Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
jogo_pln написа:
, в момента в който малко грейно слънце и в момента водата в бойлера си става 55-60 градуса без проблем, като е мъгливо или облачно -няма никакъв ефект.
Тези колектори ме кефят. Каква марка са?
jogo_pln - напреднал
ми някакви на сънсистем - под малко имам имам в предвид около 2 часа.
LazarGanev - "Велик майстор"
С помощ от нагревателя - става :-D
Evgeniy - майстор
Да спомена все пак за един вариант, за който знам че експериментиран и за мен поне е интересен.
- Термосифон със серпентина.
Серпентината може да си остане свързана към БГВ под налягане (или да се източи зимата), а водата от неръждаемия водосъдържател се завърта през радиатор.
Доста бюджетно решение.
sande34 - специалист
И аз ъм се замислил на тази тема. Имам един вакуумнотръбен термосифон на нипон на части и един който си работи на покрива и в момента. Целта е да поддържа над нулата в стаите на вилата или колкото качи все е берекет. Ще го вържа през климатици вентилконвектори.
Christo - майстор
Сънчо по-горе го е напиал: 300W на квадратен метър, КПД 50%, значи 150W, да речем че имаме сравнително голяма за еднофамилна сграда колекторна площ от 10 кв.м(5 панела). Това прави 1500W. Какво може да се стопли с 1500W? Ами едно стайче 3 на 3 максимум. И на каква цена? И това са съвсем груби сметки. В действителност може да е още по-трагично.

Тема "Соларен панел за топла вода за отопление - възможно ли е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: