Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте, искам да направя един вид "Електрически нож" с помощта на кантал. Въпросът ми е какъв източник на енергия на използвам? В смисъл 220V от електрическата мрежа или трансформатор, и трябва ли ми някаква схема или директно се връзва с кантала?
torbalan - Дървен философ
e, ще трябва някакъв трансформатор, защото на 220 волта кантала, дето ще трябва да опънеш, ще бъде прекалено дълъг :)
Мислех за трансформатор на 24V обаче не знам на какво напрежение ще е най-добре да работя, някакви предложения?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
По-скоро някой стар акумулатор. Колко време ще режеш, колко трябва да изкарва?
scoobby написа:
Мислех за трансформатор на 24V обаче не знам на какво напрежение ще е най-добре да работя, някакви предложения?
Ми то трябва да се смята...

или пък опитно...

ако ползваш парче от съществуващ работещ реотан - разтегли го, измери колко е дълго и отрежи 1/10 - с това парче и напрежение 22 волта - би трябвало да докараш същата температура, като с целия реотан на 220

Предполагам, ще ти трябва по-ниска температура, така че започни с 12 волта да кажем, ако те устройва - екстра...
Това ми звучи добра идея ще експериментирам тези дни :)
шоп - майстор
Така се реже стиропор.
За плексигласа не знам дали качеството на стопения срез ще те устрои. Аз плексигласа си го режа със зеге и нож за метал.
ползвай дебели кабели, ако имаш възможност - сложи им кабелни обувки...

самия реотан го хвани с болтове за кабелните обувки, а стойката трябва да я направиш от някакъв материал, дето да издържа на температурата и да не е метална...

Сещам се за бук :)
stiv1961 - майстор
шоп написа:
Така се реже стиропор.
За плексигласа не знам дали качеството на стопения срез ще те устрои. Аз плексигласа си го режа със зеге и нож за метал.
И аз си мисля, че е неудачно да се реже плексиглас с нагрят кантал, при рязане с кантал остават следи и е необходима допълнителна обработка. Аз го режа с това:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Кантал с дебелина 0.8мм, при 12волта около 40см (5 Ампера) си грее яко почти свети. На 20 см харчи 10 Ампера и е близко до изгаряне. Горе-долу това съм мерил отдавна.
Колко е дебелината на плексигласа?

Тема "Електрически уред за рязане на плексиглас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: