• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
tottenham - специалист
колеги в помещение от 20 м2 на тавана има метална скара (6м*3,2м) от железни правоъгълни профили (6см*4см) с дебелина 2мм. скарата е тип решетка с размер между профилите 60*60см. Въпроса ми е дали мога да обшия скарата отдоло директно с картон, без да се налага да ползвам конструкция с окачвачи и СД профили. За целта мисля да ползвам самонарезни видии. Ако замисленото от мен е възможно, бихте ли ми препоръчали точно какви видии да ползвам (размери и тип)!

Прикачен файл

skarata.jpg
skarata.jpg (54.13 KиБ) Видяна 4320 пъти
jekasus - майстор
Според мен, ще се напука заради различни линейни разширения на скарата и картона.
А и ще останеш без ръце, докато навиеш самонарезни в тези профили.
tottenham - специалист
ще ползвам бургия 2мм и ще пробивам предвадително дупка и след това самонарезни винтове Wurth.
marmoz - специалист
tottenham написа:
бихте ли ми препоръчали точно какви видии да ползвам (размери и тип)!
Мисля че нормалноте видии за гипсокартон,само че самонарезни,ще ти свършат и те работа ,ама всеми 1 и пробваи ако не ....,самонарезни за метал 3,5 на 25-30 ще са пушка :) и ги ШИБ..АИ директно кви са тия глезотии 2мм бургии ала бала,аз в 4мм винкел си ги навивам директно ти за 2мм се притесняваш :-D
dyaneff - майстор
tottenham написа:
ще ползвам бургия 2мм и ще пробивам предвадително дупка и след това самонарезни винтове Wurth.
Подкрепям marmoz. Ако винта е добър, ще се навие без да дупчиш предварително.
torbalan - Дървен философ
60х60

трябва да ползваш листове с размер 2.4 метра, така че ръбовете да се срещат върху винкел...

ако ползваш двуметрови - може да подлагаш парчета профил за гипсокартон на местата, където се срещат челата на листовете...
tottenham - специалист
marmoz написа:
tottenham написа:
бихте ли ми препоръчали точно какви видии да ползвам (размери и тип)!
Мисля че нормалноте видии за гипсокартон,само че самонарезни,ще ти свършат и те работа ,ама всеми 1 и пробваи ако не ....,самонарезни за метал 3,5 на 25-30 ще са пушка :) и ги ШИБ..АИ директно кви са тия глезотии 2мм бургии ала бала,аз в 4мм винкел си ги навивам директно ти за 2мм се притесняваш :-D

Значи няма да има проблем с директното зашиване на картона за металната скара? Ако не с едните самонарезни ще пробвам с другите. Но вярно ли е това което твърди Jeakasus, че ще ми се спукат фугите заради линейните разширения?

По отношение на поста на Торбалан .. и аз мислих там където са фугите между ГК и няма метална скара да поставям по парче CD между двата картона и така да компенсирам вибрациите и т.н. водещи до спукване на фугата
VLADO66 - майстор
Сега схванах че искаш отгоре да редиш шперплат а отдолу ГК.Няма да ти се нацепат фугите ако конструкцията е добре подпряна и няма движения от ходенето отгоре.Може снадките да ги покриеш с декоративни лайстни или направо да направиш растерен таван или опънат такъв.
tottenham - специалист
да това е идеята - горе (над металната конструкция) ще е обитаема стая затова шперплата отгоре, а ГК отдоло. по отношение на растера ... никога не ми е харесвал и затова съм решил с ГК
novgradski - специалист
Вече съм си направил 2 преградни стени но с метални профили (б=2мм), но винаги си пробивам първо със свредло (примрно ф2,5) и след това -"черните"винтове .
  • 1
  • 2

Тема "ГК на метална скара" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: