• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mikeangel - специалист
Здравейте на всички интересуващи от стойността на къща,

С интерес наблюдавам, че и в България предприемачите почват да строят такива, главно из околностите на София. Извън България такива са доста разпространение, като например в Англия мнозинството от хората живеят в такива. Според моето скромно мнение, редовата къща съчетава предимствата на апартамент като цена на изграждане на кв. м. с кефа и удобството да имаш дворче.

В този ред на мисли, ако се строят няколко къщи в редица, например, с общо грубо строителство, колко би трябвало да да е по-евтино самото строителство от самостоятелна къща? Кое има най-голяма тежест, самите строителни процедури или просто количеството на работа за която предприемачът може да иска отстъпка? Ако има такава (отстъпка), някой има ли наблюдения колко по-евтини са цените на кв.м. на завършено строителство?

Гледах на една голяма фирма завършен обект над Панчерево и цените бяха 950 евро/кв.м. Например от полският сайт
http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Be ... 728_8.html
има описание на такива къщи на етап груб строеж (каквото и да означава това в Полша) за 174кв.м. за 121,000 лв. или 347 евро/кв.м.

Колко хора от форума биха живели в такава къща, ако цените са на нивото на апартамент по жилищните квартали, т.е. 700евро на кв.м., но с ценовият проблем, че къщата е поне 200 квадвата? Каква би била златната ценова среда и тип хора които биха проявили интерес към такива къщи?

с уважение и покана за дискусия
Михаил
galin56 - специалист
Ми то като ги гледам това са си дву/триетажни блокове. Или както тука са известни като кооперация. По-добре е определено от апартамент в панелка, но няма нищо общо с къща с двор. От тая снимка къде ти е двора, къде ти е беседката, къде ти е барбекюто, къде ти е лехата, къде ти е мястото ако речеш да си копнеш за гьол(басейн)? Иначе ги подреждам : апартамент - апартамент в кооперация или както ти му казваш редова къща - самостоятелна къща с един декар двор. Според мен така трябва да са наредени и цените( е зависи и от състоянието на имота - говорим за съпоставими такива). От там нататък всеки се разпростира според възможностите си. И аз имах огромно желание за къща, но си купих апартамент защото прецених че на тоя етап не мога да си позволя нито да си купя, нито да поддържам къща(на 27г съм). Евентуално ако след 15-20 години имам спестени пари винаги бих продал апартамента и да си купя къща.
Тоест да се върна на въпроса, ако имах възможност(финансова) веднага бих сменил апартамента ми за част от такава къща, дори да е по-скъпо.
nikolaytatarov - специалист
Това сроителство при нас се нарича урбанизации и обикнновенно са 10-20 залепени една за друга еднакви къщи ,икономията идва от проектирането - с един проект правиш 20-30 къщи.Предполагам че има доста други неща които поевтиняват това стротелство поради повторението на един и същи план,цената е около 500-1000е за м2 в зависимост от местонахождение ,квадратура и др.Почти всички имат своят двор но от задна страна на имота дали ще е 20 или 200м2 но има ,това простравство дава възможност за доста неща.Не виждам какво толкова прави 1000е м2 в България този тип строителство,което според мен е между голям апартамент и средна къща.
Tsilkov - майстор
mikeangel написа:
С интерес наблюдавам, че и в България предприемачите почват да строят такива, главно из околностите на София.
Абе общо взето са единични бройки :? Аз също много съм се чудил защо са толкова рядко(освен вездесъщата криза) - единственото с което си го обяснявам е че нямаме традиции в този тип жилища. Иначе се пълни с плюсове - икономичност, функционалност, практичност, добра среда :idea:
mikeangel написа:
например в Англия мнозинството от хората живеят в такива
То там това е основния тип жилище , а "империалистите" съм забелязъл че не са "тъпи" хора :lol: . В останалата част на Западна Европа (особенно на Север) също са масови.
mikeangel написа:
колко би трябвало да да е по-евтино самото строителство от самостоятелна къща?
Доста - тук се залага вече на етажност което намаля покрива и основите, калканните стени са много евтини, сградите обикновенно са прости като геоемтрия, пести се (обикновенно много) от парцел и инфраструктура.........Разбира се това не е свободно стояща къща, но тук има и редица други бонуси като експлоатационни разходи и отопление (те затова на Север са такива).
mikeangel - специалист
Друга особеност:
Повечето такива къщи които съм виждал в България, построени или дори в проект, пък дори и извън България, нямат гараж. Някои имат навеси пред входната врата. На какво се дължи тази особеност? Навесът по прицип е по-добре за здравето на автомобилът отколкото топъл гараж, където при всяко влизане през зимата кондензът активизира корозионни точки по автомобила, както е видно във всички северни държави където дори закритите гаражи са с ламелни стени и не се отопляват.

Колко се оскъпява строежът до акт 14 ако има подземен или полуетаж за гараж, естествено ако теренът позволява токова строителство?
Tsilkov - майстор
mikeangel написа:
Друга особеност:
Навесът по прицип е по-добре за здравето на автомобилът
Добре е и за портфейлът на строителя :) Според мен това решение все повече ще се налага за всички къщи/сгради(е не винаги става ако имаш законови/теренни ограничения). Аз от няколко години съм си го наложил :lol:
torbalan - Дървен философ
Виждал съм такива и с гаражи... Не е проблем да има :)

Моето впечатлени е, че такива къщи се строят там, където терена е ценен...

Ходил съм по селата и в западна (Франция) и в северна (Норвегия) Европа - и никъде не съм видял такива къщи ;)
Но на село - място бол :)
Последна промяна от torbalan на пет дек 07, 2012 11:04 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
Моето впечатлени е, че такива къщи се строят там, където терена е ценен...
То това им е тънкостта/баланса на тези къщи - мястото на което се намират. Трябва да са на междинна територия(и като география и като цена) между блоковете и свободностоящите къщи. Ако си много в центъра града - не оползотворяваш парцела и цената ти е висока. Ако си пък надалече никой не иска да "бие път до града" и да има съседи. Всъщност това е разликата спрямо стандартна къща - двора, квадратурата и гледките ги имаш пак , но съседите са по-близо.
mikeangel написа:
но с ценовият проблем, че къщата е поне 200 квадвата?
Нищо не пречи и да са по-малка квадратура :? .
Caxo - специалист
Според мен трябва да минат още години за да започне строителството на такива къщи.Все още можеш да си намериш/построиш къща в околностите на града на добра цена,а и предлагането е по-голямо от търсенето за момента. Редовата къща ми се вижда малко като всесезонната гума :-D
Tsilkov - майстор
Caxo написа:
а и предлагането е по-голямо от търсенето за момента
То това важи за всякакъв род строителство :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Редова къща и има ли място у нас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: