Най - вълнуващия въпрос зимно време.
amalexiev
- помощник
24 мнения в "Избор на газов котел."
LazarGanev
- "Велик майстор"
Мястото на присъединяване е добро - там тръбата е ф32. Ако добавиш още един радиатор - още по-добре. И една добра хидравлична настройка от секретните вентили 

amalexiev
- помощник
Двоумя се между тези двата:
1. http://www.bosch-climate.bg/products/ga ... 000-w.html
2. http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35
1. http://www.bosch-climate.bg/products/ga ... 000-w.html
2. http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35
LazarGanev
- "Велик майстор"
С тези чугунени радиатори един Газ 7000 би паснал идеално
Здравейте колеги,
Малка дилема пред избора ми на котел. Климатици не ми вършат работа... аха, аха да си взема ел.котел. Няколко приятели имам с ел.котли, които по необясними причини, при сходни апартаменти, плащат не повече от 300лв. на месец през студени месеци. Тъкмо бях решил, че ще играя на спокойно, докато шефът ми не ми сипа опит от първа ръка: 800лв/месец... и реших, че ще съм на газ.
В апартамента има прекарана тръба за газ, нова сграда, някои неща са добре обмислени.
Югозападен апартамент, малка населена сграда, последен етаж, има слънце през деня. Доста приличен клас дограма Алупласт, 10см изолация отвън (тухла и бетон е сградата), леки скосявания в апартамента, което прави кубатурата по-малка. Отвътре сложихме 2.5см фибран на всяка бетонна повърхност по таван или стена. От гледна точка комфорт, съм забелязал че бетона зимата излъчва студ, а лятото жега, просто е голяма хомогенна повърхност. Засега не съжалявам. След като го направихме предната зима, докато се работеше по апартамента, можех спокойно да седя по риза вътре без да ми е студено.
Та... оразмеряването на радиаторите го правих на принципа "малко теория и колкото място имам".
Helyos 600мм ребра: на теория 178Вт при 60 градуса = общо 40 ребра
Имам в детската стая 6 еднометрови (или 800мм, не съм сигурен) ребра = 6 броя
Лира в банята
Тотал: 46 ребра + лира: на теория 8200 Вт отдавана мощност при 60 градуса + лирата още ~600Вт = грубо 9кВт максимална отдавана мощност от ребрата.
Всички радиатори са с термоглави. Мисля и да ползвам седмичния програматор на котела, ама ще видим де...
Имам и ел.бойлер със серпентина на Теси. Сложих го лятото, колкото да има с какво да се къпя. Боднах един Торк ел.вентил + термосонда, с опцията да се ползва Intiel програматор. Прекарал съм си и тръби за соларка, които са затапени в момента. Ми така де... няма после да си къртя банята
Картинката е пълна резолюция, вижда се като се увеличи, но накратко...

Имах следните намерения:
Аха, аха да подпиша Хоумлайн програмата на Овъргаз, докато не разбрах, че ще подписвам договор за кредит с някаква трета компания. Просто няма да стане... Иначе се бях засилил към Бош 7000 конвенционален котел, поради относително ниската му минимална мощност и добрите отзиви. По моята логика е разумно да може да работи на ниска мощност.
Втората опция беше: Immergaz Victrix кондензен, много ми е симпатично котлето, имам наблюдения над него, ама как нямам пари за глупости сега... Така да не ми се дават 3+х.лв. да довърша отоплението (че ги и нямам де)
И вчера един приятел ме разстреля: почти ми подарява един чисто нов котел: Теси GBA 24G01 SN21, е сигурно ще го платя на някаква стойност в някакъв момент, но ми идва отлично, така и така вече почти фалирах покрай апартамента
Ще може ли Теси-то да се държи адекватно при толкова висока минимална мощност? Видях че е брандирано италианче, което малко ме успокоява по отношение качеството на изпълнението му. Мой приятел, който работи към Овъргаз ми спомена, че е разумно да го пробвам, понеже понякога теорията се разминава с практиката и може да ми пасне добре на апартамента и потребностите... + това е и аванта
Ако Теси-то е тъпотия като опция, някаква препоръка за адекватна машинка?
Благодаря предварително и съжалявам за леко разхвърляния пост, но предполагам колкото повече детайли, толкова по-добри насоки...
Малка дилема пред избора ми на котел. Климатици не ми вършат работа... аха, аха да си взема ел.котел. Няколко приятели имам с ел.котли, които по необясними причини, при сходни апартаменти, плащат не повече от 300лв. на месец през студени месеци. Тъкмо бях решил, че ще играя на спокойно, докато шефът ми не ми сипа опит от първа ръка: 800лв/месец... и реших, че ще съм на газ.
В апартамента има прекарана тръба за газ, нова сграда, някои неща са добре обмислени.
Югозападен апартамент, малка населена сграда, последен етаж, има слънце през деня. Доста приличен клас дограма Алупласт, 10см изолация отвън (тухла и бетон е сградата), леки скосявания в апартамента, което прави кубатурата по-малка. Отвътре сложихме 2.5см фибран на всяка бетонна повърхност по таван или стена. От гледна точка комфорт, съм забелязал че бетона зимата излъчва студ, а лятото жега, просто е голяма хомогенна повърхност. Засега не съжалявам. След като го направихме предната зима, докато се работеше по апартамента, можех спокойно да седя по риза вътре без да ми е студено.
Та... оразмеряването на радиаторите го правих на принципа "малко теория и колкото място имам".

Helyos 600мм ребра: на теория 178Вт при 60 градуса = общо 40 ребра
Имам в детската стая 6 еднометрови (или 800мм, не съм сигурен) ребра = 6 броя
Лира в банята
Тотал: 46 ребра + лира: на теория 8200 Вт отдавана мощност при 60 градуса + лирата още ~600Вт = грубо 9кВт максимална отдавана мощност от ребрата.
Всички радиатори са с термоглави. Мисля и да ползвам седмичния програматор на котела, ама ще видим де...
Имам и ел.бойлер със серпентина на Теси. Сложих го лятото, колкото да има с какво да се къпя. Боднах един Торк ел.вентил + термосонда, с опцията да се ползва Intiel програматор. Прекарал съм си и тръби за соларка, които са затапени в момента. Ми така де... няма после да си къртя банята

Картинката е пълна резолюция, вижда се като се увеличи, но накратко...

Имах следните намерения:
Аха, аха да подпиша Хоумлайн програмата на Овъргаз, докато не разбрах, че ще подписвам договор за кредит с някаква трета компания. Просто няма да стане... Иначе се бях засилил към Бош 7000 конвенционален котел, поради относително ниската му минимална мощност и добрите отзиви. По моята логика е разумно да може да работи на ниска мощност.
Втората опция беше: Immergaz Victrix кондензен, много ми е симпатично котлето, имам наблюдения над него, ама как нямам пари за глупости сега... Така да не ми се дават 3+х.лв. да довърша отоплението (че ги и нямам де)

И вчера един приятел ме разстреля: почти ми подарява един чисто нов котел: Теси GBA 24G01 SN21, е сигурно ще го платя на някаква стойност в някакъв момент, но ми идва отлично, така и така вече почти фалирах покрай апартамента

Ще може ли Теси-то да се държи адекватно при толкова висока минимална мощност? Видях че е брандирано италианче, което малко ме успокоява по отношение качеството на изпълнението му. Мой приятел, който работи към Овъргаз ми спомена, че е разумно да го пробвам, понеже понякога теорията се разминава с практиката и може да ми пасне добре на апартамента и потребностите... + това е и аванта

Ако Теси-то е тъпотия като опция, някаква препоръка за адекватна машинка?
Благодаря предварително и съжалявам за леко разхвърляния пост, но предполагам колкото повече детайли, толкова по-добри насоки...
LazarGanev
- "Велик майстор"
Вградения му програматор не става за нищо. Вземи го и задължително го комбинирай с Easy Remote. Ако има кой да ти го настрои кадърно ще ти върши работа. Не е брандиран италианец, български е, с италиански части, но е добър
A има ли причина да се псувам за радиаторите ми... по-скоро относително малкото ребра? За жалост нямам физическо място за повече.
Благодаря за насоката, твърдо скачам на Теси-то тогава.
Easy Remote-a може ли да управлява Торк вентила по температурния датчик или там само съм за Интиел?
Благодаря за насоката, твърдо скачам на Теси-то тогава.
Easy Remote-a може ли да управлява Торк вентила по температурния датчик или там само съм за Интиел?
Тема "Избор на газов котел." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература