Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тоя Виадрус на 40* ли го душиш?
milen1110 - напреднал
LazarGanev написа:
Налага се, иначе той ще ме умори от жега.
batkotony - специалист
LazarGanev написа:
:lol:
LazarGanev - "Велик майстор"
milen1110 написа:
LazarGanev написа:
Я кажи каква е мощността на котела и радиаторите. Задължително му сложи термовентил и тогава бойлера ще го вържеш на котелния кръг на високата температура. Иначе ще ти се задръсти котела от катрани, ще ти се запали комина и ще трябва да четем теми с подобни оплаквания :)
kozl - майстор
milen1110 написа:
naskov написа:
Сложи си термостатични вентили.
Минавало ми е през главата.
Обезателно сложи (така ще ги скопиш и то както си ги нагласиш) и вдигни температурата на котела. А тоя котел има ли автоматика да регулира изходящата температура?
kapanec - специалист
LazarGanev написа:

Я кажи каква е мощността на котела и радиаторите. Задължително му сложи термовентил и тогава бойлера ще го вържеш на котелния кръг на високата температура. Иначе ще ти се задръсти котела от катрани, ще ти се запали комина и ще трябва да четем теми с подобни оплаквания

6+ на LazarGanev.
Ето това ти е отговора на ?
Christo - майстор
+1 за Лазар Ганев!
Представям си на какво прилича котелът отвътре! Не бива да го караш на по-малко от 60 градуса. На повече-още по-добре. Трябва да разделиш инсталацията на две: ниско температурна за радиаторите през трипътен вентил, който да смесва студената и топлата от котела, така че към радиаторите да върви вода, да кажем с 40 градуса, и високо температурна част, директно горещата от котела за серпентината на бойлера. Тогава ще можеш да караш котела на 70-80 градуса, както трябва да бъде. Ще трябват и две помпи за двата кръга. Ще се оскъпи малко инсталацията. Иначе ще си съсипеш котела.
milen1110 - напреднал
LazarGanev написа:
milen1110 написа:
LazarGanev написа:
Я кажи каква е мощността на котела и радиаторите. Задължително му сложи термовентил и тогава бойлера ще го вържеш на котелния кръг на високата температура. Иначе ще ти се задръсти котела от катрани, ще ти се запали комина и ще трябва да четем теми с подобни оплаквания :)
Мощността на котела е 25 kW, а на радиаторите + лира + бойлера около 23,3 kW. Я ме светни малко за тоя термовентил. Котела се осмолява, но мисля, че това е нормално - чистя го веднъж на 2-3 седмици.
milen1110 - напреднал
kozl написа:
milen1110 написа:
naskov написа:
Сложи си термостатични вентили.
Минавало ми е през главата.
Обезателно сложи (така ще ги скопиш и то както си ги нагласиш) и вдигни температурата на котела. А тоя котел има ли автоматика да регулира изходящата температура?
Има.
milen1110 - напреднал
Christo написа:
+1 за Лазар Ганев!
Представям си на какво прилича котелът отвътре! Не бива да го караш на по-малко от 60 градуса. На повече-още по-добре. Трябва да разделиш инсталацията на две: ниско температурна за радиаторите през трипътен вентил, който да смесва студената и топлата от котела, така че към радиаторите да върви вода, да кажем с 40 градуса, и високо температурна част, директно горещата от котела за серпентината на бойлера. Тогава ще можеш да караш котела на 70-80 градуса, както трябва да бъде. Ще трябват и две помпи за двата кръга. Ще се оскъпи малко инсталацията. Иначе ще си съсипеш котела.
Вече трудно мога да я преправя инсталацията. От котела водата отива в разпределителен колектор и от него към 6 радиатора 1 лира и бойлера. Тръбите са PEX-Al-PEX и съм ги положил в замазката.

Тема "Намаляване мощността на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: