• 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Тани не знам кой ти е казал, че рекуператора е нещото, което прави чудеса. Сега си представи , че въздуха се вкарва в спалнята и се изкарва през най-близката тоалетна. В единия случай си затворил вратата на спалнята и на тоалетната, а в другия не си. Когато си затворил вратите и вратите имат малки процепи обикновенно между пода и вратата през, които въздука може да премине , то спалнята се помпи със надналягане, а тоалетната е подложена на подналягане и в тази формула дали дебита на вкарания и изкарания въздух е еднакъв нама никакво значение.
В спалнята въздуха ще напуска стаята както под вътрешната врата , така и през всички пропускащи уплътнения на дограмата. В тоалетната обратно ще влиза през дограмата и през вратата. Обема на въздуха е еднакъв , но резултата е че има инфилтрация през дограмите. Инфилтрацията е толкова по-голяма, колкото е по-голямо съпротивлението по пътя от спалнята до тоалетната. Ако отворите под вратите са достатъчно малки разликата в налягането може и да надхвърли тези 50Pa при коите се правят тестовете. Странно е как Цилков свързва тези явления с вятъра и ги изчислява на негова база.
Тани - модератор
Ами затова се слагат вентилационни решетки на вратите! По моя препоръка, сестра ми си сложи на баните , дори без да има рекуператор! От друга страна, затова се правят тестовете с вентилатора, за да се отстранят всички видими пропуски на сградата. Останалите са толкова малко, че само ключалката на вратата е като пропаст в сравнение с тях! А и дебита на целия рекуператор е по-малък от този, на един кухненски аспиратор! Така че чак такива разлики в наляганията не могат да се получат! А и ако от 150м³ рекуператорът се получи пропуск във фасадата, какво ли ще се случи при ветрове от 15-20 м/с
valio2007 - специалист
Тани написа:
Ами затова се слагат вентилационии решетки на вратите! По моя препоръка, сестра ми си сложи на баните , дори без да има рекуператор! От друга страна, затова се правят тестовете с вентилатора, за да се отстранят всички видими пропуски на сградата. Останалите са толкова малко, че само ключалката на вратата е като пропаст в сравнение с тях! А и дебита на целия рекуператор е по- малък на един кухненски аспиратор!
Да правят се тестове и те са за коефициент <0.6 пъти от обема на сградата за час. Ако това го постигаш през цялото време знаеш ли за какви показания на електромера става дума? Това не е пасивна сграда , а сграда със собствен АЕЦ за да се захрани :mrgreen:

ПП. Като сложиш решетки навсякъде става панелка, където на 8 -мия етаж знаят кога е термина на жена ти,ако си на първия етаж. Е на това му викам лукс.
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
Какви температури се поддържат в една ПК?
Колкото си настроиш на термостата :) . Изчислението и сертификацията се прави стандартно на 20 градуса средна температура (забележи че това е средна - по "наредба 7" тя е дори 19 градуса!). Можеш да си я изчислиш и на повече - няма да ти откажат сертификация заради това, но ако я изчислиш на по-малко няма да се признае. Естествено за всеки градус отгоре ще си завишипш консумацията със 5-8% но на дали ще го "усетиш". Ако загледаш файла към които даде линк там са правили тестове на 20 и 25 градуса зададени на термостата.
valio2007 написа:
ПП. Като сложиш решетки навсякъде става панелка, където на 8 -мия етаж знаят кога е термина на жена ти,ако си на първия етаж. Е на това му викам лукс.
Коите кара да ги слагаш на всякъде - ти ги слагаш в твоята си жилищна единица (къща,апартамент) :shock:
За инфилтрацията хем ти обясних - ама глас в пустинята.
Тани написа:
Останалите са толкова малко, че само ключалката на вратата е като пропаст в сравнение с тях!
Не е чак толкова "херметизирана" , ама със сигурност повея на рекуператора из всички стаи по равно няма да е достатъчен да зопчне инфилтрация. Правилно си разбрал че тя се получава от външните течения основно.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
За инфилтрацията хем ти обясних - ама глас в пустинята.
Аз обясненията ги прочетох, но не им хванах вяра. Вятър има 10 дни в годината.
рулом - специалист
браво =D> ...почвате да се насочвате в реални и смислени насоки.....лошото е, че Тани и Цилков са зациклили в едни неща, които са почти еднакви с подписа ми....и далече от реалното....ма, че дочекам и реалността...па макар и виртуална :wink:
....нема да коментирам имена и потребители, щото пак че ми се карат :wink: .....не, че нема какво да коментирам.....ма некои изказвания са брутално забавни :-D
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Колкото си настроиш на термостата :) . Изчислението и сертификацията се прави стандартно на 20 градуса средна температура (забележи че това е средна - по "наредба 7" тя е дори 19 градуса!).
В сегашния ми апартамент , ако поддържам тези температури климатиците ще ги изхвърля, но думата комфорт се различава значително от написаните температури.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Вятър има 10 дни в годината.
Кой ти каза че ти трябва "ураган". Вятър има постоянно - за справка http://sinoptik.bg/sofia-bulgaria-100727011/10-days.Той създава определени подналягания и надналягания по фасадата на сградите:
Изображение
Като малки деца сте - ся вятъра и инфилтрацията захапахте - има си изчисления и методики одобрени от ЕС и проверени използвани от института. Като имаш възражения - драскаш им един мейл с формули и статистики и им показваш "кви заблудени овци са".
Да кажа че и аз не съм вундеркинд - не съм си поставил за цел да преоткрия всички начни трудове по строителна физика щото няколко човека във форума се "съмняват че земята е кръгла".

P.S. От толкова тъпотии написани от 3-4 човека в темата досега никой не успя да каже един реален проблем на стандарта макар че има такива :?
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
P.S. От толкова тъпотии написани от 3-4 човека в темата досега никой не успя да каже един реален проблем на стандарта макар че има такива :?
Да тъпотия е да ме държиш с якето в къщата лукс, защото на 20С освен да облека яке няма какво друго да сторя. Пълно нагласяне на числа и търсене на пишман инвеститори е това.
Тани - модератор
Е вземи го пусни този комар вече и ни сподели практическия си опит де! :-D Откога чакаме някой с опит!

Чакаме да споделиш и за охлаждането!Не знам ти или някой друг твърдеше, че разходите за охлаждане по нашите ширини са ПО-ГОЛЕМИ от разходите за отопление в една пасивна къща! Явно никой няма да ти отговори , та ще се наложи аз да се опитам да формулирам отговор, който ще е непълен , може би и неточен! Причината да се говори предимно за отопление през зимата са топлинните загуби. Те зависят от разликата между външната и вътрешната температура. Ако приемем, че През зимата поддържаме 22°С , а навън вероятността средната температура да се задържи една седмица под -10°С е голяма, значи разликата ще е 32° . Ако през лятото поддържаме 25°С в сградата и съфорумника, който твърдеше, че за охлаждане е необходима повече енергия, то означава, че за същата разлика от 32°С средната температура навън би трябвало да е по-висока от 57°С Това е практически невъзможно ! Реално почти всяка нощ температурите падат под 25°С и е достатъчно да отворим прозорцитеили да пуснем рекуператора на байпас, за да охладим къщата и да "акумулираме студ" за през деня! Реално климатичната инсталация ще трябва да преодолее само добавената от хората и уредите топлина, ако не е било достатъчно хладно през нощта. Директното слънчево греене би трябвало да е проектирано още със сградата и козирката на прозорците да не позволява слънцето да грее през прозореца през лятото, а само зимата. Спускането на външни щори ще подобри ефекта, като попречи на отразени лъчи да проникват вътре. Пасивната сграда не е работа на парче, а СИСТЕМА! Всеки елемент в тази система играе определена роля и е проектиран за нея! Не става само с добавянето на изолация, тройни стъклопакети и рекуператор!

Пропуснах и споменатия конденз. При вътрешна температура 25°С няма как да се получи конденз , че чак и мухъл!
  • 1
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: