Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkotony - специалист
milen1110 написа:
Вече трудно мога да я преправя инсталацията. От котела водата отива в разпределителен колектор...
E то точно там ще я преправяш...няма да къртиш.
2v6 - майстор
milen1110 написа:
Мощността на котела е 25 kW, а на радиаторите + лира + бойлера около 23,3 kW. Я ме светни малко за тоя термовентил. Котела се осмолява, но мисля, че това е нормално - чистя го веднъж на 2-3 седмици.
"Осмоляването" не е нормално за никой котел :!:
Някои дори си мислят, че защото изхода на котела (кюнеца) не е горещ значи котела работи добре :shock: Точно обратното - заради наслояването на котела намалява топлината отдадена на водата, намалява и топлината на изходящия кюнец, а съответното количество излиза през комина :idea:

Котела е нормално да събира по стените малко пепел, който се почиства на 1-2 месеца.

Както се каза няколко пъти по-горе за нормалната работа е необходимо водата на вход на котела да е над 60 градуса. Така на изхода ще е също над 60 и бойлера няма да се "охлажда" от радиаторите.

Помпата трябва да се включва при 65-70 градуса и да се изключва под 60 градуса температура вода изход котел.

Регулиране мощността на радиаторите е най-добре с термостатични вентили. Другия вариант е с втора помпа и смесителен вентил да се намали температурата на водата към тях.

Къде ти е монтирана помпата?
Прикачен файл:
b1.GIF
b1.GIF (4.44 KиБ) Видяна 3327 пъти
milen1110 - напреднал
Къде ти е монтирана помпата?
Прикачен файл:
b1.GIF
[/quote]
Помпата е монтирана на студената вода точно преди котела.
2v6 - майстор
milen1110 написа:
Най-лесно ще е ако имаш място (не вярвам да няма) да монтираш един термостатичен смесителен вентил на входа на помпата. На изхода на котела трябва да се сложи един тройник за връзка към топлия вход на вентила.

Термостат за помпата има ли?
Какъв тип са вентилите на радиаторите?
milen1110 - напреднал
2v6 написа:
milen1110 написа:
Най-лесно ще е ако имаш място (не вярвам да няма) да монтираш един термостатичен смесителен вентил на входа на помпата. На изхода на котела трябва да се сложи един тройник за връзка към топлия вход на вентила.

Термостат за помпата има ли?
Какъв тип са вентилите на радиаторите?
Място има. Термостат има който съм го направил да включва помпата на 40 градуса. Вентилите на радиаторите са обикновенни кранове, а на изхода секретни кранове.
Предлагаш ми да направя схемата която си ми показал на горния си пост, но нещо не мога да схвана от нея как ще пуска 40 градуса към радиаторите и примерно 60 градуса към бойлера. Били ми обяснил.
А какво ще кажеш ако почти затворя секретните кранове на радиаторите. и да работи системата на 60 градуса. Обмислям да го тествам тоя вариант.
Чаро - Акълия
milen1110 написа:
.
А какво ще кажеш ако почти затворя секретните кранове на радиаторите. и да работи системата на 60 градуса. Обмислям да го тествам тоя вариант.
Що ще си играеш? Просто намали помпата на по-ниска степен (ако има скорости) или притвори някой кран по общите щрангове. :wink:
И вдигни термостата на 60гр и отгоре!
Най-доброто, което можеш да направиш е казано, даже нарисувано и на схема.
Ти си.
LazarGanev - "Велик майстор"
Към нарисуваната схема имам една забележка, аз я правя по зеления контур - така хем бойлерът е с приоритет и се загрява до по-висока температура, хем пък служи за буфер в някаква степен.

Прикачен файл

b1.GIF
b1.GIF (4.93 KиБ) Видяна 3269 пъти
Чаро - Акълия
Да, но вече ще му трябва задължително и автоматика. Ще байпасира смесителя и радиаторите...
LazarGanev - "Велик майстор"
Радиаторни вентили на входа и изхода и прецизната настройка не е проблем. С автоматика е добре, но се губи ефекта на буфера :wink:
Christo - майстор
Цялата автоматика ще е едно термо реле в долната част на бойлера и един клапан на серпентината, където и да е. Не е кой знае колко. Или пък с един кран на серпентината да се дозира колко да е дебитът през нея, така че да не прави байпас на радиаторите. Разбира се, най-добре би било с отделна малка помпа, сложена на серпентината, управлявана от датчик в долната част на бойлера.

Тема "Намаляване мощността на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: