• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
При мен нещата са следните. Руски чугунен котел КЧМ-5. Няма попми и автоматика. Грея над 600 литра вода. Ползвам пресяти пернишки въглища. В момента както не е студено го зареждам с една количка въглища и горно горене и го паля в 20 часа. В 08 часа на следващия ден има само жар-разровям я хубаво и отвярям изцяло клапите да прегори. Когато е много студено слагам по две колички въглища и изкарва без проблем 24 часа пак с горно горене.
Къщата е с добра изолация двуетажна + 2 бойлера и още две стаи летна кухня.
VLADO66 - майстор
Човек работил в Пернишките мини ми каза че качествените въглища са свършили преди 40години и от там насетне са боклуци.Като гледам си се превърнал в огняр.Колко сгурия изхвърляш на 2 колички :?
mrmagooo - специалист
И аз да попитам това 1 количка нещо в килограми да кажеш колко е :?
VLADO66 - майстор
mrmagooo написа:
И аз да попитам това 1 количка нещо в килограми да кажеш колко е :?
1 количка=3 тенекии :-D
шоп - майстор
Не съм мерил колко кг. въглища е една натоварена ръчна количка, но горе долу владо66 е прав 2.5 - 3 теникии.

Сгурията е почти на половина от изходния материял, но при цена 120лв ( 160 с транспорта) лв пресята фракция 20-40 мм няма по-добро гориво. Казвам го от дълъг опит. Отоплявал съм се и с бобовдолски, донбаски, полски, чукуровски, гълъбовски брикети, дърва и при пернишките съотношението цена-калоричност е най-добра.
Дали съм огняр или не преценете- според зареждането 12 или 24 часа не слизам при котела.

П.П Имаше преди 20-30 години едни въглища, които ги наричахме промити. не знам дали бяха внос или от Бг мина, но бяха идеалното котелно гориво.
А сега си представи 5-6 денонощия с малко повече въглища! :rock:

Искам Стропува!!! :supz:
mrmagooo - специалист
На мен смътно ми се върти че една тенекия е 20-25 килограма това прави от 120 до 150 килограма на зареждане (ако всичко ми е точно де) :?

Иначе най-важния въпрос според мен в края на зимата като дръпнеш чертата колко тона си изпаткал?

miki3110 литовците са си описали в паспорта на котела кой резултати при зареждане с какво гориво са постигнати дори са написали едрост и плътност на запълване на котела ! После си малко съмнителен (нищо лично) първи мнения в подкрепа на още съмнителни и недоказани неща . За твоя "приятел" от Чeпеларе са писали в сайта на бг разпространителя писали и са за други хора а защо не са писали за баща ми който беше първия в България купил и пуснал тоя котел ?
VLADO66 - майстор
Аз от въглищата се отказах и минах на дърва заради въглеродния окис и сгурията.
шоп - майстор
Владо, аз пък се отказах от дървата заради многото хамалогия. 25 кубика метровици по 65 лв = 1625 лв + 125 за рязане=1750 лв и две седмици цепене, вкарване, подреждане...

Сега сметката е 10 тона по 160 с превоза = 1600 лв и за ден два съм ги вкарал без зор. Отделно + е че не излизам през 2-3 часа да дослагвам дърва. Може би с атмусите е друго, но аз държа на чугунен котел

За пепелта от дървата и сгурият спор няма. Дървата печелят. Абе горе долу е на кантар, но съм в процес на направа на самоделка работеща с гориво с цена 50 лв на тон и калоричност над 4500ккл.
fbr - майстор
шоп написа:
гориво с цена 50 лв на тон и калоричност над 4500ккл.
Е тука те удари котето у гърба.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 16

Тема "Въпрос за котел "Стропова" за дълго горене ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: