• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 59
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
idunno - специалист
Е, не си ли купиха всички вече по един електрожен за 500 лв.?Няма да можем да покрием производството на китайците с това брутално търсене на китайски електрожени. :-D :-D
pansim - майстор
Челини написа:
Колегата аgj е последния човек който ще тръгне да прави реклама, а от многото годинки стаж в заваряването които е натрупал с различни марки,....
Колегата Асен, е уважаван от мен заради познанията си по заваряване. НО, нека дава съвети именно там, а не в електрониката.

Към колегата valiopeshev - при заваръчните инвертори няма "косинуф фи" а понятието фактор на мощноста. Това са съвсем различни неща.
Обикновенно в такъв тип инвертори, фактора на мощноста е около 0.7.
При по-скъпите и качествени апарати има коректор на фактора на мощност и там достига до 0.95-0,99. Съответно този тип работят и по-добре при слаба мрежа. Разбира се и цената е друга и далеч над обсъждания в темата модел.
agj - майстор
pansim написа:
Челини написа:
Колегата аgj е последния човек който ще тръгне да прави реклама, а от многото годинки стаж в заваряването които е натрупал с различни марки,....
Колегата Асен, е уважаван от мен заради познанията си по заваряване. НО, нека дава съвети именно там, а не в електрониката.

Към колегата valiopeshev - при заваръчните инвертори няма "косинуф фи" а понятието фактор на мощноста. Това са съвсем различни неща.
При по-скъпите и качествени апарати има коректор на фактора на мощност и там достига до 0.95-0,99. Съответно този тип работят и по-добре при слаба мрежа. Разбира се и цената е друга и далеч над обсъждания в темата модел.
Приемам забележката .Важното е да стигнем до най точения отговор !
Обаче може би ще е важно още едно нещо да изясним –купувайки си инвертор е нужно да гледаме и консумацията му за да имаме в предвид че няма да можем да го ползваме на инсталация която не е предвидена за повишена мощност!Гледайки тех.данни на ARC 200 да разбирам ли че няма как да бъде използван,нито в мазе нито в къща камо ли пък в апратамент !Ако изхождаме от това че обикновено предпазителите в главните табла са 40-50А. а в стаи и мазета са 16 - 25 А!?
pansim - майстор
Заваръчния инвертор който обсъждаме, естествено може да бъде използуван навсякъде, и в апартамент и на вилата.
Просто е необходимо, човека който го използува да е наясно с консумацията и наличната ел. инсталация, и да съобрази заваръчния ток /диаметъра на електродите/ с тези фактори.
Например с 2.5мм електроди е възможно цял ден да се заварява на 16А предпазител.

И леко отклонение - винаги ми е било интересно, дали наистина в домашни условия се използуват 200А заваръчен ток.
Аз като любител заварчик, съм ползувал 4мм само за проба на инверторите. Никога не съм заварявал с повече от 3.25мм, и не виждам какво ще заварявам с по-дебел електрод. И друго - тръби с дебелина на стената 12мм съм виждал как се заваряват с 2.5мм за корен и 3.25мм за пълнене. Естетсвено после има и гама контрол.
Та в този ред на мисли - какво заварявате колеги с тези 200А??? И не е ли по-разумно за в къщи да се вземе по-ефтин, по-лек, и с по малки размери 140А инвертор???
Ето например рязяне с 4мм електрод на 175А - на руски е надписа, защото го правих по молба на мой приятел от Молдова :)
http://www.youtube.com/watch?v=1d_9sBDd3k4
С удоволствие бих изслушал всяка гледна точка. :partyman:
valiopeshev - напреднал
agj написа:
pansim написа:
Челини написа:

Правя разлика между косинус фи и фактор на мощността (ето линк ако някой се интересува: http://engineering-review.bg/engineerin ... 76&id=1514). Инвертор съм виждал само отдалече и не зная какво дават в паспортите му. Щом дават фактор на мощността, вероятно генераторът е импулсен. Не съм се интересувал досега от подробности на схемно ниво, знам само съвсем общо принципа на дeйствие.
Аз заварявам почти само с 2 и 2.5 мм електроди и много рядко с 3.25. Обикновено при дебели железа първо минавам с 2.5 за провар и после запълвам с 3.25. То и дебели железа могат да се заварят с 2.5 и даже с 2 (случвало ми се е да го правя при слаб ток), но това е бавно и скъпо. Спрял съм се на ARC-200 не защото ми трябват 200 А, а защото не съм сигурен дали ARC-140 ще топи добре 3.25. Някой с опит може ли да каже нещо по тоя въпрос?
gogo7777 - майстор
Спрял съм се на ARC-200 не защото ми трябват 200 А, а защото не съм сигурен дали ARC-140 ще топи добре 3.25. Някой с опит може ли да каже нещо по тоя въпрос?
То електроди 3,25 вече няма :-D . Ако ползваш 3,2 електроди, то вземи по-мощния. Малкия може да те подлуди и да го счупиш с някоя вария :-D . За домашно ползване електрод по-дебел от 2,5мм не е необходим. С 2,5мм електроди се заварява всичко без значение дебелината на материала. Колегите заварчици обичаме да казваме "дай повече кутии 2,5мм и не ме мисли" или "2,5 това е универсалният електрод" :-D
pansim - майстор
По моето скромно мнение, като любител заварчик, 140А са МНОГО за електрод 3.2мм
Но нека се изкажат колеги професионалисти в тази област.
Аз обикновено заварявам с 2.5 и много рядко с 3.2

Към гого7777 - тествал ли си инвертор който дава ИСТИНСКИ 140А, не само по надпис на кутията???
Убеден съм че няма да го счупиш с варията а ще му се радваш :-D
dragozow - майстор
И леко отклонение - винаги ми е било интересно, дали наистина в домашни условия се използуват 200А заваръчен ток.
Аз като любител заварчик, съм ползувал 4мм само за проба на инверторите.
Точно в това е въпроса, 200А не е любителска техника и ако са реални гори 5 мм електроди. Направо не ми идва на ум какво ще правиш с 4-5 мм електроди у дома. Който има някаква работилница в къщи би трябвало да си е прегледал електроинсталацията и да е предвидил.
valiopeshev - напреднал
На трансформатора, който използвам сега, пише 160 А, но като заварявам с 3.25 или 3.2, все тая (имам няколко кутии останали от тъста ми) виждам че съм на границата на възможностите на електрожена и се заварява със зор (напрежението в къщи ми е добро). Електроженът ми е фабричен и български, от старите. Изработен е много добре. Затова искам да имам резерв.
valiopeshev - напреднал
Между другото, в един магазин видях един китайски инвертор (жълт на цвят) на който пишеше ARC-200 и който имаше отпред на скалата 200 А, но отзад пишеше 140 А. Тежеше около 5.5 кг.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 59

Тема "Инверторни електрожени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: