Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Как е най-правилно да се занули контакт?

1. Прави се мост между нулата и шуко пластината?
2. Оголва се повече нулевия проводник и се свързва първо с нулата и след това с шуко пластината?
3. Оголва се повече нулевия проводник и се свързва първо с шуко пластината и след това с нулата?

Прочетох доста мнения и се срещат и трите варианта. Има ли плюсове и минуси всеки от тях или просто има два грешни и един верен? :)
fikata - майстор
Въпросът ти е свързан с двупроводна инсталация,когато нулевият проводник изпълнява ролята и на защитен.
Аз бих препоръчал, винаги когато е възможно да се изпълнява по третия вариант:
3. Оголва се повече нулевия проводник и се свързва първо с шуко пластината и след това с нулата?
Защитният проводник има приоритет пред работния за електробезопасността, както казва колегата PCL82.Нали при контактно щепселната връзка първо се осъществява контакт със защитните пластини и след това с работните тоководещи клеми.
Прочетох доста мнения и се срещат и трите варианта. Има ли плюсове и минуси всеки от тях или просто има два грешни и един верен? :)
Другите два варианта е силно казано да бъдат " грешни". Все пак и при тях се изпълнява защитното мероприятие "зануляване", но при третия вариант изпълнението му е с по висока надежност и сигурност.
mobilis - специалист
Прави се мост между нулата и шуко пластината?
Това можеше да е ОК преди години, но сега, който е затягал два отделни проводника на една клема знае колко е ненадеждна работата. Имам усещането, че сегашните клеми са направени от станиол, и ако натегнеш малко повече, резбите изпускат и шукото е за боклука.
Така, че третия вариант - заголване и прегъване е най-надежден.

Тема "Правилно зануляване на контакт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: