Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
radius - майстор
Каналски, не знам кое те ядоса толкова, но би ли написал с 2 думи защо е препоръчително да го има в къщата ми? Аз се сещам единствено, ако спре водата и съм достатъчно глупав да си оставя отворен крана, ще ми се източи системата. Интересува ме конкретно този клапан, а не смисъла на живота :lol: .
lux_e_on - специалист
Ако си в апартамент с бойлер направо си е задължителен за да не се къпе комшията с водата от твоя бойлер например.
hidrazin - майстор
Ако си в апартамент с бойлер
Да, задължителен е преди бойлера, но в случая темата е за жилище без бойлер и за клапани на топлата и студената вода.
:partyman:
Фло - специалист
PCL82 написа:

Възвратният клапан предотвратява връщане на вода от частния водопровод към уличния водопровод при спиране на водата. С това се предотвратява заразяване на уличния водопровод с бактерии. Тъй като водоснабдителните дружества не могат да контролират дали от някоя отоплителна система няма да се върне етилен-гликол или пък от някое клекало преработено с завряна тръба с кран, вместо казанче да плъзнат бактерии от лайната по водопроводните тръби.
Точно такъв е днешния случай в Костинброд,където етилен-гликол от отоплителна система попада в градския водопровод.
marmoz - специалист
А де,да попитам понеже съм тъп и немога да го разбера :?
1.ВИК са монополисти - факт
2.По новите изисквания /поне за къщите,за блоковите не съм запознат/,водомерите тябва да са изнесени навън ,шахти за да те следят да не краднеш вода.
3.Е па като са монополисти,кат са изкарали всичко на вънка да те следят,що не вземат да слагат по 1 възвратен клапан преди да ти захранят имота ,така хем ще си защитят главите водороводи хем и нас ...........

П.П.То е ясно,че за удоволствието ще платят с нашият джоб/или калкулират в сметките/,ама поне нема да се ваикат"Олеле ко стана :? ,ние не сме виновни "
шоп - майстор
Гледам в момента новините- чета и темата...
та ако имаше такъв възвратен клапан в къщата в Костинброд, нямаше да вкарат антифриз във обществения водпровод при пълненето на отоплителната инсталация от "техниците" и нямаше да има отровена питейна вода
Krass - майстор
Брат ми работи във ВиК. Практиката е следната. Къща с хидрофор директно се се откача от мрежата. Копаят на пътя и откачат. Това е по селата където асфалт вече няма от десетилетия.
marmoz - специалист
Krass написа:
Брат ми работи във ВиК. Практиката е следната. Къща с хидрофор директно се се откача от мрежата. Копаят на пътя и откачат. Това е по селата където асфалт вече няма от десетилетия.
Кои откача ? ВИК хората или те сами се откачат?
Krass - майстор
ВиК откача абонатите, точно заради възможността да влезе вода в системата от неизследвани източници.

Тема "може ли без възвратен клапан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: