• 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
Антоне както винаги не съм съгласен с теб ,почти във всички аспекти на отговора ти и без нищо лично ,като отношение искам да ти отговоря.Първо прочети малко за това какво представляват евродирективите http://www.popov-partners.com/?p=284 и моля те недей да казваш неща от които утре да те е срам ,такива неща са "Аз в моят пост съм имал в предвид точно това, че тази директива все още не е намерила мястото си в българско законодателство под никаква юридическа форма (закон, наредба или накакъв друг юридически акт). Стандартите също не влизат автоматически в нашето законодателстово, веднага след приемането им от Европейския комитет по стандартизация. Обикновенно това става през наша Наредба и по-рядко през Закон или Указ" Това да го чуем от ББ да не му обърнем внимание ,че кви работи сме чували вече .... ,но от човек който пряко го касае не бива. Първо какво представлява европарламента ,няма да обяснявам ,че ще стане дълго ,но ще кажа че в момента на гласуване на една евродиректива ,тя СТАВА ЧАСТ ОТ МЕСТНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ,КАТО ЦЕЛ КОЯТО ВСЯКА ДЪРЖАВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ПОСТИГНЕ В СРОКА ДАДЕН В ДОКУМЕНТА ,по начин който сама си реши (тук ти помисли какво казвам и дали не трябва да драпаш както и професионалната гилдия ,за нормативи които могат да се взаимстват и за определяне национални приоритети и съобразаване с национално особености , а не да си заравяш главата в пясъка и да чакаш ББ да му текне и да спеши някоя какичка мин. на МРРБ или друга ... и тя да ги спретне едни ....)
Затова смятам че (без да се интересувам що за субекти - перачи са инвеститорите поръчващи клиники и спортни зали) ,несъобразяването с това е голяма ,скъпоструваща и тъпа грешка защото в крайна сметка времената на бабаитите - башибозуци управляващи страната ни ще отмине и всички ще им плащаме за гяволъците които ако се държим като щрауси ще са и наши.
Защото никой не може да ти откаже построяването на сграда проектирана по европейски стандарт, просто защото нямало български. При липса на български стандарт за действащ се приема европейския ,а БДС е длъжен да закупи и притежава и вземе мерки ,да може да провери дали определен продукт достига изискванията му или не и да го означи с БДС EN.
Никога не се позовавайте на "законно в България" че по подразбиране звучи смешно.Примерно в българия няма небостъргачи защото в българския ЗУТ пише че не може да има (Чл. 12. (2) във връзка с Чл. 13. (1)).Има и още примери за "щраусови изцепки " разбира се .А аз лично със собствените си две уши съм чувал от водещ варненски архитект "разбирате че не мога ,макар че с удоволствие бих дал името му ) ,работещ усилено върху ОУП на ВАРНА ,бисера - в централната част на града даваме ниско застрояване защото ветровата зона в която се намира Варна е такава че ако дадем високо и сградите се разредят ветровете ще са толкова силни че ще събарят хората по улиците.
Същия тип на въпроса - освен че не са техни а крадени ,конструкциите на панелките поне ЕПК по високо от 16 етажа ,не можаха ли да спретнат досега във Варна , а отговора беше че НЕ МОЖЕЛО СПЕЦИФИЧНОТО ТЕГЛО НА БЕТОНА НЕ ПОЗВОЛЯВАЛО !!!
Господ да пази България от такива проектанти.

Всичко това ти написах Антоне за да си помислиш дали Уилям Ламб архитект проектирал Емпайър Стейт Билдинг за ДВЕ СЕДМИЦИ е мислел като теб и не е бил подготвен за това а е чакал стандартите на държавата да го изпреварят тогава изобщо дали щеше да има такава сграда ,която повече от 80 г. по късно е в идеално състояние ?
Tsilkov - майстор
idunno написа:
Влизаш оставяш си калните и мокри дрехи и дори да оставиш вратата отворена за да влезе кучето и не влияеш кардинално на климата вътре в къщата.
Ми то така трябва да бъде във всяка къща. Ня мен редовно ми се изправят косите като гледам къщи без антре (включително тука във форума) с две врати, шкаф за обувки и якета - ама явно е толкова масово ,че се приема за нормално/стандартно :? . Иначе идеята за центруфуга+вентилатор е много добра =D> . Хем запазваш всичката топлина от прането, хем не се разкарваш по тераси и/или не ползваш сушилня вкоравяваща дрехите. Не съм виждал обаче пдообна центрофуга да се продава тук - някои ако знае да пуска линк.
estqwerty написа:
idunno написа:
Хареса ми подходът на тези хора, към отварянето на външната врата.Е, и не само...
http://www.youtube.co.. стъклото ли те притеснява, защото мене да.
Стъклото е за да не ползваш ламппи през деня :wink: :wink: . Ако те притеснява от гледна точка на сигурноста можеш да ползваш плътна врата и прозорец , но тогава оскъпяваш с поне една хилядарка.

P.S.На тази къща бяха сложили електрически конвектор което поне теоретично я прави "не-пасивна" :)

P.S.2 Покрай това филмче попаднах и на друго http://www.youtube.com/watch?v=p9YKZKF9Lms. Тук е интересно че се вижда мнението на живущите - хора страдали преди това от хрончина астма! Вижда се и поддръжката на филтъра :) . Интересно е ,че и Япония която географски е доста далеч от Европа има пасивни сгради.

P.S.3 Тук пък са сложеили основите върху стиропор http://www.youtube.com/watch?v=ma6_JXXOkKY. Нещо което нашите норми принципно забранват заради земетръса.
idunno - специалист
Цилков, много си бръз с хилядарките. :-D
Дадох този линк, за да покажа,че комбинацията от добър архитект и добро изпълнение води до добър резултат.Има много други примери...
И разбира се,че можеха да сменят електрическия конвектор с два сешоара, ама нямаше да изглежда добре. :)
Tsilkov - майстор
idunno написа:
Цилков, много си бръз с хилядарките. :-D
Бърз съм щото ми се е налагало :cry: . Провери колко струва противовзломна топлоизолриана врата при Hoermann например и ще разбереш какво имам впредвид + цената на допълнителния прозорец. Тука къщата е в ограден (и предполагам безопасен) парцел и затова така са нарпавили, ако входа обаче ти е на улица няма как да стане. Това не е дефект на тази къща - просто коментирам.
idunno написа:
И разбира се,че можеха да сменят електрическия конвектор с два сешоара, ама нямаше да изглежда добре. :)
Въпросът е ,че според стандарта не би трябвало да има ни сешоар, нито нищо извън нагряването в рекуператора. Предполагам това са го направили просто за "аварийни ситуации" понеже не струва почти нищо.Къщата наистина е много "балансирана" и наистина показва замисъла на стандарта защото тази на равноденствието си е в клас "лукс".
estqwerty - специалист
е има и бронирани стъкла, но въпроса е по-скоро психологически :)
трябва да можем да дадем отпор ако се наложи...

иначе предверието ме кефи и мен.

колкото до електрическия радиатор - стига да се съберат първите няколко години и да обявят къщата за пасивна после могат да си го ползват :)

и като сме на филмчета : http://www.youtube.com/watch?v=H0KqNgMcTsk но на края термометъра показва 13 градуса :(
а цитираха бая сантиметри изолация. 30 стени , 50 тавана и 40 на пода ако не се лъжа. айде те са в друга зона но пък климата им е по-мек.
гледах файлове на румунците , излиза че сме на едно с германците за отопление, нищо че сме доста по на юг. http://www.scientificbulletin.upb.ro/re ... ll9523.pdf

хареса ми как японеца е вкарал рекуператора в шкав - все се чудя няма ли да шуми тая джаджа - май трябва да видя някъде наживо.
idunno - специалист
А, не знаех,че пасивните къщи имат класове.Тази на равноденствието много ми прилича на нещо средно между шоурум и голяма землянка, но това си е мое мнение.Трябва да уточнят пасивна ли е, космическа ли е или пасивно-космическа.
Аз лично предпочитам да живея над кота 0 :)
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
но на края термометъра показва 13 градуса :(
Ако не са си включили нагряването на рекуператора (каквото и да е то) е напълно нормално. То не съм много сигурен дали това изобщо беше термометър или часовник :?
idunno написа:
А, не знаех,че пасивните къщи имат класове.
И аз не знам. Кое те кара да мислиш така :? . Има един допълнителен стандарт коитое от скоро "passive-on" за реконструкция на стари сгради които е по-олекотен.
estqwerty - специалист
това казват и в видеото - тря се води по активен живот в къщзата , значи и за едно фитнесче трябва да намерим място :)
гледах днес една брошура за клими панасоник - има датчик ако има движение намаля/икономисва.

пък за лукса - ако я направя с изопанели 20-тина санта ще прилича на малко хале отвън, отвътре на хладилна камера. ако не пречи на обитаващите какво толкова? дори съм смятал за 60 или 80м2 къща панелите бяха, излизат 15к лева панелите. покрив таван всичко с един материал се прави. малко тиксо за фугите. 1-ка за врата :) и гас.

казаха каква е целта на инвеститора на равноденствието - не е правена за живеене, а за продажба.за това е и изпълнена така.
честно това е първата къща която не мога да отлича от компютърните визуализации - такъв и куповач търсят явно, хвърляш пачките и се надяваш да се върнат с някоя друга в плюс.ако правиш къща за себе си просто се надяваш да стигнат.
а ако идва някой дядо англичанин за 15-тина дни 100% ще се вмъкнат в изискванията за енергопотребление, не че сметките ще са проблем.

edit:
хубаво видео как всичко може да се направи от вътре навън ако трябва да се запази фасадата :
http://www.yougen.co.uk/blog-entry/1890 ... +by+89'25/
Фло - специалист
Tsilkov написа:

P.S.2 Покрай това филмче попаднах и на друго http://www.youtube.com/watch?v=p9YKZKF9Lms. Тук е интересно че се вижда мнението на живущите - хора страдали преди това от хрончина астма! Вижда се и поддръжката на филтъра :)
Може да е интересно ,но не е редно да се правят внушения за здравни ползи.Най-малкото защото пасивни къщи се строят само от няколко години и още няма медицинско наблюдение за ползата и вредата за обитателите.Може и трябва да има повече съмнения, пред вид принудителната вентилация и изкуствения микроклимат,което би довело до синдрома на болната сграда при някои обстоятелства.По-добре да има съмнения отколкото реклами за недоказано здравно преимущество.
AntonBM - специалист
Stivemaster писах, че не съм юрист. Този наш спор може най-точно да се реши от юрист, но аз стоя зад думите си, които ти си маркирал в червено. Ако знаеш за някакъв Закон, Наредба или друг нормативен акт, в който тази директива да е отразена моля цитирай я. Не е вярно, че всяка директива приета от Европарламента, автоматично става част от законодателството на страните членки. Не случайно ти цитирах Член 288 от TFUE. Всяка страна решава по какъв начин да ги включи в своето законодателство, като наистина подлежи на санкции, ако не го направи в определения срок, но все пак EU не е Федерация, а съюз на автономни суверенни и независими държави. Никой не е казал, че няма да се спазва в бъдеще тази директива. Смятам, че нашите законотворци, сега се “ослушват”, как другите държави ще реагират на тази директива и ще копират решението на някоя от големите страни членки. Сега обаче няма нищо, което да задължава Инвеститорите да я спазват. Те естествено гледат да минат „по-тънко” и за момента никой не е започнал да проектира НУЛЕВИ сгради. Така е не само в България. Аз не се притеснявам от тази директива. Мога да проектирам такива къщи, но спортни зали, клиники или производствени обекти не се правят дори и пасивни. Никъде по света не съм виждал такова нещо. В Дубай се опитаха на един небостъргач да сложат вятърни ел. генератори (3-перки) и да го докарат до пасивност, но не успяха. Перките си въртят, но спестената от тях енергия не е толкова много. С тази директива само ще ограничат още и без това намалените инвестиции в строителството. Дано се осъзнаят по навреме и не усложняват и без това трудната икономическа ситуация. Няма нужда нещата да скачат от 200 kWh/m².y на НУЛА. Това трябва да се прави на по-малки стъпки. Ние (говоря за цяла Европа) още не сме приключили с определянето на реалното потребление на всички сгради – сертифицирането. Нека първо с това се справим и видим какво е действителното състояние в Европа, и после да мислим как да постигаме нулево потребление. То без въвеждане на ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) на място във всеки обект не може да се постигне. Нашето правителство, доста усложни включването им в последно време. Не вярвам, че веднага след Нова година пак ще се „извъртят” и да облекчат условията по въвеждането им.
Последна промяна от AntonBM(стар) на пон дек 03, 2012 2:46 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: