От мобилни телефони до цифрови камери
QuietStep - специалист
По една или друга причина се ориентирах към Акорд 201 - стерео(руски грамофон от миналия век). Мисля да си го инсталирам на село, така че хем да свири старите ми плочи(между които има и не наистина доста свестни!:-), но и да не поема много алчни погледи на "братчедите"...
И а "...очень приятно вспомнить молодьiе года!..."
Taка че, ако някой от Братството случайно е запазил схемичка на този уникат, ще му бъда много благодарен да я сподели с мен.
За свястна игличка не смея и да си мечтая - ще търся навред по белия свят...:-)
Да не говорим, че и електролитите на усилвателите трябва да ги подменя - до един!
Иначе - върти нормално на всички обороти...а ако и засвири нормално...ще съм "върхът" в очите на любимата "половинка":-)
sstefanov - майстор
Не мързелувай, потърси си я!
Ето какво изплюва Гугъл още на първата си страница:
http://www.radiopagajiba.lv/RRR/REMR_EF/akordst.htm
http://www.qrz.ru/schemes/detail/20427.html
QuietStep - специалист
sstefanov написа:
Не мързелувай, потърси си я!
Ето какво изплюва Гугъл още на първата си страница:
http://www.radiopagajiba.lv/RRR/REMR_EF/akordst.htm
http://www.qrz.ru/schemes/detail/20427.html
Колега, благодаря за съдействието. Първият адрес сработи и сега се хвърлям върху "жертвата"...Но не смея да пускам дори за проба плоча - игличката видимо не ми харесва:–(
Дали не може да ми подскажеш нещо и по тоя въпрос - къде бих могъл да я потърся(по на сигурно...)
Благодаря за съдействието!!
Бъди жив, здрав и до след "...края на света!...":-)
sstefanov - майстор
Игличките на тези грамофони са кристални (т.е. много твърди) и непоправимо повреждат плочите само след няколко просвирвания!
Не мога да ти отговоря къде можеш да намериш такива иглички.

Ако намериш магнитодинамична доза, обаче, ще е много по-добре. Но ще ти трябва и RIAA коректор. Което те хвърля в едно малко скъпо начинание (дозата и коректора ще са по-скъпи от грамофона :) ).

Наздраве и ти пожелавам прекрасни моменти!
QuietStep - специалист
sstefanov написа:
Игличките на тези грамофони са кристални (т.е. много твърди) и непоправимо повреждат плочите само след няколко просвирвания!
Не мога да ти отговоря къде можеш да намериш такива иглички.

Ако намериш магнитодинамична доза, обаче, ще е много по-добре. Но ще ти трябва и RIAA коректор. Което те хвърля в едно малко скъпо начинание (дозата и коректора ще са по-скъпи от грамофона :) ).

Наздраве и ти пожелавам прекрасни моменти!
:-) :-)
Нямаш си представа колко си прав - Акордчето ми е подарък - но така или иначе ще трябва да се бръкна...И колонките са за смяна, защото жена ми си пада по класиката( и защо не и аз, още повече от чалгаджийниците ми става лошо!:-)
Но, до колкото знам тези "играчки" искат и реглаж на съответния натиск върху плочата. За запазване качествата на записите мисля да ги дам за презапис в/у CD или DVD...но и това е въпрос на време(а и на финикийски знаци също, нали?!)
Тръпката опира до класика на старинната "джвъчка"...на свещи и домашно винце, разбира се!...:-)
Наздраве и на теб и още веднаж благодаря за консултациите!!:-)
torbalan - Дървен философ
Имам един Ге Де Рейски грамофон, с игличка дето е много "лека"
Да взема да ти го подаря? :)
sstefanov - майстор
Ако имаш ценни плочи не ги пускай на кристалната доза!
hidrazin - майстор
Аз ли нещо бъркам? Меки иглички няма. Просто зависи каква е формата на иглата и натиска, за да се осигури качествено възпроизвеждане и минимално износване на плочата.
Основно методите за преобразуване са два - пиезоелектрически, както в случая и с динамична глава, което е и по-качественият вариант.
На този специално не помня какви бяха на външен вид. Виж тук:
ДОЗИ и ИГЛИЧКИ
Между другото някъде из къщи имам две такива дози - едната е стерео, другата по спомен моно. Само трябва да се сетя къде съм ги затрил. :? И двете са ползвани, но работещи.
http://www.ebay.com/itm/ORTOFON-SPU-ORI ... 19d700c13f
Изображение

:partyman:
sstefanov - майстор
Да, сбъркал съм и вместо "доза" съм написал "игличка". Определено меки иглички няма.
Важно е да се разбираме...
QuietStep - специалист
sstefanov написа:
Да, сбъркал съм и вместо "доза" съм написал "игличка". Определено меки иглички няма.
Важно е да се разбираме...
Няма проблеми - мисля, че се разбрахме добре.
Наясно съм, че не може много пъти да се свири плоча и да остане като нова... затова ще се постарая да ги запиша на CD или DVD в някое студио и после ще си пускаме по специални случаи. Но тръпката е именно в това, а не в HiFi-техниката...
Е, ние, поне, сме такива "откачени" на подобни теми...да не говорим, че уважаемата ми "половинка" е фенка и на старинна медна посуда...И да знаете - стават невероятни манджи, че и десерти...
И такива "уреди" си търсим - още повече, че това, което имахме от нейните и мои баби "замина" след последния тараш на "братчедите"...и сега се мъчим да си набавим тигани, тенджери, тави от различни калибри, особено за лятно-есенната "офанзива"(туршиената, де...) Но това все пак е далечко от тукашната тематика, съжалява, че ви занимах с "болежката" ми...
Благодаря за вниманието и търпението! Бъдете живи-здрави, всичките!!...

Тема "Може и да не съм съвсем в ред, но съм си луд по старините:-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: