Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
и вчеара от токов удар стана няква беля и сега казаха че трябва да се семени таблото
Ако е от мрежата токовия удар евентуално можеш да си пуснеш една жалба в енергото и да ти платят щетите.
Трудно е, но не е невъзможно. Имаше някакъв срок за пускане на жалбата - май 3-дневен. :?
:partyman:
hidrazin - майстор
Ти как разбра, че е от токов удар? На някои други комшии нещо да им е изгоряло?
lafche - напреднал
да и съседа има същия проблем
Virtuozo - специалист
Нашето момче работата при тебе хич не е на добре. Разбери че няма как къща на 3 етажа да се захранва с по два кръга на етаж :sad: Те тия 7 предпазителя половината са главни и какво става един кабел до всеки етаж и с него всичко!
Тая работа така не бива,не че неможе всичко може ама най ама наистина най-лекия вариант е да позваш кабела който отива до съответния етаж и там на всеки етаж да има табълце малко в което да има в най-скромния случай по 1 бушан за контактите във всяка стая,един бушон за осветлението,1 бушон за бойлера и един за мястото където се готви и се включват фурни,печки ...Хората ще ти кажат,че и това което съм ти писал е недостатъчно,но но без минимум 5 предпазителя с пет токови кръга на етаж то това не е никаква инсталация.
Струва ми се че доста работа има по твоята къща,поне така както описваш нещата.
lafche - напреднал
и на мен ми се струва нечитава работата но така са строили къщата на времето и сега ще тря да преправим всичко :? :headbash:
hidrazin - майстор
да и съседа има същия проблем
В понеделник рано сутринта със съседа и в енергото. Щом не е само при теб е по-лесно да се докаже.
най-лекия вариант е да позваш кабела който отива до съответния етаж
:^o Той кабела до етажа като е 2,5 или 4 квадрата колко бушона и какви да му сложи? По-скоро да си докара до етажите поне
6 квадрата и да раздели на повече кръгове. Ама съм много скептичен дали инсталацията позволява разделяне. Ама така както
си говоря, без да е ясно кое как е по-добре да хвърля боб. :-D
Johny - майстор
Така и не отговори на колегата, кой ти каза да поставяш 3 табла. Изхвърли всичко от старото табло и остави по 1 предпазител /63А/ за всеки етаж. Ако всички предпазители на къщата са събрани в това табло, просто замени тази, които са амортизирани, нагорели и т.н.. Това не е добро решение, но след като всички ги устройва толкова години тази система, кого го бърка, колко и къде имате табла?
Опиши по-подробно.
Един токов кръг се защитава от един предпазител/автоматичен или стопяем/. Едно апартаментно табло струва около 10лв. http://www.elektrobaza.com/70-apartamen ... rit-montaj
Един автоматичен прекъсвач - от 5 до 11лв /от този производител в случая/ в зависимост от тока на който с разчетен. http://www.goodprice.bg/category/34/prekasvachi.html
Другото го смятай сам. За труд се смята отделно.
moimoimoi - майстор
скоро сменях едно такова табло на двуетажна къща
таблото с 5-6 предпазителя от големите 63 ампера стопяеми
и какво се оказа:
свалям таблото и :shock: идва едно захранване,минава през един предпазител 63 ампера за цялата къща и един 63 ампера за звънеца :lol:
на един метър от таблото има квадратна кутия,т.е. от предпазителя до кутията има едно захранване 6мм* за цялата къща, а в кутията 10-12броя 4мм* за различните токови кръгове
последва удължаване на кабелите от кутията до таблото и монирането на отделен предпазител за всеки токов кръг
hidrazin - майстор
а в кутията 10-12броя 4мм* за различните токови кръгове
Ами това си е жив късмет! А какво правиш, ако в тази кутия има само по един кабел 4 квадрата за всеки етаж??? :lol:
Тъй, че не се оплаквай. Викай "Пази Боже!"

Тема "въпрос пр подмяна на Ел.Табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: