• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tyrnokop - специалист
Здравейте колеги.
На покривите на все повече сгради има голямо струпване на климатични тела. През отоплителния сезон тези тела ще изхвърлят студ, докато лятно време ще "бълват" жега в и без друго горещия ден. Има ли начин тази паразитна топлина/студ да се превръща в електричество? Не говорим за едно/двуфамилни домакинства. Става дума за големи обекти, където целия покрив е натъпкан с климатици.

Благодаря.
torbalan - Дървен философ
Каква е температурата, на горещия въздух, който бълват климатиците...

А за да превърнеш топлината в електричество ти трябва и "студен източник".
tyrnokop - специалист
torbalan написа:
Каква е температурата, на горещия въздух, който бълват климатиците...
Няма как да знам. Доколкото съм запознат в големите обекти се ползват т.нар. BMS (Building Management Systems), които следят, управляват, контролират, анализират, превключват .... и др. функции. Нека вземем за пример един мол. Най - вероятно в BMS-a се задава нещо от рода на: климатиците на първия етаж да поддържат + 18°С, климатиците в хладилното помещение, витрините за сладолед и транжорната да поддържат +3°С, климатиците в салоните за красота и масаж да са на + 22°С и т.н.

torbalan написа:
torbalan, най-вероятно визираш Стърлинг двигател, но моля те продължи.
piron45 - майстор
tyrnokop написа:
Здравейте колеги.
На покривите на все повече сгради има голямо струпване на климатични тела. През отоплителния сезон тези тела ще изхвърлят студ, докато лятно време ще "бълват" жега в и без друго горещия ден. Има ли начин тази паразитна топлина/студ да се превръща в електричество? Не говорим за едно/двуфамилни домакинства. Става дума за големи обекти, където целия покрив е натъпкан с климатици.

Благодаря.
За топлината от климатиците лятно време вече е измислено - прекарваш горещия фреон през серпентина в бойлер и си затопляш водата.
За студа през зимата ще трябва да измислиш евентуално как да го складираш за да го ползваш през летния сезон.
Успех :)
шоп - майстор
piron45 , въпроса е зададен конкретно за производство на ел. ток
отговора е "Елемент на Пелтие" и съответно "елемент на Зеебек"
tyrnokop написа:
...
torbalan написа:
torbalan, най-вероятно визираш Стърлинг двигател, но моля те продължи.
Кой да е топлинен двигател работи и със студен източник...

Виж с елемент на пелтие не знам какво ще се получи... Всъщност, и за там трябва студен източник... Няма как да стане само с нагряване :)

Козата си сака пръч...

Най-разумна е идеята с бойлера...
шоп - майстор
Нужно е само разлика в температурите на термодвойката. Винаги между топлината (студа) от климатика и околния въздух има разлика с която термодвойката може да работи. Друг е въпроса за вложените средства и ефективността.

Знам за машини използвани в пустинен климат където този елемент се ползва в обратен ред. Подава се ток и се използва като климатик за охлаждане на електроника.
a_stoev - майстор
Общия случай прихода на ток ще бъде по нисък от повишения разход в следствие на влошения топлобмен.
За лятото топленето на вода е ограничено решение, освен ако нямаш хилядотонен резервоар в мазето и да събираш топло за зимата. Което не е лоша идея, бях го смятал накъде по форумите че няколко десетки тона стигат за едно фамилна къща.
Няколко десетки тона???

С каква температура? Или пък си объркал нещо сметките :)
a_stoev - майстор
може, може /да съм ги объркал/. То дали не беше с топене на парафин :? :? ? мързи ме да смятам
  • 1
  • 2

Тема "Възможен ли е трансфер "излишна топлина -> ток"?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: