• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 29
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
paparosko - специалист
Принципно колкото са по-ниски наляганията, толкова по-добре.
Минималното налягане се избира от гледна точка на това какъв пад (височина на водния стълб) е необходимо да се преодолее, а максималното налягане се избира от гледна точка на големината на полезния обем на хидрофора, влиянието на разликата в наляганията (неравномерност на дебита), честотата на включване на помпата и др.

Моят съвет е да монтираш близо до хидрофора и пресостата манометър (например с обхват 0...6 или 0...10 атмосфери (атмосфера = bar) с диаметър Ф 100 mm и резба 1/2") за да следиш практически действителните показания на налягането в системата.

Успех!

:prost:
Тани - модератор
hidrazin написа:
Уф. Ако дебита е достатъчен да повдигне клапана с магнита не изключва незвисимо от налягането. Ако обаче дебита е малък и
клапана не достига датчика и налягането достигне предварително настроената стойност си изключва. Налягането на изключване
се регулира с един болт в центъра на задната част. Той регулира натиска на пружина, който се предава на мембраната в малкия
хидрофорен съд (няма и половин литър).

Изображение

За нещо, което използвам и съм виждал много пъти, няма кой да ме убеди, че е по-добре да си сложа тоя смешния балон.

:partyman:

hidrazin ,щом си толкова сигурен, по какво искаш да се обзаложим , че изходното налягане на този флуид контрол от снимката, зависи от входното, а не е константно , както при хидрофорите? Нека , когато даваме толкова категорични мнения, да сме сигурни в това което приказваме! Особено ако пращаме някой да похарчи 100+ лв за нещо, което може да не му върши работа!
hidrazin - майстор
а не е константно , както при хидрофорите?
А кой е казал, че на хидрофорите е константно? За справка - погледни манометъра на един механичен пресостат от
хидрофор с балон и виж как се мени налягането в системата докато дойде време да включи помпата. Ако на този
хидрофор са зададени граници 1,5 и 3 налягането ще ти варира в тези граници.
При този от снимката наистина изходното налягане зависи от това на входното (на помпата) и фабрично е настроено на 5 атм.
Точно и затова там няма такива колебания в изходното налягане - зависи само от това, което дава помпата а то е постоянно
при даден дебит. Та като вляза да се къпя няма да се притеснявам, че хидрофора ще реши че е направил налягане и да ми спре
помпата и съответно налягането да ми падне с 1,5атм докато се сети пак да включи.
Тани - модератор
Имах предвид , че горната граница на налягането е константна! Искаш да кажеш, че повече от 5 атм. не вдига при никакви случаи така ли? Пак казвам, този път с примери без да се регулира нищо по флуидконтрола:

при засмукване от съд - 4 Атм.

при налягане от водопровода :

2 атм. - 6 атм. на изключване
3 атм. - 7 атм. на изключване
4 атм. - 8 атм. на изключване

Примерите са илюстративни.С колко ще се вдигне налягането зависи от помпата , но не и от флуидконтрола!

При хидрофора , налягането на включване е винаги едно и също - това което е настроено без зависимост от входното налягане! Ако входното налягане е в границите зададени на хидрофора или по-голямо, то помпата въобще няма да включи за разлика от флуидконтрола, който включва помпата винаги, когато има движение на водата - дебита е по-голям от зададения!
infomar
paparosko написа:
....Моят съвет е да монтираш близо до хидрофора и пресостата манометър (например с обхват 0...6 или 0...10 атмосфери (атмосфера = bar) с диаметър Ф 100 mm и резба 1/2") за да следиш практически действителните показания на налягането в системата. :prost:
Пресостата има вграден електронен манометър.
Изображение

Инструкция за експлоатация :
http://fluida-bg.com/assets/files/7087/brio_top.pdf
paparosko написа:
Принципно колкото са по-ниски наляганията, толкова по-добре.
Минималното налягане се избира от гледна точка на това какъв пад (височина на водния стълб) е необходимо да се преодолее.... :prost:
Не мога да разбера това което казваш за водният стълб, който трябва да се преодолее. Според мен (не специалиста), минималното налягане трябва да бъде това на което сработват уредите които ползват водата и при което налягане, ползвателя и ще се чувства все още комфортно. В даденият случай повечето мнения се въртят около 2 бара.

Въпрос:
Има ли значение къде ще бъде изведен изходът за поливане на градината
а/ непосредствено след пресостата преди хидрофорният балон;
б/ няма значение дали е преди или след хидрофорният балон, но след пресостата.
paparosko - специалист
Не мога да разбера това което казваш за водният стълб, който трябва да се преодолее. Според мен (не специалиста), минималното налягане трябва да бъде това на което сработват уредите които ползват водата и при което налягане, ползвателя и ще се чувства все още комфортно. В даденият случай повечето мнения се въртят около 2 бара.

Имам предвид преодоляване на височина в общия случай, че живееш на високите етажи.
В твоя случай явно това не е проблем.
Мисля, че 2 bar e нормално налягане.

Въпрос:
Има ли значение къде ще бъде изведен изходът за поливане на градината
а/ непосредствено след пресостата преди хидрофорният балон;
б/ няма значение дали е преди или след хидрофорният балон, но след пресостата.

Няма значение, ако хидрофора и пресостата (нормален тип) са на отклонение от главната водна линия.
Ако, обаче пресостата е от типа, който изключва и включва в зависимост от това, дали има протичане през него, т.е. е монтиран на водната линия, тогава трябва да е след него, така че отговорът е б/.

:prost:
Тани - модератор
Тани написа:
Имах предвид , че горната граница на налягането е константна! Искаш да кажеш, че повече от 5 атм. не вдига при никакви случаи така ли? Пак казвам, този път с примери без да се регулира нищо по флуидконтрола:

при засмукване от съд - 4 Атм.

при налягане от водопровода :

2 атм. - 6 атм. на изключване
3 атм. - 7 атм. на изключване
4 атм. - 8 атм. на изключване

Примерите са илюстративни.С колко ще се вдигне налягането зависи от помпата , но не и от флуидконтрола!

При хидрофора , налягането на включване е винаги едно и също - това което е настроено без зависимост от входното налягане! Ако входното налягане е в границите зададени на хидрофора или по-голямо, то помпата въобще няма да включи за разлика от флуидконтрола, който включва помпата винаги, когато има движение на водата - дебита е по-голям от зададения!
hidrazin успя ли да тестваш за да провериш на практика дали съм прав или не? Ще е полезно за останалите, а и коректно от твоя страна, да споделиш резултатите си!
hidrazin - майстор
Не съм писал поради две причини заради които не мога да тествам твоя вариант. Първо - зазимих системата преди две седмици
и другото е че аз нямам входно налягане. Ползвам независим източник - сондаж.
Поне има някои неща в които съм убеден от опит:
1. Горната граница на изключване се регулира и минимума е 2,2 атм Поне тези, които съм монтирал като ги извадиш от кашона са настроени
да изключват на 5атм. Лесно се контролира по вградения манометър - точно в средата на скалата.
2. При достигане на горната граница на налягането и поток по документи по-малък от 1,5л/мин изключва. лятото си правих едни
проби и не съм мерил с точност литража, но ми се струва че е по-малко от тези 1,5 литра. По мои сметки около литър, но пак
казвам не съм твърдо убеден.
3. Когато помпата работи 8-10сек и не може да направи налягане, а в същото време няма и поток минава в авариен режим и изключва помпата.
Тези работи съм ги пробвал поне. Не съм сигурен обаче ако има поток и налягането не падне под зададеното за включване дали ще включи
или няма да включи помпата (това е твоят вариант). Просто не съм го пробвал, но би трябвало да не включи. Защо? Ами защото някои хора
си монтират такива електронни пресостати вместо смотаните механични към хидрофори с балони. Ако електронния пресостат включва помпата
само от поток, независимо от налягането то тогава използването на буферен съд се обезсмисля. Все пак единствената работа, която върши е да
намали броя на включванията на помпата. Пък и устройството на един хидрофор с балон и на система от помпа с електронен пресостат е едно и
също - разликата е само в обема на буферния съд. При тези с балоните 10, 20 ... литра, докато при електронния е по-малко от литър.
И още нещо - електронните предлагат и не маловажната защита от работа на сухо, за разлика от механичните такива и са много по-бърза
защита на двигателя на помпата от вградената термична. Да не забравяме, че помпената част на днешните помпи е в голямата си част пластмасова, включително турбините.
Виждал съм турбина на помпа работила незнайно колко през нощта след разхерметезиране на смукателната част. :lol:
За твое успокоение при първа възможност (когато ми докарат флуидконтрол за ремонт) ще симулирам различните варианти на работа. Става
лесно с два магнита и една отвертка. Лошото е че рядко се чупят. Тази година ми минаха едва два броя е проблем в електрониката.
Ето едно описание на флуидконтрол:
http://www.elsodom.ru/data/files/files/fluidcontrol.pdf
Ето и едно четиво за предимствата и недостатъците на двата вида пресостати:
http://aquapump.net/information/ustrojs ... ip-el-pres
Тани - модератор
hidrazin написа:
Не съм писал поради две причини заради които не мога да тествам твоя вариант. Първо - зазимих системата преди две седмици
1. Горната граница на изключване се регулира и минимума е 2,2 атм Поне тези, които съм монтирал като ги извадиш от кашона са настроени
да изключват на 5атм. Лесно се контролира по вградения манометър - точно в средата на скалата.
Както писах вече - НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА всичко е относително и зависи от входното налягане! Ако е помпата ти вдига 5 атм. , то ще изключи на 5 атм. ако няма входно налягане към помпата . Ако обаче има някакво налягане , налягането на изключване/поддържане става входното налягане + тези 5 атм. които може да вдигне помпата с малък дебит
Мога да се хвана на бас , че помпата ти вдига точно такова налягане "на каквото ти е бил настроен фабрично да изключва флуидконтрола" и не може да вдигне и една десета повече!

2. При достигане на горната граница на налягането и поток по документи по-малък от 1,5л/мин изключва. лятото си правих едни
проби и не съм мерил с точност литража, но ми се струва че е по-малко от тези 1,5 литра. По мои сметки около литър, но пак
Това е така, съгласен съм!

3. Когато помпата работи 8-10сек и не може да направи налягане, а в същото време няма и поток минава в авариен режим и изключва помпата.

И това е вярно!
Тези работи съм ги пробвал поне. Не съм сигурен обаче ако има поток и налягането не падне под зададеното за включване дали ще включи
или няма да включи помпата (това е твоят вариант). Просто не съм го пробвал, но би трябвало да не включи. Защо?

Долната граница на включване и тя зависи от входното налягане!
Когато първоначално пуснем водата , налягането в балона започва да пада и достига на това налягане , което е на входа на помпата. Ако дебита е под зададения за включване - 1,5л/мин помпата не включва, но ако е по-голям, тогава вече включва !

Ами защото някои хора
си монтират такива електронни пресостати вместо смотаните механични към хидрофори с балони. Ако електронния пресостат включва помпата
само от поток, независимо от налягането то тогава използването на буферен съд се обезсмисля. Все пак единствената работа, която върши е да
намали броя на включванията на помпата. Пък и устройството на един хидрофор с балон и на система от помпа с електронен пресостат е едно и
също - разликата е само в обема на буферния съд. При тези с балоните 10, 20 ... литра, докато при електронния е по-малко от литър.
И още нещо - електронните предлагат и не маловажната защита от работа на сухо, за разлика от механичните такива и са много по-бърза
защита на двигателя на помпата от вградената термична. Да не забравяме, че помпената част на днешните помпи е в голямата си част пластмасова, включително турбините.
Виждал съм турбина на помпа работила незнайно колко през нощта след разхерметезиране на смукателната част. :lol:

Малко бъркаш понятията електронен пресостат и флуидконтрол единствената прилика между двете е , че управляват помпа ! Под общ знаменател може да ги сложим и със поплавъците и терморегулаторите ! Дотук с приликите ето и разликите всяко едно от изброените устройства управлява помпата по даден параметър:

Пресостата - по налягане
Флуидконтрола - по дебит
Попплавъка - по ниво
Терморегулатора - по температура

Има разбира се и комбинирани устройства, като това показано от infomar
Флуидконтрола също е полезно устройство , но не го бъркай с електронния пресостат - не са взаимозаменяеми и не вършат една и съща работа! Електронния пресостат има и друго предимство - по скъпите модели поддържат абсолютно константно налягане независимо от дебита, като управляват оборотите на помпата!

За твое успокоение при първа възможност (когато ми докарат флуидконтрол за ремонт) ще симулирам различните варианти на работа. Става
лесно с два магнита и една отвертка. Лошото е че рядко се чупят. Тази година ми минаха едва два броя е проблем в електрониката.
ПП прочетох и втория линк . Ето цитат от там:
Препоръчва се използване на електронен пресостат в хидрофорите с механичен пресостат като защита на помпата от блокиране на механичния пресостат и при работа на двигателя с понижено захранващо напрежение , когато поради намалената мощност на двигателя налягането на помпата при "НУЛЕВ ДЕБИТ" остава по- ниско от налягането на изключване на което е настроен механичния пресостат . Тогава механичният пресостат не изключва помпата , водата в помпата се прегрява и пластмасовите детайли на помпата деформират . Може да се стигне до триене на пропелера в направляващия апарат / ежектора / включително до блокиране .
Както виждаш препоръчват ДУБЛИРАНЕ , на мехамичния пресостат , не и заместването му с флуидконтрол!
hidrazin - майстор
Тани написа:
hidrazin написа:
Както писах вече - НЯМА ГОРНА ГРАНИЦА всичко е относително и зависи от входното налягане! Ако е помпата ти вдига 5 атм. , то ще изключи на 5 атм. ако няма входно налягане към помпата . Ако обаче има някакво налягане , налягането на изключване/поддържане става входното налягане + тези 5 атм. които може да вдигне помпата с малък дебит
Мога да се хвана на бас , че помпата ти вдига точно такова налягане "на каквото ти е бил настроен фабрично да изключва флуидконтрола" и не може да вдигне и една десета повече!

Така е. Тук съм сбъркал - нямат регулиране на горната граница а само на налягането на включване. Механичните пресостати имат регулиране и по двете граници - долна и горна.

Това е така, съгласен съм!

И това е вярно!
или няма да включи помпата (това е твоят вариант). Просто не съм го пробвал, но би трябвало да не включи. Защо?

Долната граница на включване и тя зависи от входното налягане!
Когато първоначално пуснем водата , налягането в балона започва да пада и достига на това налягане , което е на входа на помпата. Ако дебита е под зададения за включване - 1,5л/мин помпата не включва, но ако е по-голям, тогава вече включва !

Не е така - включват по поток и по налягане. Когато налягането падне под зададеното (от теч примерно и без да имаме поток) електронния пресостат се
опитва да го възстанови. Ако не успее за определено време (10-15 сек) и нямаме поток блокира помпата - защита от работа на сухо.

Ами защото някои хора

Малко бъркаш понятията електронен пресостат и флуидконтрол единствената прилика между двете е , че управляват помпа ! Под общ знаменател може да ги сложим и със поплавъците и терморегулаторите ! Дотук с приликите ето и разликите всяко едно от изброените устройства управлява помпата по даден параметър:

Пресостата - по налягане
Флуидконтрола - по дебит
Попплавъка - по ниво
Терморегулатора - по температура

Не бъркам понятията. Всички тези електронни така наречени пресостати включително и този флуидконтрол WILO FC са едни и същи по функции и устройство.
Включват по поток или налягане (затова им викат и пресостати), осигуряват защита от работа на сухо и никой от тях не контролира горната граница.
Голяма част от тях имат малък малък разширителен съд (0,5 - 1 л) , който предотвратява честите включвания от малки течове. Други като например серията
BRIO нямат такива (това е и една от причините да ги причисля към смотаните). Покажи ми един от така наречените електронни пресостати, който контролира горната граница на налягането:

Grundfos PM 2
BRIO 2000TM
EASYPRES II и EASY PRO
GENYO

Има разбира се и комбинирани устройства, като това показано от infomar
Флуидконтрола също е полезно устройство , но не го бъркай с електронния пресостат - не са взаимозаменяеми и не вършат една и съща работа! Електронния пресостат има и друго предимство - по скъпите модели поддържат абсолютно константно налягане независимо от дебита, като управляват оборотите на помпата!

Флуидконтрола Wilo Fluidcontrol и така наречените електронни пресостати не че не са взаимозаменяеми, ами са едно и също нещо и вършат една и съща работа, но са с различни имена. :) Не го бъркай със защитите от работа на сухо
като тази например:
http://fluida-bg.com/products/automatio ... ow-switch/
Нека не намесваме в тази категория помпите с константно налягане. Те са друга бира и се наричат помпи с честотен инвертор.

ПП прочетох и втория линк . Ето цитат от там:
Препоръчва се използване на електронен пресостат в хидрофорите с механичен пресостат като защита на помпата от блокиране на механичния пресостат и при работа на двигателя с понижено захранващо напрежение , когато поради намалената мощност на двигателя налягането на помпата при "НУЛЕВ ДЕБИТ" остава по- ниско от налягането на изключване на което е настроен механичния пресостат . Тогава механичният пресостат не изключва помпата , водата в помпата се прегрява и пластмасовите детайли на помпата деформират . Може да се стигне до триене на пропелера в направляващия апарат / ежектора / включително до блокиране .
Както виждаш препоръчват ДУБЛИРАНЕ , на мехамичния пресостат , не и заместването му с флуидконтрол!
Да, за системи с помпа която може да осигури голямо налягане - над 5-6 атм и е необходимо да се контролира и горната граница. Просто използват
функцията му за защита от работа на сухо. При такова последователно включване ще трябва да се реши въпроса с долната граница - кой ще включва.
механичния или електронния. В почти всички, да не кажа всички случаи на битово използване механичния просто може да се изхвърли и да остане само електронния.
Може би се бъркаш от думата флуидконтрол ? Просто така са решили да се казва, както са кръстили и другите - електронни пресостати, макар и да не
регулират горната граница а само тази на включване.

То и динамото е машина за постоянен ток. Защо тогава тези на велосипедите им викат динама, след като произвеждат променлив ток? Ами просто така е останало като название. :?

Абе ще я разчоплим тая работа и накрая ще имаме консенсус. :cool:
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 29

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: