператорите помислете с какво друго допринесохме за доближаване идеята за "пасивната къща" към бита на обикновения българин.
Имам предвид съществената част от задачата , а именно конструкцията на къщата и решението за използваните материали.Притеснява ме изходната позиция - "никой проектант не би се навил да се фундира върху ХПС" и в предните си постове се опитах да обясня това но колегата 8180 не ме разбра и както винаги ме обяви просто за сърдит и не вникна в това което исках да кажа.Мнението ми не беше просто в защита използването на стиропора ,а в посока това да оценим колко бедни откъм технологии и практика сме и освен това да пазарим на хората стандартите и методологиите за изчисления относно енергоефективността ,да вземем да се замислим ,ако не можем да купуваме поне да си откраднем от чуждия челен опит.
Именно затова показах част от инженерните приложения на стиропора ,там където хората знаят какво представлява и как се използва ,защото там ако проектанта е фундирал моста на магистралата върху стиропор и греши представяте ли си какво чака въпросния проектант ,фирмата строител или възложителя ???
И още нещо ме притеснява в тази насока ,полярността в мненията както на споменатия колега 8180 ,така и на колегата Тани в тази тема ,за разлика от мненията им в темите - viewtopic.php?f=47&t=6346 и viewtopic.php?f=47&t=12973 където за конструктивната система от стиропор се говори по различен дори хвалебствен начин.
Пиша тези неща ,защото мисля че отегчавате хората с караници относно сметките, по повод криворазбраните и изостанали български технологии, по които ще е изградена въпросната къща.
Вложете малко усилия за изясняване проблема ,какви и защо такива материали и какви и защо конструкции могат да се използват ,защото по този начин, саката конструкция пълна с термомостове и да я смятате с рекуператор излиза смешно.
рулом - специалист
valio2007, ако ти отговорим за турбуленцията, па че ми се карат за спам :wink: ....не че сте съвсем наясно и какво е турбуленция :wink:
....а иначе, ако наистина искате да знаете каква е ролята на вентилационната система(рекуператора е част от нея, а не основна съставка) в пасивната къща....може да помолите и profy за разяснения, няма да откаже и определено е в час с материята....ама при вашето кастово деление, специално за тази тема, съмнявам се дали някой ще ви отговори....

...от мене успех в сметките...и в стиропора...ще ви наглеждам :wink:
Последна промяна от рулом на чет ное 22, 2012 11:52 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Добре да приемем, че някой каже , че това е разрешено (фундирането върку пластмаса), ти ще си направиш ли собствената къща така? Да похарчиш толкова пари и първия неволен пожар в близост до основите да ти наклонят къщата? Ще кажеш има застрохаватели..... това е редовния отговор, когато човек е сигурен , че рискува и се опитва да го прехвърли на някой друг.
Последна промяна от valio2007 на пет ное 23, 2012 6:22 am, променено общо 3 пъти.
estqwerty - специалист
ами то не остана много за обсъждане в темата.

останаха мембраните, по сайтовете гледам всичко е облепено на голямо за да може да се мине теста с вратата.
интересно е само дали има в бг нещо което да може да се използва.

другото което ще е много интересно да се обсъди на избягването на термомостове.
тук трябва да си намерим конструктор който да каже какво може и какво не.

по нагоре бяха споменати джамовете - линк със сертификат за профил на рехау за пасивна къща остава само да намерите подобен стъклопакет.
генеото го продават в няколко версии има и за пасивна и за не пасивна къща.има разлики в уплатненията. не можете да правите безкрайно големи прозорци защото не се слага армировка защото на нейно място има изолация. има и по-добри но все пак да не забравяме че е отваряма система.

ето линк и за други сертифицирани системи - има доста от обсъжданите тук неща. http://www.passiv.de/en/03_certificatio ... tabase.htm
infomar
Въпрос:
Колко и какви хора могат да си позволят така проектираната пасивна къща? Това няма ли да е предназначено за каста под 0.1-0.2%... или ще са само единични бройки. Тези Господа ще имат средствата и възможностите да поръчат на специалисти проектанти и в последствие строители да има го направят от-до, както и да си плащат надутите сметки за отопление и др.
С една дума това е нещо недостижимо за средният и над средният българин в близките 100 години. Ще се радвам, ако се наложат, но нищожно малко са тези можещи да отделят 15000-20000-30000 само за изолация, рекуператор и др.

п.С.
Ако никой не ме пита как съм спечелил първите двеста хиляди или милион, и аз ще мога да си го позволя.
Не е ли по-добре да се мисли какво може да се направи в рамките на някакъв реален лимит за среден жител не за София а България. Обикновено се казва : разполагам с толкова пари, дай да видим какво може да се направи - за основен строеж толкова, за пасивност и другите неща толкова и т.н.т.
Тани - модератор
Ако 30 000 лева са ти проблем при строежа на къща, въобще не се захващай. Пасивна къща могат да си позволят поне 3/4 от хората които си строят нови къщи. Въпроса е заслужава ли си. В тази тема така да се каже побългъряваме технологиите и елементите на пасивните къщи, така че да ги използваме за ремонта и/или строежа на нови къщи, които няма да имат претенциите на пасивни, но ще притежават повечето им предимства.
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
останаха мембраните, по сайтовете гледам всичко е облепено на голямо за да може да се мине теста с вратата.
интересно е само дали има в бг нещо което да може да се използва.
Това което гледаш по сайтовете е "яко облепено" защото обикновенно показват дървени конструкции. Тука има една много хубава тема за дървена къща - погледни там - и тя е цялата олепена въпреки че не е пасивна. Тези лепенки най-лесно и сигурно можеш да ги намериш от системата на ватата. Импровизации също са възможни стига да си сигурен какво правиш.
Що се отнася до лепенката на прозорците също има много варианти. Аз съм ползвал системата на Henkel в един обект. Цените бяха скъпи като за лепенки ама в рамките на няколкостотин лева за цялата къща. При Рехау и Шуко има лепенки директно към самата дограма.
Стъклопакетите не става да си вземеш от гаражна работилница - за аргона е ясно че няма как да го сложат, но и за нискоемисионното покритие не знаеш точно какво слагат. Това е проблем не само за пасивните сгради. В повечето малки цехчета се справят много добре с профилите защото са системни , ама стъклопакета които е над 70% от площа на дограмата и върши същинската част не е ясно какво става. Най-лошото е ,че почти няма "топлоизолационни" стъклоразделители ,а стандартните метални са си термомост обрамчващ прозореца (то затова от тях почва конденза). Затова при влагане на стъклопакет с U=0,9 и рамка с U=1,0-1,1 накрая прозореца излиза с U=1,2-1,3.
infomar написа:
С една дума това е нещо недостижимо за средният и над средният българин в близките 100 години.
Дори в този раздел на форума (а форума никак не бих казал че е за "заможни хорица" с хоби да си правят сами :lol: ) можеш да видиш доста къщи с квадратура 250-500 квадрата ,че и повече. Даже сега има една съседна тема с 383 кв.м. Тя далеч не е първата или последната. Всичко това при условие, че за едно четири-пет членно семейство+гостите са досатъчни 120-240 м.кв. РЗП. Та маи имаш доста подценяваш средния и над средния българин :?
idunno - специалист
И ти го подценяваш, като си мислиш, че ще инвестира в пасивна къща, а не в нормално изолирана стандартна къща и ново БМВ Х6.Така вместо една ще си има две придобивки. :-D
VLADO66 - майстор
Да ама Х6-цата ще хване крака до месец,но къщата надали ще могат да вдигнат,освен по-документи :-D
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Да ама Х6-цата ще хване крака до месец,но къщата надали ще могат да вдигнат,освен по-документи :-D
Освен това Х6-цата ще струва двойно по-малко още като я изкара от салона, а при къщата е обратно. Ама нека не "гледаме в канчето на другите". Мисълта ми беше ,че ако имаш ограничена сума Х пари и желание за "пасивна сграда", "нискоенергиина сграда" ,или просто "качествена сграда" можеш да смъкнеш от квадратурата/да опростиш сградата и да я постигнеш - въпрос на баланс между желания, нужди, приоритети и не на последно място далновидност. Има случеи (няма две еднакви сгради) в които каквото и да правиш няма да се получат нещата, но аз преди да помисля/пресметна подобен вариант не бих спал спокойно с оглед на това ,че ще заровя една торба с парички вместо да ги "пръсна" с кеф по белия свят.
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: