• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yancho_lud - специалист
Здравейте, от няколко дни имам следния проблем: лирата в банята издава звук като от течене на вода. Този звук го има от няколко дни като тази сутрин забелязах че звукът вече го няма а лирата е ледена, ясно че има въздух, но въпросът е как да го изкарам днес цял ден се занимавам с лирата и едвам едвам я накарах да се стопли но пак се чува този звук и си мисля че до няколко дни пак ще изстине. Системата ми е отворена, а радиаторите са свързани с колектори като към банята отива 20мм тръба като тя се разклонява към бойлера и лирата с 16-ки, има обезвъздушители на лирата и на най-високата точка, но не мога да изкарам въздуха с тях.Моля ако някой има идея как да изкарам въздуха да помага.
пп: забравих да спомена че тръбите в банята вървят по тавана и се спускат към лира и към бойлер като в най горната точка има обезвъздушител.
Фло - специалист
yancho_lud написа:
пп: забравих да спомена че тръбите в банята вървят по тавана и се спускат към лира и към бойлер като в най горната точка има обезвъздушител.
За първи път чувам за такъв монтаж на водно отопление-по тавана и надолу към лира и бойлер.Не е чудно и защо не ти работи лирата,сигурно и бойлера не топли.Редно е тръбите да са долу по стената ,около пода,на лирата си има обезвъздушител обикновено.Едно,че иначе топлото от тръбите,когато са долу отива нагоре и ти топли помещението ,второ заради движението на самата вода .
yancho_lud - специалист
Фло написа:
yancho_lud написа:
За първи път чувам за такъв монтаж на водно отопление-по тавана и надолу към лира и бойлер.Не е чудно и защо не ти работи лирата,сигурно и бойлера не топли.Редно е тръбите да са долу по стената ,около пода,на лирата си има обезвъздушител обикновено.Едно,че иначе топлото от тръбите,когато са долу отива нагоре и ти топли помещението ,второ заради движението на самата вода .
Лирата си работи и бойлера си топли нормално от две години без проблем до преди няколко дни. Монтажа е такъв защото като се прекарваше парното банята вече беше направена, а не ми се къртеше готова баня за да прекарам тръбите(не съм привърженик на селяниите с тръбите долу в ъгъла, предпочитам всичко да ми е скрито), а така стана най лесно над хънтара и газ.
ESPACE - майстор
Търси този който ти го е правил да го подкара. Това е най отвратителната комбинация, отворена система с горно разпределение.
шоп - майстор
ESPACE написа:
Това е най отвратителната комбинация, отворена система с горно разпределение.

Тук не съм съгласен.
Преди 20-30 години отоплителните системи на 2-3 етажни къщи се правеха само така. На гравитационен принцип водата се качва до тавана и голям ( около 30% от обема на водата) разширителен съд и отам се разпределя топлината равномерно по етажите. Моята още си действа на този принцип и нищо не съм пипнал ( само котела съм сменил) Регулирането е много лесно и равномерно.

При колегата не е точно система с горно разпределение, защото от написаното предполагам, че изходящата вода пак я качва нагоре. Т. е има помпа. Някаде в системата дърпа въздух и трябва да се изолира и обезвъздущи в най-високата точка.
Успехи
naskov - майстор
ESPACE написа:
Търси този който ти го е правил да го подкара. Това е най отвратителната комбинация, отворена система с горно разпределение.
Комбинацията си е много хубава, стига да я познаваш добре. Спестява много работа и много къртене. Лирата просто трябва да се свърже горе-долу и няма да има никакви ядове
yancho_lud - специалист
Системата съм си я правил аз(все пак форума е направи сам :lol: ) и лирата е свързана горе и долу на диагонал , като топлата вода идва от горе а студената е от долу. Вчера успях да я подкарам , но след около 5 часа лирата пак изстина. Почвам да си мисля че от някъде дърпа въздух. Тръбата ми е цяла не прекъсната от колектора до троиника които разклонява към бойлера. Има ли някакъв начин да разбера дали от някъде дърпа въздух? Чудя се ако обърна топлата вода да идва от долу дали няма да се обезвъздушава по лесно?
torbalan - Дървен философ
У дома също тръбите са в тавана и няма проблеми, след като веднъж се обезвъздуши...

Неприятното е, че като запълвам системата - тичам да обезвъздушавам всеки радиатор по отделно, но те пък не са 200 :)
yancho_lud - специалист
То и аз нямам проблеми като се обезвъздуши, ама нещо не мога да изкарам всичкия въздух. Пък може и от някъде да дърпа въздух знам ли вече. Днес проверих всички кранчета, тройници и свръзки и не видях от някъде да протаява или да има нещо съмнително по тях.
yancho_lud - специалист
Стана :-D , оказа се че разширителят ми се е изпразнил и тъй като е на 2-рия етаж във фитнеса не бях му обърнал внимание. Напълних разширителя с вода и смених автоматичния обезвъздушител на лирата с ръчен за всеки случай и системата се обезвъздуши без проблем.
Благодаря на всички за оказаната помощ.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с лира" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: