• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 51
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
понеже плочките ще дойдат чак януари се чудя каква част от подготовката мога да направя предварително.
Имам 2 въпроса:
1. ревизионен отвор в куфара за водомери и воден филтър.
Нали ревизионния отвор е добре да съвпадне с фугата на плочката-е как мога да определя ревизионния отвор сега, за да отрежа в ГК съответния отвор?
Как се процедира? Възможно ли е да запечатам куфара с ГК без отвор и после като почна да лепя плочките да отрежа съответния отвор в куфара според това къде ще дойде фугата на плочките?

2. Засега отивам към варианта с окачен таван. Това ми дава възможност да преместя вентилатора над душкабината с плоски въздуховоди, които ще се придържат по тавана. Въпроса е, че част от въздуховода ще излезе от куфара и ще се вижда:
Прикачен файл:
kufar.JPG
kufar.JPG (78.74 KиБ) Видяна 1822 пъти
Какво се прави? Предполагам една чупка в горната част на куфара би скрила тръбата...Така ли го правите?
Имате ли снимки, които да ми покажат как да разширя куфара в горната му част?
VLADO66 - майстор
Сложи тапа на излаза и вкарай плоската тръба директно във вертикалната тръба като парчето което влиза на 2-3 см. в тръбата го изрязваш на полукръг.После уплътняваш със Сикафлекс.
jekasus - майстор
1 - така най-лесно - първо плочки, после отвор.
2 - Опитай да завъртиш навътре тетката (ПВЦ ф110). Другия вариант - затапваш отвора и на ниво таван изрязван правоъгълен отвор за плосък въздуховод, после замазваш с сикафлекса или друг полиуретан снадката.

П.П. - ribnikolaevi - Апокалиптично писание, но при проектиране се надявам че предвиждате тези "дребни посегателства".
Благодаря ви.
Относно въздуховода:
Не бях се сетил, че мога да затапя сегашния отвор и да отрежа нов директно за плоския въздуховод. Дали е уместно да има някаква дъговиден участък преди плочкия въздуховод да влезе във магистралния? (просто питам да;ои трябва да направя някаква "врътка за да може съпротивлението на въздушния поток да влиза по "плавно" в магистралния.

Относно ревизионния отвор:
Слагам цяло платно ГК, чертая върку него ориентировъчно къде са водомерите и филтъра.
Лепя плочките и като стигна до съответното ниво на двата елемента-реша с трион в ГК според размера на плочките/ Това разбрах от обяснениято ти Jekasus.
jekasus - майстор
След като стегне лепилото под плочките, тогава режеш.
За въздуха - колко по-малко пречки има по пътя - толкоз по добре. Демек с плавни завои.
chapara - майстор
Има си преходи от фи110 към плосък въздуховод.Просто трябва да вземеш, да го сложиш максимално високо, после с компенсатор да възстановиш долната част, Тавана ще го свалиш, така че да скриеш всичко. За ревизионния , както са ти обяснили, след стягане на плочките режеш, като разбира се гледай да няма профил там :roll:
chapara написа:
Има си преходи от фи110 към плосък въздуховод.Просто трябва да вземеш, да го сложиш максимално високо, после с компенсатор да възстановиш долната част...
Благодаря Chapara.
Това не го разбрах "...после с компенсатор да възстановиш долната част" :?
Да разбирам ли, че ти предлагаш де не режа отвор за плоския въздуховод в тръбата, а да ползвам сегашния кръгъл отвор и с преход да мина към правоъгълно сечение?

Плоски въздуховоди съм виждал само в Баухаус. И въобще не бяха евтини-около 13 лева за метър...
Каква е реалната цена? Да ви попитам и за начина на свързване на два елемента от плокитете въздуховоди. Прави се със силикон или?..

А ето и малка картинка от днешната работа по монтиране на смесителя:
Прикачен файл:
SM1.JPG
SM1.JPG (97.4 KиБ) Видяна 1763 пъти
Реших да центровам изводите за топла и студена вода спрямо бъдещата мивка...
Прикачен файл:
SM2.JPG
SM2.JPG (104.04 KиБ) Видяна 1763 пъти
но май ще бера ядове, защото свързването на тръбите в заградения участък ще ми е малко тегаво...
ribnikolaevi - майстор
Има една варненска фирма, която ги внася. Ако купиш повече от два фитинга финансово си струва да си ги поръчаш от тях, вместо да купуваш в сф. Иначе има една софийска железария, която сравнително ги поддържа, в Сухата река е.
jekasus - майстор
За мивката - тръгваш от изводи за мивка и приключваш лепенето някъде около водомери, там където е удобно, някое коляно например.
Всъщност преходи са на ф100 - на 110 нещо не мога да намеря. Разлика можеш да запълнеш с какво-то искаш. Преход
Компенсатор ф110 - Муфа компенсатор
Снадки с алуминиево тиксо - подобно
Технология за монтаж с компенсатор -
Съединяваш компенсатор и тетка, измерваш разстояние(при вкаран плътно компенсатор тетката да влиза свободно в горната тръба) - да не пречи на монтажа и да не е много отрязано. :-D
Режеш тръбата ф110 - вкарваш компенсатора долу плътно - монтираш тетката - вдигаш компенсатора нагоре за да влезе в тетка - готов си и пиеш една бира за добре свършена работа :-D
По спомен тръбите за вентилация не ги лепят с пвц-лепило, което улеснява цялата работа.

Прикачен файл

Image 2.png
Image 2.png (10.71 KиБ) Видяна 1740 пъти
Jekasus Благодаря за обяснението. Сега май ми стана ясно и написаното от Chapara.
На практика ще изглежда нещо такова:
Прикачен файл:
vent.JPG
Нали правилно съм разбрал?

Въпроса е че магистралнния вертикален въздоховод не е Ф110, а доста по дебел? ТРябва да се поразтършувам из магазините за този размер.
Може малко наивно питане-ама защо варианта с затапване на отвора за ф110 и отрязване на плосък отвор направо в магистралния въздоховод е по лош?
Като изпълнение ми се струва дале по-лесно?
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 51

Тема "Ремонтът на банята в действие..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: