• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
sstefanov - майстор
Не ти ли идва на ум да погледнеш при производителя все пак каква е тази пуста схема TDA7294?
А проектите на Пас са пълни с брилянтно обяснени фундаментални знания, които си заслужават всяка минута четене (стига наистина да те вълнуват подобни теми).

Отговорите ти 2. и 4. напълно се изключват! Няма начин да научиш нещо ако не четеш.
И още един съвет - мощността не означава нищо! Не се нахвърляй на мощни схеми (особено в началото). Повярвай ми, че 2 вата, изсвирени както трябва, струват много повече от 200 скапани.
MamaMy - майстор
То това СТК само чипа е 20-тина лева и то от гадния
dyaneff - майстор
Моето мнение е, че hi fi и сглобяеми китове са несъвместими неща. Освен китовете трябва да си купиш и по-мощен трансформатор. И като цяло ще ти излезе колкото да си купиш нещо читаво втора употреба.
shadow__01 - майстор
dyaneff написа:
Моето мнение е, че hi fi и сглобяеми китове са несъвместими неща. Освен китовете трябва да си купиш и по-мощен трансформатор. И като цяло ще ти излезе колкото да си купиш нещо читаво втора употреба.
Да, знам, че китове и HI-FI са несъвместими неща и взех да се отказвам от идеята. Няма смисъл заради един тренсформатор да правя подобно нещо и накрая дори и да заработи да не мога да го ползвам. Ще изчакам някоя друга година пък може и нещо готово да си купя в комплект с колони.
Благодаря за разясненията на всички!
sstefanov - майстор
Имаш 2 избора - да се научиш, или да използваш. Единият е труден, другият е по-лесен.
От теб зависи кой път ще избереш.
shadow__01 - майстор
sstefanov написа:
Имаш 2 избора - да се научиш, или да използваш. Единият е труден, другият е по-лесен.
От теб зависи кой път ще избереш.
Вярна била приказката за българския форум, че като питаш нещо вместо да ти отговорят ти пишат колко си тъп и прочие....
Питах за готова схемичка и получих отговори от типа на "като не разбираш не се захващай". Ако разбирах нямаше да питам. Темата си е жив спам и нищо полезно освен няколко линка, които почти всеки може да си намери. По-добре да я изтриете. Не помага на никой освен на пишещите да си уголемят егото колко много разбират от усилватели за сметка на мен. И други са питали като мен и са получавали подобно отношение. То цялата държава такава, нищо не се случва както трябва.
Темата е моя и моля когато модератор я види да я изтрие, все едно не е съществувала.
kabel96 - специалист
Това е твоята първоначална насока.Сега решаваш сам ли ще си правиш платките или да те насочвам към готови.
https://www.google.bg/search?q=lm3886&h ... 24&bih=641
hidrazin - майстор
Ами преди да изтрият темата (ако я изтрият де) нека направим малко сметки:
Казваш трафа е 60W? Тогава от него не можеш да направиш усилвател по-голям от 2х15W. Говорим за
истинска мощност и някакво качество. Ако се опиташ да изкараш по-голяма мощност просто напрежението на трафа ще започне да кляка и да ти ограничава амплитудата на изходния сигнал. Дали ограничението ще е симетрично или не, няма значение - ефекта ще е ужасен звук.
Та в твоя случай TDA7294 е много удачно решение. Ако погледнеш даташита и се вижда че абсолютния максимум
на захранването е +/-50V. При твоя траф след изправянето ще имаш не 2х44 или 2х45V , а някъде 2х46, 2х48 волта.
Ще си съвсем на границата. Освен това ще трябва да вземеш мерки да му ограничиш входния сигнал, така че да не
изкарва на изхода повече от 15W. Може да стане с подходящ делител. Ама все пак ще си на границата.
И този чип съвсем не е 100 или 150W, както пишат в елимекса. :cool: Брой го максимум до 50 вата.
Другото, което малко ме притеснява е че в този магазин повечето неща са откровени китайски боклуци. Не съм сигурен дали ще устиска на това напрежение.
Ама при тази цена може да опиташ с един канал на първо време. Ето ти даташита на чипа:
http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 000017.pdf
Дано поне малко съм ти бил полезен.
:partyman:
sstefanov - майстор
shadow__01 написа:
Вярна била приказката за българския форум, че като питаш нещо вместо да ти отговорят ти пишат колко си тъп и прочие....
Понеже ми отговаряш конкретно на мен:
Прочете ли какво съм ти писал, разбра ли го и къде видя "жив спам и нищо полезно" в отговорите ми?
Погледна ли данните на TDA7294? Видя ли на колко волта работи?
Или искаш всичко смляно, сдъвкано и изсипано наготово? Май си избрал лесния път.

Не обичам да пиша безсмислени неща, както и да помагам на сръдльовци. Хайде със здраве и успех в начинанието!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Схема на усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: