• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Тани - модератор
Разбира се, че ще я разчоплим и ще стигнем до консенсус! Ето, че вече се съгласи, че няма реални налягания , които може да регулираме при един флуидконтрол - и горната и долната граница зависят от входното налягане на ПОМПАТА! Реално регулираме единствено хистерезиса между двете налягания!

Сега остана по-лесната част - да те убедя, че електронен пресостат и флуидконтрол са две различни технически решения и не могат да работят по едно и също време! Разбира се че флуидконтрола следи налягането , но не го мери а следи само за неговото НАЛИЧИЕ! На подобен принцип работи датчика за налягане в една "Юнга" и предполагам в повечето проточни бойлери!Проблема е, че не можем да следим изходното налягане, което не е проблем, ако няма налягане на входа на помпата, а тя засмуква от някакъв съд , но е голям проблем, когато входа на помпата е включен към водопровода, защото включва всеки път в който ползваме вода , дори налягането във водопровода да е по-високо, отколкото само помпата може да достигне.Но по-големия проблем е, че наляганията на помпата е на водопровода се сумират и изходното налягане става прекалено високо,и при нормални условия е над прага който може да понесе домашния водопровод!
Електронния пресостат от друга страна, следи съвсем точно наляганията и на включване, и на изключване. Каквото и налягане да има на входа на помпата, то тя ще бъде включена единствено, ако на изхода ѝ налягането падне под долната граница , която е твърда! Също така ще изключи помпата , когато на изхода ѝ налагането стигне горната зададена граница, която също е твърда, а не относителна спрямо входното налягане! Помпата ще спре независимо дали налягането е постигнато от нея или от водопровода! Ако помпата работи известно време без да повиши налягането, защитата за работа на сухо изключва помпата!

Ако не бях ти се доверил насляпо, че твоето Вило е САМО флуидконтрол , никога нямаше да си купя този БОКЛУК както ти се изразяваш, а щях да си взема ЕЛЕКТРОНЕН ПРЕСОСТАТ!
hidrazin написа:
Не бъркам понятията. Всички тези електронни така наречени пресостати включително и този флуидконтрол WILO FC са едни и същи по функции и устройство.
Включват по поток или налягане (затова им викат и пресостати), осигуряват защита от работа на сухо и никой от тях не контролира горната граница.
Голяма част от тях имат малък малък разширителен съд (0,5 - 1 л) , който предотвратява честите включвания от малки течове. Други като например серията
BRIO нямат такива (това е и една от причините да ги причисля към смотаните). Покажи ми един от така наречените електронни пресостати, който контролира горната граница на налягането:
Grundfos PM 2
BRIO 2000TM
EASYPRES II и EASY PRO
GENYO
Е какво да ти показвам , нали вече ти казах
Тани написа:
Има разбира се и комбинирани устройства, като това показано от infomar
- онези "смотаните" според тебе BRIO , които се оказва, че са с класи над Вило. Понеже са смотани, та може да не им обърнеш внимание ще ти дам конкретната част, който трябваше да прочетеш от линка infomar на , за да ми спестиш толкова писане , ама нейсе!
Brio Top може да се програмира да работи на два различни принципа:

- mode P+F (налягане + дебит) = в този режим, помпата стартира при спад на налягането, когато се
достигне минималния праг на настройката (P min); помпата работи докато консумацията спре и
няма никакъв дебит в системата. При тези условия остатъчното налягане в системата ще
съответства на максималното налягане на помпата.
- mode P+P ( налягане+ налягане) = в този режим, работният режим на помпата се контролира от
две нива на налягането (Pmin и P max); когато се достигне прага на долното налягане, помпата
стартира и спира когато се достигне горната граница на налягането. При тази конфигурация,
използването на разширителен съд е от съществено значение, като неговите настройки трябва да
са направени според изискванията на системата и вида на помпата.
В двата режима на работа устройството предпазва помпата от работа на сухо
Работата в системата от две помпи е допустима само в режим “P+P”.
Упс, чак ме е яд, че не съм запомнил , че направо са обяснили принципите, за да ти дам линк и наистина да си спестя доста писане! Обърни внимание именно на думичката ПРИНЦИПИ! Не става въпрос за техническо решение а за ПРИНЦИПИ НА УПРАВЛЕНИЕ!!!
hidrazin - майстор
Уф, накарал съм те да си купиш като моя ли? :? Честно казано не помня. Май трябваше да изчакаш края на дебата.
Да, при теб случая е друг щом имаш и входящо налягане от водопровода при този тип електронни "пресостати" ще имаш сумиране
на двете налягания. Все пак помпата започва да прави налягане не от нула, а от това на мрежата.
За BRIO TOP никъде не съм споменавал и писал. Явно са направили такъв, който следи и горната граница. Там където съм споменавал за
тях съм имал в предвид модела BRIO 2000. Той няма следене на горната граница, а само тази на включване. Всички модели които съм посочил
по-горе са аналогични на това Вило но навсякъде ги наричат електронни пресостати. Защо?
Ето, че вече се съгласи, че няма реални налягания , които може да регулираме при един флуидконтрол - и горната и долната граница зависят от входното налягане на ПОМПАТА!
Тук още не си ме убедил. За регулирането на долната граница ще проверя. Лошото е че ще стане на пролет, когато пусна системата. Все пак
мембраната е между налягането на атмосферата и това на водата. С пружината би трябвало да може да се регулира натиска върху нея и съответно
на налягането на включване. :? Ще бъде проверено при първия удобен случай. Обещавам!
Ако наистина си си купил такова Вило и налягането ти идва в повече за инсталацията това или нещо подобно няма ли да ти разреши проблема?
http://www.water-technic.com/regulator- ... quot-p316/
Ами за сега това е. Извинявам се ако съм те подвел с нещо. Похвалил съм го, защото при мен върши много добра работа и съм доволен.
Все пак не е панацея.
Весело посрещане и изкарване на празника.
:partyman:
paparosko - специалист
При механичните пресостати с превключващи контакти обикновено се настройва налягането на изключване, а налягането на включване зависи от хистерезиса им. Освен това може да се променя донякъде и налягането на включване чрез отделно настройване на хистерезиса.

:prost:
Тани - модератор
Е какво да чакам? Доверих ти се, защото звучеше убедено, че електронния пресостат замества напълно хидрофора! Купих го в началото на лятото и го ползвах само когато искам да поливам с голям дебит , но го изключвах когато няма да поливам, защото протичаше предпазния клапан на бойлера. И не капеше а направо си течеше! Когато го захранвах от ваната , включваше на 1,5 атм. и изключваше на 4атм. - колкото може да направи помпата Вило , въпреки че по каталог май ѝ даваха 5! При захранване от водопровода с 4 атм, включваше на 4 - просто няма как да включи на 1,5 , защото никога няма да паднат на толкова - включва по дебит. Изключването ставаше на 8. Съжалявам, че не направих клипче. Буквално преди 2 дни я прибрах, защото изтръпнах, като видях че са замръзнали локвите, а помпата ми беше навън!

Сега като знаеш разликите сигурно ще обърнеш внимание и на тези "подробности" като четеш спецификациите :

http://aquapump.net/product/229
б / Допустим ток на помпата 10 А - 1х230V и има два начина на изключване :
- стандартен - изключва при дебит по-малък от 60 литра на час ;
- програмируем с / Ризкл = Рвкл + 1/ бара -подходящ за схеми с директно захранване от водопровода при значителни колебания на входното налягане .Изискват монтиране на разширителен съд със значителен обем.
http://aquapump.net/hidrofor/presostat?p=2
ЕЛЕКТРОННИ ПРЕСОСАТИ

Електронните пресостати се включват при дебит по-голям от определена стойност наречена "НУЛЕВ ДЕБИТ" / от 60 до 144 литра на час / или при намаляване на налягането от по-висока стойност до Рвкл . Изключването на пресостата е при намаляване на дебита до "НУЛЕВ ДЕБИТ" за всички пресостати .

Предимство на пресостати РМ2 е възможносттта пресостата да се настрои да изключва при налягане Ризкл = Рвкл +1бар , при което се обединяват предимства на механичните и електронните пресостати .

При електронни пресостати BRIO TOP възможностите на пресостата са увеличени като могат да се настройват Рвкл и Ризкл и ток на изключване както и допълнителни управляващи функции и индикации.
.
Ако някой беше споменал , че трябва да търся пресостат с възможност за настройка на налягането на изключване, в никакъв случай нямаше да си купя това недоносче с орязани възможности! Именно затова реагирах остро след поредното ти изказване, как точно този флуидконтрол може да замести ПЪЛНОЦЕННО един хидрофор!А най-вече ме подразни категоричността ти , че флуидконтрола е по-доброто решение - е не е! Добро решение е единствено за кладенец или съд с вода!
hidrazin - майстор
Ако някой беше споменал , че трябва да търся пресостат с възможност за настройка на налягането на изключване...
Да, ама никой не спомена. Дори и корифеите дето продават такива изделия. Да, бях категоричен за моя вариант - от сондаж.
Все пак при теб е по-особен случай. И тези 4 атм от водопровода не ти ли стигат? Някъде нямат и половината от това.
Сега почвам да се чувствам виновен, че въобще съм дал мнение тук, във форума. Това означава, че трябва да си мълча и само
да гледам сеир - както правят останалите в момента и преди това. Да ама не съм такъв модел. И не се крия ако съм сгрешил.
Пък ако приемеш, ще ти се извиня ... с шише (...та) домашна ракия. :) Все пак си ми на една ръка разстояние - има, няма 50-60км до Сопот.
Пък и скоро не съм спирал да пия кафе там. :wink:
Лека утрин!
Тани - модератор
Не се кахъри! Върши си ми работа машинката! Като няма вода го свързвах към една 3 кубикова неръждаема вана със завъртане на два крана и си имах вода за миене и къпане. А водата във ваната ползвах за поливане, защото дебита от водопровода не ми стигаше въпреки налягането! Явно ще трябва да сменя и тръбата от главната тръба до водомера. Само тя остана за смяна. освен това като свържа 8атм. към градинския маркуч с пистилет, си става водоструйка с голям дебит. Измиването на бетонобъркачката и всички инструменти от бетона става за секунди и без да се пипат с ръце. Реално ми трябва един механичен пресостат за 15 лв свързан последователно в електрическата верига и балон и ще си стане хидрофор със защита от работа на сухо. Само с едно ключе, което шунтира механичния пресостат ще си минава в режим на флуид контрол.
Забележката ми към тебе бе по-скоро от принципен характер!
hidrazin написа:
Горен праг за изключване НЯМА!
Сори ама има и се регулира. За изключване следи не една, а две величини. Ако направи налягането, зададено предварително, за определено време и без поток си изключва. И да има поток, като направи налягане пак спира.
Ако за определеното време, без поток не успее да направи необходимото налягане пак изключва и минава в авариен режим. С една дума
блокира и иска ръчно разблокиране. Това е защитата от работа на сухо.
Лично за мен това с балоните е излишно и смешно. Когато отворя крана искам постоянно налягане и дебит, което системата с балон не ми осигурява.
Би ми го осигурило при малка разлика в настройката включено/изключено при системата с балона. Но това означава по-често включване на помпата,
което в крайна сметка води до система без балон, защото се обезсмисля използването на такъв.
И това вече сме го дъвкали назад в темата. Пък и всеки си има предпочитания.
hidrazin написа:
Ами защото някои хора
си монтират такива електронни пресостати вместо смотаните механични към хидрофори с балони. Ако електронния пресостат включва помпата
само от поток, независимо от налягането то тогава използването на буферен съд се обезсмисля. Все пак единствената работа, която върши е да
намали броя на включванията на помпата. Пък и устройството на един хидрофор с балон и на система от помпа с електронен пресостат е едно и
също - разликата е само в обема на буферния съд. При тези с балоните 10, 20 ... литра, докато при електронния е по-малко от литър.

Не ми харесва категоричността с която даваш мнения и квалификации като "смотани" без да си съвсем наясно с материята, както се видя! Никой не е казал да не пишеш, дори напротив! Просто избягвай квалификациите и категоричността! Доста съм научил от тебе, но винаги се стремя да задмина учителите си, сега ти гониш :-P Смятам , че се получи добра дискусия, която би помогнала на следващите, които се чудят какво да изберат! И хидрофора и флуидконтрола имат и предимства и недостатъци и всеки трябва да си избере според случая! Едното не може да замести другото , но пък може да се комбинират!

А за кафето - винаги съм насреща! Просто ми пиши на предния ден за да се разберем и да си разменим телефоните!
hidrazin - майстор
Ами добра дискусия се получи. Само дето няма как да не се кахъря.
Просто избягвай квалификациите и категоричността!
За да съм бил категоричен означава, че самият аз съм бил убеден. Видя се че съм бъркал та си приемам критиката.
Поне темата ще бъде полезно четиво за тези, на които им предстои закупуване на подобно устройство или проектиране на такава система
за водоснабдяване.
Като казах закупуване, дано си погледнал и разликата в цените на различните видове флуидконтрол и електронни пресостати.
Ако не ти се налага контрол на максималното налягане не мисля, че е оправдано закупуването на нещо толкова скъпо.
Освен това малко и се отклонихме от темата - май беше за буферен съд. :? Интересно, ти какво мислиш по въпроса? :wink:

За кафето - при първи удобен случай когато отивам в тази посока. Ще ми е приятно.
Тани - модератор
Смятам , че отговорих индиректно и на този въпрос. Все пак специално да отговоря - ако имаме пресостат без значение дали електронен или механичен, които да следи за налягането на изключване задължително се монтира разширителен съд. Ако се следи само налягането за праг на включване и дебита, то разширителен съд е необходим единствено, ако се очакват чести (ама наистина чести - няколко пъти в минута) включвания за малки обеми вода. Иначе за нормално ползване разширителен съд не е необходим.
hidrazin - майстор
Напълно съгласен с обобщението. Аз лично нямам какво повече да кажа.

Изображение

LazarGanev - "Велик майстор"
Да споделя и моя горчив опит. Имам хидрофор в новата къща за подпомагане на дебита във върхови моменти. Захранването става от цистерна 500л. Беше с буферен съд, но след като се пробиха 2 съда незнайно защо, сложих електронен и не съм забелязал проблеми. В най-близко време обаче един клиент ме помоли да прегледам хидрофорната му система в къщата, която си е купил (хидрофора е заварено положение). Съдът беше сдал багажа и аз му препоръчах ел.пресостат, сложих му и филтър, поплавък за пълнене и въобще му ъпдейтнах системата. След някой ден ми се обажда с оплакване, че текат предпазните клапани на 2-та бойлера и помпата работи постоянно. Пък обекта е в Сф и нямам възможност да реагирам веднага. Системата беше направена така, че с кранове ръчно се превключва захранването да става от цистерна или от водопровода. Това не ми хареса много, но не го промених, защото беше със стоманени тръби и искаше повечко играчка. Но след като се появи проблем - поразпитах го, поразмислих, консултирах се и стигнах до следния извод - когато се захранва от цистерната - няма проблем, но когато се захранва от водопровода става лошо - наслагват се двете налягания, налягането минава 8 бара, избиват клапаните на бойлерите, което гарантира един постоянен дебит и помпата никога не спира. Сега ще хода за да преработя системата като при мен в къщата и както спомена hidrazin - с възвратен клапан на байпаса, а помпата да се захранва от цистерна.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 29

Тема "Хидрофорна уредба за къща без буферен съд - само с преостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: