Заводско 1000 литра бойлер идва с нагреватели 2 броя по 7,5 киловата
.

abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:Яааа,вярно.kuuuuuul написа:Ето един линк за всички които искат да си сметнат тока http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi- ... macia.html дневна 19ст - нощна 13ст.Ако искаш да се отопляваш на ток си вземи един ГаланЗадай в калкулатора по 100kWh, за да видиш по-точно цената.Аз съм стигнал до извода,че за отопление на ток най икономично е с климатик,а колектора си го вържи за бойлера дано поне него да стопли.
Получава се дневна = 19,98ст. и нощна =14,08ст.
Ivo_Ray написа:AntonBM, благодаря ти за времето което губиш в проверка на моите сметки и за съветите. Аз малко по малко започвам да се разубеждавам от идеята. За да има икономически ефект от цялата работа трябва да се сложат много панели, които съответно ще струват много пари, а при положение, че ще работят само зимата, на практика няма да има изплащане това чудо. А ако не сложа панели а само топля водата в топлообменника на нощна енергия, разликата 13-21 стотинки кВч не е особена.Аз точно това имах предвид като възкликнах:
LazarGanev написа:Фантастичнот.е. - близко до фантастиката
filmatoplo написа:Много ток ще се плащаЧаро също ти го каза.
Ivo_Ray написа:AntonBM, благодаря ти за времето което губиш в проверка на моите сметки и за съветите. Аз малко по малко започвам да се разубеждавам от идеята. За да има икономически ефект от цялата работа трябва да се сложат много панели, които съответно ще струват много пари, а при положение, че ще работят само зимата, на практика няма да има изплащане това чудо. А ако не сложа панели а само топля водата в топлообменника на нощна енергия, разликата 13-21 стотинки кВч не е особена.Термопомпа на нощна енергия е истината.
Открих една термопомпа (Geotok-7 AW с вътрешен хидромодул) 8,6 кВ отоплителна мощност при 2,5 кв консумация - 3096лв.http://geotok-bg.com/price%20list.htm
Та цената на тая термопомпа бие цената на панелите които трябва да сложа при варианта с бидона. От тази гледна точка започвам да клоня към идеята - малка термопомпичка, дори може и конкретната.
kuuuuuul написа:Това последното неможах да го схванаКак получих 4.8 пъти по-евтино отопление, отколкото ако се топлиш на дневна ли?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Термопомпа на нощна енергия е истината.
Грубо сметнато : 3 * 1,6= 4,8 пъти по-евтино от дневна енергия ти става отоплението.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: