Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Традиционните къщи които гледам по морските села са с четирискатен покрив,почти без стреха и имам чувството че са гръцки заемки.
schuldiner - майстор
Tsilkov написа:
schuldiner написа:
Моето мнение е, че най-практични за Варна са плоските покриви с външно водоотвеждане, с нисък борд, барбакани и водосборни казанчета.
Няма ли да кажеш причината :) . Освен това дай малко повече подробности защото в момента това е доста рядко изпълнявана система.
Цилков, какво й е смешното на причината? Причината да не се прави е безхаберието на проектанти и архитекти. А иначе... количеството валежи и продължителността на снегозадържането във Варна позволяват покривът да е плосък. Бордът е за да се избегнат улуците - проблеми с обледяване, преливане, увисване и т.н. В по-стари къщи борд има и на скатни покриви, т.нар. седящи улуци, но при тях водоотвеждането е през каратавана и чак тогава към фасадата - все пак по-практично е водата да отива вън от сградата възможно най-рано. Е, ако ширината е 20-30 м и повече, няма да е лесно, но щом го има при значителен брой кооперации и панелки и работи (дори с изолация в безобразно състояние, течове почти не се усещат заради правилния наклон на покривната плоча/замазка), не е лошо поне да се замисли човек. Т.е. след като е решено покривът да е плосък, да не прекарваме зорлем водата през сградата.
Системата не е рядко срещана, ами при новото строителство не остава равно място по покрива от надстроени килийки със скосове, които щеш-не щеш обличаш с керемиди. При нормално разположение на помещенията покривът се изпълнява точно така (освен ако на архитекта не му хрумне да нахлупи един селски калпак на сградата).
Подробности какви? След покривната плоча има ТИ, замазка с наклони и хидроизолация - няма особена разлика дали ще остава така или ще се полага още някаква настилка. Ако питаш за барбаканите и казанчетата, обяснявал съм няколко пъти - за предпочитане е максимално сечение на барбакана, за да не се запушва, а ако има проблем с прекомерно количество вода, то той да е отвън, откъм фасадата. Чрез барбакана може да се регулира дебита към казанчетата, съответно към водосточните тръби, а излишната вода "да чака" на покрива - това, което правят сифоните всъщност. По принцип си прав за воронките, че са слабо място при хидроизолирането, но може би не знаеш, че и при перфектно залепяне пак връщат при обилни води - от първата снадка, която обикновено е скрита или в замазката, или в подпокривното. Антивакуумните воронки са хубаво нещо, ама пак остават неизвестните по трасето през сградата, а и при използваем покрив-тераса не са никак лесни за скриване. Именно съобразяването на сечението на барбакана спрямо водосточните тръби и казанчето предотвратява "кипенето" на водата и преливането от снадките. И най-важното: не оставя нищо скрито - нито за откриване, нито за отстраняване на евентуален проблем.
VLADO66 - майстор
Само да вметна че се срути покрива на магазин Била в Сухата река в София от 'чакаща' на покрива вода и липса на преливници в борда.Недостатък на външното водоотвеждане е въжможността за замръзването му.
vladtod - специалист
posejdon написа:
мерси отново на всички, както обещах качвам една фасада на къщата от юг..това ще е краен вариант ако споделите идеи за материалите цени и качество ще съм много благодарен :)
От Аксаково съм и след време дай боже и аз ще строя къща, но в Ментешето и съм се спрял на този вариант http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 47&t=31474 и като гледам твоя проект който ще е 80 % бетон защо не прочетеш темата може пък да ти хареса. Ако не е тайна над Фамтекса ли ще е къщата или над Добричкия път където и аз се оглеждах :tonqe: за парцел ама не случих.
schuldiner - майстор
VLADO66 написа:
Само да вметна че се срути покрива на магазин Била в Сухата река в София от 'чакаща' на покрива вода и липса на преливници в борда.Недостатък на външното водоотвеждане е въжможността за замръзването му.
Да бе, щото ако е с воронка, няма да замръзне и да направи 10-15 тона по средата на нещо като плоча... Тез, дето падат от сняг и лед не само в България, са или ламарини, или спироли, или някакви леки покривни елементи, но не са стоманобетон. Поне аз не съм чувал такъв случай у нас. Пък и реотани продават, все пак... А и нищо не пречи за по-големи водосборни площи бордът да се прекъсне или да се оставят допълнителни барбакани на по-високо ниво - само за прекомерно количество вода.
Показателно е, че навремето се практикуваше "водна проба" при издаване на промишлени обекти. В присъствието на проектант, технически и всякво шеф сме пълнили до борд с пожарния шланг. Сградата пука, усещат се тоновете вода, но хората бяха спокойни - "по-добре сега, отколкото като вкараме машините за милиони и хората вътре". Мога да гарантирам, че за еднофамилна къща с покрив-тераса 50-60 м2 при борд 10-15 см такова яко изпълнение не е никакъв проблем или разход. Това си е по-скоро нормалното изискване за покривна плоча и теста се прави най-малкото като качват палетите със строителни материали по сградите. Отделно че дъното на "басейна" е върху носещите зидове, а не някъде в средата на плочата... Да се дават за пример сгради-еднодневки, не е коректно меко казано...
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Цилков, какво й е смешното на причината?
Усмивката беше да те подканя да поразкажеш някои секрет които знаеш, а не да мислиш че се заяждам. Аз също съм фен на плоските покриви (даже скоро на един обект по които съм работил при изпълнението правиха точно това с шланга което описа), но винаги са били с воронки (обикновенни или вакуумни). Не се бях замислял за предимството на барбакана(а и във фирмите за отводняване няма общо взето таквиа детайли), че отвежда навън и е много по-компактен от улука(да не говорим че снадката улук-хидроизолация ми се струва ненадеждна ).
VLADO66 написа:
Само да вметна че се срути покрива на магазин Била в Сухата река в София от 'чакаща' на покрива вода
Там се срути защото нямаше аварийно водотвеждане (високи барбакани) и защото конструкцията е била "изпилена" до край. Точно тогава правих няколко други супермаркета на конкурентна верига и ни накараха да доказваме ,че конструктивно няма да падне - при аварийни воронки нямаше грижи.
Мерси за подробните коментари, къщата се намира точно до горната детска градина в Аксаково. Наистина е малко пренаселено с дву и триетажни къщи и затова исках и да е малко по нетрадиционно като дизайн, колкото до тия камъни по фасадата все още обмисляме с архитекта как ще бъде финалния вариант може да се оформи и с някакъв тип керамични плочки, както и алуминиеви панели от рода на еталбонда.. надявам се до няколко дни да сме готови и ще кача снимки на това какво измислихме , както разпределението вътре.. за тези които им е интересно.. :) !
както обещах...:)

Прикачен файл

IMAG0310.jpg

Прикачен файл

IMAG0307.jpg

Прикачен файл

IMAG0305.jpg

Прикачен файл

IMAG0306.jpg

Прикачен файл

IMAG0303.jpg
Tsilkov - майстор
posejdon написа:
както обещах...:)
Цялостно няма да пиша нищо защото нито знам каква е идеята, нито желанията, нито мястото(пък и ме мързи да пиша толкова). Като гледам разпределението обаче не се сдържам да пиша няколко елементарни неща :shock:
Втория етаж хубаво - спалня с гардеробна, баня , тераса - приказка.
Ама долу :axe:
- влизаш в антрето няма къде да си сотавиш обувките и якето
-тръгваш към тоалетната в антрето - няма къде да седнеш
- гледаш кухненската част като в гарсониерка - кухня на Г и трапезарната маса сбъхана в нея ,а квадратура бол [-X
-дивана ъглов ама на прозореца лепнат ,а телевизора на другия краи на стаята някъде по стълбата [-X [-X
-колна в средата на дневната :?
-две спални без баня на етажа :shock:
-две стъпала според старците в университета са "пребивалник".
Ако беше някоя първоначална скица щеше да ми е ясно че ще се дооправя (нещо което те съветвам да направиш) ама то цветове, коти, конструкция......

P.S. Сега видях спалнята как е свряна между вратите на банята и чупката , а в банята колона :? . Преработвай докато е време - не че ако си в апартамент няма подобни проблеми, ама нали целта на това да изиспеш торбата с парите е да подобриш качеството на живота.
P.S.2 За шума слагай троен стъклопакет от страната на летището с различна дебелина на стъклата и въздушната междина.

Тема "Къща в Средиземноморски стил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: