Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Заводско 1000 литра бойлер идва с нагреватели 2 броя по 7,5 киловата :wink: .
kuuuuuul - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
kuuuuuul написа:
Ето един линк за всички които искат да си сметнат тока http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi- ... macia.html дневна 19ст - нощна 13ст.Ако искаш да се отопляваш на ток си вземи един Галан :lol: Аз съм стигнал до извода,че за отопление на ток най икономично е с климатик,а колектора си го вържи за бойлера дано поне него да стопли.
Задай в калкулатора по 100kWh, за да видиш по-точно цената.
Получава се дневна = 19,98ст. и нощна =14,08ст.
Яааа,вярно. :x Големи мошеници :axe:
Ivo_Ray - помощник
AntonBM, благодаря ти за времето което губиш в проверка на моите сметки и за съветите. Аз малко по малко започвам да се разубеждавам от идеята. За да има икономически ефект от цялата работа трябва да се сложат много панели, които съответно ще струват много пари, а при положение, че ще работят само зимата, на практика няма да има изплащане това чудо. А ако не сложа панели а само топля водата в топлообменника на нощна енергия, разликата 13-21 стотинки кВч не е особена.
Открих една термопомпа (Geotok-7 AW с вътрешен хидромодул) 8,6 кВ отоплителна мощност при 2,5 кв консумация - 3096лв.http://geotok-bg.com/price%20list.htm
Та цената на тая термопомпа бие цената на панелите които трябва да сложа при варианта с бидона. От тази гледна точка започвам да клоня към идеята - малка термопомпичка, дори може и конкретната.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ivo_Ray написа:
AntonBM, благодаря ти за времето което губиш в проверка на моите сметки и за съветите. Аз малко по малко започвам да се разубеждавам от идеята. За да има икономически ефект от цялата работа трябва да се сложат много панели, които съответно ще струват много пари, а при положение, че ще работят само зимата, на практика няма да има изплащане това чудо. А ако не сложа панели а само топля водата в топлообменника на нощна енергия, разликата 13-21 стотинки кВч не е особена.
Аз точно това имах предвид като възкликнах:
LazarGanev написа:
Фантастично :cool:
т.е. - близко до фантастиката :wink:
Както и Филма:
filmatoplo написа:
Много ток ще се плаща :wink: .
Чаро също ти го каза :wink:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ivo_Ray написа:
Открих една термопомпа (Geotok-7 AW с вътрешен хидромодул) 8,6 кВ отоплителна мощност при 2,5 кв консумация - 3096лв.http://geotok-bg.com/price%20list.htm
Та цената на тая термопомпа бие цената на панелите които трябва да сложа при варианта с бидона. От тази гледна точка започвам да клоня към идеята - малка термопомпичка, дори може и конкретната.
Термопомпа на нощна енергия е истината.
Грубо сметнато : 3 * 1,6= 4,8 пъти по-евтино от дневна енергия ти става отоплението.
kuuuuuul - майстор
Това последното неможах да го схвана :?
a_stoev - майстор
Само не се хващай с термопомпа Вода-Вода. Сондажите се затлачват или пресъхват, а заровените серпентини излизат безумно скъпо. Закони на мърфи в действие. Вземи си вода въздух, лошото е че под 15кВт цената не се променя надолу заедно с мощноста. Затова и под 15кВт почти ги няма на пазара.
Иначе солара на лято се дренира и завива. Но вакумния е по скъп от термопомпа със същата мощност в общия случай. Пък и къде живееш че не ти трябва охлаждане?????
Чаро - Акълия
a_stoev написа:
Сондажите се затлачват или пресъхват, а заровените серпентини излизат безумно скъпо.
Сакън, недей се излага! :lol:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kuuuuuul написа:
Това последното неможах да го схвана :?
Как получих 4.8 пъти по-евтино отопление, отколкото ако се топлиш на дневна ли?
СОР на термопомпата приех грубо за = 3.
А 1.6 пъти е по-евтина цената на нощната спрямо дневната енергия.
Ако трябва и по-подробно ще го докажа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз го разбрах веднага, но не е коректно изразено (това в цитата) - ако имаш термопомпа за да се топлиш на нощна тарифа, ще се топлиш и през деня с нея, и то основно през деня :wink:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Термопомпа на нощна енергия е истината.
Грубо сметнато : 3 * 1,6= 4,8 пъти по-евтино от дневна енергия ти става отоплението.

Тема "Водно подово + слънчев колектор + електричество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: