• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikibol - специалист
Здравейте.
Наскоро влезох в ново жилище.
Всичко бе ОК, докъто преместихме готвенето в кухнята.
Готвенето се иззвършва с газова готварска печка.
Трите стени от вътрешната страна са изолирани с фибран - 2см.
Когато се използва фурната... няма проблем, но започне ли ещо да се вари или готви на котлона... всичко става вир-вода. Конденза токова обилно се стича по кухненските шкафове, че долната част на вратичките взе да се подува/от влагата/.
В кухнята няма аспиратор, абсорбатор и каквато и да е вентилация.
Моля Ви да ми предложите дълготрайно решение на проблема, какво да взема за да се преборя с конденза, ако може да давате предложения като се има впредвид... цена/качество.
Предварително Ви благодаря.
tysonlkr - специалист
Ти сам си си отговорил. Трябва ти аспирация която да отвежда влагата вън от кухнята. Обикновено се слага над източника, над котлона :wink:
torbalan - Дървен философ
nikibol написа:
...
В кухнята няма аспиратор, абсорбатор и каквато и да е вентилация.
...

Ами сети се сам...

Най-доброто съотношение цена/качество е една дупка някъде в стената или прозореца...

Малко по-интелегентно е аспиратор...
nikibol - специалист
tysonlkr написа:
Ти сам си си отговорил. Трябва ти аспирация която да отвежда влагата вън от кухнята. Обикновено се слага над източника, над котлона :wink:
ОК.
Аспиратор или абсорбатор, кое е по ефикасно.
Имам комин над печката.... дали няма да стане ако сложа един вентилатор там????
Каква мавка аспиратор или абсорбатор???
tysonlkr - специалист
Аспиратор задължително. Няма проблем да го включиш в комина, в нас сме го включили в комина :wink:
За марка не мога да ти препоръчам, не симпатизирам на марки. По скоро гледай параметрите. Колкото по голям дебит толкова по добре.
torbalan - Дървен философ
За мен е спорно кое е по-добре - малък или голям дебит... В къщи на максимална степен го пускам много рядко, но за сметка на това минималната често пъти ме дразни, че е прекалено силна...

Аз преди време ползвах един tauros струваше около 70 лева.
EDI - майстор
Само с аспирация ще решиш проблема.Ако е в комина, не забравяй да си сложиш и клапа, ако аспиратора няма фабрична.Някой път при високо атмосферно налягане или неподходящ вятър може да върне миризма на сажди.
profy - специалист
Коминът, имащ сажди, е обща част от димоходна система.
Коминът за вентилация, в който се включват локалните вентилационни и аспирационни уредби, е друга обща част.
Никой няма право да променя предназначение на общи части, респ. да ги ползва неправомерно.
Това се отнася за етажна собственост.
Аспирационна уредба в газоход съществено променя тягата на работещи печки и камини, вкл. и до връщане на дим.

Конкретно в случая необходимият дебит на аспирационната уредба, за отделяне на влагата при кулинарни процеси,
е 10-12 пъти обема на кухненското помещение.
Влагата от горивния процес на газовата печка зависи от мощността на едновременно работещите газови устройства.
Примерно при 3 КВт необходимият дебит на вентилатора следва да се увеличи с 200 м3/ч.

Ако кухненското помещение не разполага с вентилационен комин, то аспираторът следва да се изведе навън с фасадна решетка.

За нормална работа на аспирационната уредба следва да се осигури компенсация на изхвърляния въздух,
т.е. осигуряване на отвори, решетки, отворени прозорци и пр. за навлизане в помещението на външен въздух.
Последна промяна от profy на пет ное 30, 2012 10:42 am, променено общо 1 път.
nikibol - специалист
А бихте ли ме насочили, от къде в Пловдив мога да закупя добър аспиратор на приемлива цена????
torbalan - Дървен философ
технополис, техномаркет...
  • 1
  • 2

Тема "Помощ - голям конденз в кухнята." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: