Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Дневна 100кв= 20лв
Нощна 100кв=14лв
Разлика 6лв = 30% по евтоно 4,8пъти го разбирам като 480%.Копа го приемаме един и същ денем и нощем.Много ми се иска да си прав,ама май не си. :? :partyman:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Коефицента 1,6 е при ЕОН (21,33ст. / 13,3ст.), да при ЧЕЗ (19,98ст./14ст.) е по-малък 1,427 така е.

Казах спрямо отопление на дневна.
Пример: Аз съм на ЕОН, ще давам техните цени.
През деня като има хора, трябва да се топли - Духалка, радиатор, инфраред панел, електролизно котле, ел.котле със златни нагреватели да са все ще харчат толкова колкото топлят. Примерно ти трябват 10kWh през деня. Цена 10*0,2133 =2,13лв. - това приемам за базова цена.
Ако си с климатик със среден СОР=3 , той ще изхарчи 3,333kWh, като пак ще отдаде 10kWh. Цена 3,333*0,2133=0,71лв.
Ако ползваш ТАП на нощна енергия , той ще отдаде 10kWh през деня, но ще е изхарчил 10kWh ама нощна енергия. Цена: 10*0,133= 1,33лв.
Ако ползваш термопомпа със буферен съд (основната идея в темата) на нощна енергия, тя ще изхарчи 3,33kWh ама нощна енергия, като енергията 10kWh от буферния съд ще се ползва през деня. Не съм включил загуби от съда (добре изолиран) и консумацията на помпата, но пък СОР-а ми се струва достатъчно нисък.
Цена: 3,33*0,133=0,44лв.
Е, цената 2,13 лв. спрямо 0,44лв. не е ли 4,8 пъти по-голяма, респективно 0,44лв. не е ли 4,8 пъти по-евтино от колкото отоплението на дневна 2,13лв?
Нормално СОР да пада с падането на температурите при ТП въздух-вода, при вода-вода и земя-вода не би трябвало да пада или не толкова явно, но пък цената е повече.
Дали системата е за направи си сам е друг въпрос, много ясно че трябва да се пресметне системата за да се съобрази с конкретни изисквания. Ако не се смята, трябва да се преоразмери което води до по-големи разходи. Варианти има, първоначалната инвестиция е по-проблемна според мен.
Последна промяна от abcdefghijklmnopqrstuvwxz на пет ное 23, 2012 1:21 pm, променено общо 2 пъти.
kuuuuuul - майстор
Е,аз се радвах дори на мойте 30% а така съм още по щастлив. :partyman:
estqwerty - специалист
здравейте, интересна тема ...

1. копа на термопомпите пада когато загрявате водата над определена т. мисля че в този форум бях чел за това. ако намеря линк ще постна. за да стигнете градуси над 50 копа беше почти 1:1. бяха го обяснили - някакви цикли, температури на фреони....

2. това може да е плюс защото просто трябва да се увеличи обема на водата, което ще доведе до по-ниски работни температури и ще може да се използват пластмасовите бидони.

3. по моите криви сметки 1000 литра вода нагряти до 45 и охладени до 30 ще съдържат в себе си 17.5 киловата, което е достатъчно да топлим място 8 часа с 1.5 киловата - спалничка предполагам, поне моята иска толкова под -10 външна т.
a_stoev - майстор
Чаро написа:
a_stoev написа:
Сондажите се затлачват или пресъхват, а заровените серпентини излизат безумно скъпо.
Сакън, недей се излага! :lol:
Ох, недей така ;).
Да те пратя при един оптимист, който си купи термопомпа преди да си сметне топлодобива от серпентината?

Добре трябва да премисли преди да се хване на хорото с Вода/Вода. Това имам в предвид.
Чаро - Акълия
a_stoev написа:

Ох, недей така ;).
Да те пратя при един оптимист, който си купи термопомпа преди да си сметне топлодобива от серпентината?

Добре трябва да премисли преди да се хване на хорото с Вода/Вода. Това имам в предвид.
Да ти кажа, понагледал съм се на какви ли не идиотии. Последно правих сонда цели, подчертавам, цели 4 метра! А най-фрапантното запитване беше- ако заровя една цистерна в двора и въртя водата в нея, за какво са ми сонди!? :lol:
Отговора ми сигурно трябваше да бъде - ми що не вържеш входа и изхода на термопомпата с една циркулационна помпа - да си върти водата, що изобщо и цистерна ще заравяш :?
:lol:
Наличието на малоумници не означава, че системата не е добра или неефективна!
Има и лоши шофьори, но никой не отрича автомобилите...
a_stoev - майстор
Точно това имах в предвид. Има една склонност към прекомерен оптимизъм когато си правиш нещата сам. А това са скъпи инсталации и грешките не са приятни.
filmatoplo - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=MBqfLA4nAUY Подпомагане отопление от вакумни панели .

Тема "Водно подово + слънчев колектор + електричество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: