Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Схемата на Лазар я имам правена и работи :wink: .Не ни разбирайте погрешно -има случаи където се предприема тази схема , само заради това че бойлера трябва да е с приоритет и за да работи с по висока температура от големия кръг .80 литра бойлер след 30 минути вече не е в тежест на малкия кръг .Само че захранване за серпентината на бойлера се взима непосредствено от изхода на котела.
LazarGanev - "Велик майстор"
Има ли бойлер в котелното - аз го връзвам по този начин и това много помага, особено ако системата е по-големичка, само с една помпа и без буфер. Бойлерът помага много за да не прегрее котелът докато водата превърти през радиаторите - чак когато се върне топла вода до трипътния вентил тойотваря напълно, дотогава само частично, а през това време котелът бумка :wink:

2v6, с коя програмка чертаеш така готино? :)
2v6 - майстор
milen1110 написа:
Място има. Термостат има който съм го направил да включва помпата на 40 градуса. Вентилите на радиаторите са обикновенни кранове, а на изхода секретни кранове.
Предлагаш ми да направя схемата която си ми показал на горния си пост, но нещо не мога да схвана от нея как ще пуска 40 градуса към радиаторите и примерно 60 градуса към бойлера. Били ми обяснил.
А какво ще кажеш ако почти затворя секретните кранове на радиаторите. и да работи системата на 60 градуса. Обмислям да го тествам тоя вариант.
Да, ще стане. За да намалиш мощността на радиаторите просто се намалява дебита на вода през тях.
Ако помпата изключва под 60 градуса няма да имаш проблеми и с подгряването на бойлера.

Това обаче не е идеалния вариант за котела - не се предпазва входа му от студена вода. Помпата ще работи на интервали - периодично ще влиза ту студена вода, ту подгрята...
Това е голям недостатък и на схемата на Лазар - след консумация на топла вода от бойлера в котела ще навлиза силно охладена вода :!:

Лазаре, не смятам че точно тази схема е хубава, но под ръка имах OpenOffice. Приложил съм файла който иска да си прави корекции...

Прикачен файл

boiler_control.zip
(7.79 KиБ) Свален 196 пъти
Последна промяна от 2v6 на нед ное 25, 2012 11:33 pm, променено общо 2 пъти.
2v6 написа:
Това е голям недостатък и на схемата на Лазар - след консумация на топла вода от бойлера в котела ще навлиза силно охладена вода :!:
Еее, чак пък силно охладена... Охладена , охладена - колко да е охладена? Дай някакъв пример с мощност на котел, мощност на серпентина, големина на бойлер, консумация на БГВ в л/мин.

ПП не можах да ползвам файла. На Оупън Офис ли си го чертал?
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
2v6 написа:
Еее, чак пък силно охладена... Охладена , охладена - колко да е охладена? Дай някакъв пример с мощност на котел, мощност на серпентина, големина на бойлер, консумация на БГВ в л/мин.

ПП не можах да ползвам файла. На Оупън Офис ли си го чертал?
Да, на http://www.openoffice.org/download/. Безплатна е.

Бойлера и по двете схеми загрява до температурата на изход на котела (почти). И по двете схеми предпазва еднакво котела от прегряване :idea:

При източване на бойлера водата от дъното до някъде е с температура 5-10 градуса. При спряла помпа и водата в серпентината ще е със същата температура, няма значение от мощността й и големината на бойлера.

Колкото и мощен да е котела при включване на помпата тази вода с температура 5-10 градуса ще влезе в него, въпреки че в същия момент на изхода му ще е примерно 70 :!:
2v6 написа:

Да, на http://www.openoffice.org/download/. Безплатна е.
Благодаря, ще я пробвам, не съм я ползвал.
2v6 написа:
Бойлера и по двете схеми загрява до температурата на изход на котела (почти). И по двете схеми предпазва еднакво котела от прегряване :idea:
За предпазването не съм съгласен - обяснил съм го в предните постове.
2v6 написа:
При източване на бойлера водата от дъното до някъде е с температура 5-10 градуса. При спряла помпа и водата в серпентината ще е със същата температура, няма значение от мощността й и големината на бойлера.
Защо ще спира помпата?
2v6 написа:
Колкото и мощен да е котела при включване на помпата тази вода с температура 5-10 градуса ще влезе в него, въпреки че в същия момент на изхода му ще е примерно 70 :!:
Но дори и да е спряла, то после при тръгване в котела не влиза само водата от серпентината, тя се смесва с доста по-голямото количество, което се върти в малкия кръг с температура 70-80*С
filmatoplo - майстор
Аз ползвам трипътни смесителни вентили за случая , които реагират мигновено на появила се по хладна вода от настроената за вход на котела .Тоест ползвам такъв с ротационна задвижка -усети ли връщане на температура под 60 градуса -веднага започва леко да затваря вентила и да върти повече през малкия кръг докато през серпентината на бойлера в случая идва по хладка вода .Това по принцип е за около 2-5 минути работа и вентила отново отваря .Другите трипътни термостатични вентили с пряко действие -това не могат да го регистрират -няма как вентила да знае че преди котела влиза по хладна вода . :wink: Така се случва и когато ползвам 4пътен вентил и преди него откланям за бойлерната серпентина с отделна помпа -вентила реагира и затваря вентила ако от серпентината идва студ :wink: .
2v6 - майстор
LazarGanev написа:
Защо ще спира помпата?
Помпата спира, когато се управлява от термостат на котела. Като угасне котела, спада температурата, термостата изключва помпата.
LazarGanev написа:
Но дори и да е спряла, то после при тръгване в котела не влиза само водата от серпентината, тя се смесва с доста по-голямото количество, което се върти в малкия кръг с температура 70-80*С
Да, прав си. Грешката е моя. Няма да влезе вода с 5-10 градуса, някъде между 20 и 60, но със сигурност под 60 което не е най-доброто за котела.
LazarGanev написа:
За предпазването не съм съгласен - обяснил съм го в предните постове.
Не можах да намеря обяснение как бойлера в малкия кръг ще предпази по-добре от прегряване?
filmatoplo - майстор
Аз за себе си казвам как го правя и доста успешно , никога не влиза хладна вода в котела , айде за направи сам и по малък бюджет става и по схемата .Сензор ми мери входа на котела и при спад под 65 гр веднага реагира и оправя нещата .
2v6 - майстор
filmatoplo написа:
Аз за себе си казвам как го правя и доста успешно , никога не влиза хладна вода в котела , айде за направи сам и по малък бюджет става и по схемата .Сензор ми мери входа на котела и при спад под 65 гр веднага реагира и оправя нещата .
Със сензор и моторна задвижка регулирането става 5-10 пъти по-бавно от термовентил с директно действие.
Явно не си чел спецификациите...

А като говориш за бюджет - термовентили с директно действие има и над 300 лв, а сензор с електронен регулатор, задвижка и обикновен вентил може да се сглоби и за под 100 лв :idea:

Тема "Намаляване мощността на радиаторите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: