От мобилни телефони до цифрови камери
NeoBoss - специалист
Имам един малко тъп и общ въпрос. А той е защо може един транзистор да изгърми.
направих един РГБ контролер на две еднометрови лед ленти. но на синия цвят на една от лентите ми гърми транзистора, работи така близо 6 месеца смених го и за 24 часа гръмна пак. Другите трснзистори на другите цветова са си ок. Въпроса ми е какви може да са причините да гърми, зада знам къде дапочвам да търся проблема. Транзистора е ZTX869 . Захранването ми e 30w на 12v. на теория транзистора трябва да издържи дори и всичкия ток да минава през него.
AAsat - специалист
Размени местата на лентите за да видиш същия транзистор ли ще се повреди.
MamaMy - майстор
Според мен сините светодиоди имат най-голям ток. Реално червените харчат най-малко. Това е по лични наблюдения от продаваното по магазините.
DMN - майстор
Пък може и с друг транзистор да пробваш, по-як. Виж го този грее ли много, в сравнение с другите :)
Ptot=1.2 Watts това е от данните за този транзистор, не е ли малка тази мощност? Може би прегрява и ще трябва да сложиш друг с малък радиатор.
viho - помощник
Може и управлението да не е като хората , ако не се отпуши до край ще изгори така че провери и това
NeoBoss - специалист
нямах време да проверя , но май има проблем с кабела. Понеже е за градински лампи и може нещо да е прекъснат или и аз незнам...
hidrazin - майстор
Ами да дойда да ти измеря кабела. С рулетката. :wink: На здраве!
:partyman:
Johny - майстор
NeoBoss написа:
нямах време да проверя , но май има проблем с кабела. Понеже е за градински лампи и може нещо да е прекъснат или и аз незнам...
Искаш да кажеш - дава на късо. Това да не е стар усилвател, че да гърми крайното стъпало без товар?
a_anastassov - специалист
NeoBoss написа:
Понеже е за градински лампи
Колеги,
какъв е този кабел за градински лампи - специален ли е или ...?
NeoBoss - специалист
имах предвид че опира някъде където нетрябва, кабела не е специален за тези които не са се досетили го споменах защото кабела не е зад шкафа или прокаран някъде удобно където лесно да се провери. Иначе е обикновен алармен 4жилен кабел в палстмасов шлаух. Може нещо от есенното пресаждане на китки да е станала белята там.

Тема "Гърмене на транзистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: