• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
apel - напреднал
Предстои ми изграждане на части от водопроводна инсталация в имот, който закупих на скоро, но поради кредита, нямам възможност да си наема водопроводчик, ще бъда особено благодарен, ако някой може (срещу скромно заплащане или друга помощ от моя страна) да покаже за няколко дни най-основните неща и по специално да ме научи да правя заварки на медни тръби. Понеже до сега ми се е налагало често да сменям жилища, вече понатрупах малко опит в монтиране на бойлери, смесители, тоалетни казанчета, но нямам никакаква идея за медните тръби и заваряването им. Не знам дали ще ми е от полза, но имам малко опит в газопламъчното заваряване (пропанов бренер) на дребни хоби детайли със сребърен припой.
agj - майстор
Това за което питаш не е заваряване а спояване !Ето малко помощни материали: http://www.newteck.bg/doitself/articles ... icle_id=74
http://www.rothenberger.bg/?page_id=8&record_id=6
http://www.hhhservice.com/magazin/instr ... medni-trbi
viewtopic.php?t=7060
sek.1 - специалист
Първо ти трябва оксижен . Това за твоите цели означава задължително бутилка кислород и горивен газ пропан - бутан .
sek.1 - специалист
Първо ти трябва оксижен . Това за твоите цели означава задължително бутилка кислород и горивен газ пропан - бутан .
Junak - майстор
Хммм, и защо медни тръби :?
torbalan - Дървен философ
Айде чак пък оксижен...

С най-обикновена горелка също става... Цялото парно съм си го направил с един дездорант, дето на върха му има горелка...
apel написа:
Не знам дали ще ми е от полза, но имам малко опит в газопламъчното заваряване (пропанов бренер) на дребни хоби детайли със сребърен припой.
То при това полжение само трябва да ти кажем какви са подходящите припой и флюс...

Лично аз работих с тези: флюс, припой, горелка, газ

Така се случи, че имам приятел дето някога е продавал ротенбергер и ми даде неговата горелка да си свърша работа... Естествено с горелката ми изпрати и другите работи...

Разбира се - може да ползваш продукти на всяка друга марка, стега да са подходящи...

Процедурата би трябвало да ти е ясна - разкрояваш тръбите, сглабяш първо да видиш дали правилно си ги нарязал, зачистваш (първо вътрешните повърхности на фитингите), мажеш с флюс, нагряваш с горелката и добавяш малко припой...

За дребни ремонти и довършителни работи ползвам една малка руска горелка и бутилка с газ за котлон... В момента запоявам с един флюс нонейм и припой виега... Същата работа вършат :)
gogo7777 - майстор
Водопровода с медни тръби ли е :shock: . Това си е направо опасно :idea:
torbalan - Дървен философ
И как реши, че е опасно?

Сигурно защото е много опасно - в европа преобладават водопроводите с медни тръби, а в Англия например се използва почти само мед...
професионал - специалист
И хамерканите също са с бакърени! :-D
agj - майстор
sek.1 написа:
Изобщо не е задължително използването на кислород !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Заваряване на медни тръби - водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: