Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
Комините които ползвам преминават край таван с гредоред. До сега (в миналото) е нямало проблеми. Въпреки това си мисля, че няма ли да подобря сигурността, ако в местата където преминава комина край гредореда (де факто той не преминава през него а по стената, но гредореда е близо) да поставя вътрешна тръба. За такава да ползвам алуминиевите гофрирани тръби за вентилация с диаметър 140мм/тръбите са 130мм. Температурата там не знам колко е в действителност но допускам, че е около 80- 100 гр.
Изображение
Вкарвам гофрираната тръба в тръбата на печката в мястото където влиза в комина и я напъхвам навътре около метър, докато премине мястото където гредореда е близо. Така горещият дим ще преминава през гофрираната тръба и температурата на стените на комина би трябвало да е по-ниска и той по-безопасен. Ако е необходимо почистване то гофрата се вади и почиства лесно.
Изображение
VLADO66 - майстор
Що се вкарваш във филми.Направи си ревизия на комина за опадало измазване.Главна причина за пожарите е минала искра през фуги на комина.
шоп - майстор
Минимума е 10 см разтояние между гредореда и комина
Ти си направи сметка. Положението наистина е много пожароопасно и затова умната
infomar
Къщата е строена 67-ма година и затова искам да се презастраховам. И да направя ревизия какво от това - сигурно има някъде нещо изпадало. Дебелината на стената е една тухла. Нямам възможност да го измажа от вътре. Затова искам да направя тази малка защита покрай гредореда. Мисля, че ще бъде по-добре от колкото е сега.
filmatoplo - майстор
Ако е възможно измазване отвън на комина там където преминава покрай дредоред и изолиране с каменна вата .А за гофрето -трябва да се ползва -Неръждаемо вместо Алуминиево.
infomar
filmatoplo написа:
Ако е възможно измазване отвън на комина там където преминава покрай дредоред и изолиране с каменна вата .А за гофрето -трябва да се ползва -Неръждаемо вместо Алуминиево.
Няма техническа възможност за измазване от вънка или вътре, където е гредореда. Отгоре има покритие и е в стената. 50 години е нямало никакъв проблем. Предполагам, че на времето са го направили добре, но за мое успокоение искам да се подсигуря още веднъж. Нямам информация за гофрирана неръждаема а само за алуминиева. Идеята е да удължа тръбите с това "гофре" на мястото където преминава край гредореда. Нагоре е безопасно.
VLADO66 - майстор
Това гофре пипал ли си го да видиш колко е меко :shock: Дори и да успееш да го набуташ какво става като ти се запуши комина и трябва да вкараш топуз-знаеш ли с това гофре каква тапа ще направиш :wink:
infomar
VLADO66 написа:
Това гофре пипал ли си го да видиш колко е меко :shock: Дори и да успееш да го набуташ какво става като ти се запуши комина и трябва да вкараш топуз-знаеш ли с това гофре каква тапа ще направиш :wink:
Колега, това е най-малкият проблем. Комина е доста широк и то ще влезе спокойно вътре и ще го нанижа на тръбата на печката която влиза в комина в долната част. При чистене - просто вадя гофрето от долната страна - супер лесно. Почиствам го и пак го нанизвам. То ще се движи свободно в комина. Това би требало да става веднъж годишно....но знам ли? Безпокои ме само дали гофрето ще издържи на температурата, но съм чувал, че се ползва за подобни цели.
filmatoplo - майстор
Да де -алуминиевото няма да издържи , за това стоманено -неръждаемо , едното е 12 лв , другото 60 лв на 1 метър .
infomar
filmatoplo написа:
Да де -алуминиевото няма да издържи , за това стоманено -неръждаемо , едното е 12 лв , другото 60 лв на 1 метър .
Не мога да намеря производител или доставчик/продавач на метална "стоманена/неръждаема" гофрирана тръба с вътрешен диаметър 130мм. Ако някой знае да подсказва. Ще ми трябват две-три парчета по един метър.
Някакви други идеи как да стане?
Може ли да се ползва обикновена алуминиева за ширми, но от вънка да се обвие с нещо термо изолационно - лепенки използвани при ауспухите..или др.

Тема "Комин покрай гредоред." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: