Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Фло - специалист
barborino написа:
Здравейте!
Имам циркулационна помпа Grundfos UPS 25-40 180 ,която искам да използвам да върти водата между два бойлера.Проблема е,че монтирана неиска да работи. Свалена върти.потапях я в кофа с вода пак върти,но монтирана не тръгва изобщо :? Къде да търся проблема и може ли да се ремонтира?
Я виж като я монтираш тая помпа между два бойлера случайно да няма невъзвратен клапан някъде или при напора или при засмукването.Тая идея е доста странна да въртиш водата между два бойлера,особено ако са захранени от ВиК мрежата.Освен,че ми е странна мисля е и за безнадеждна.Лесно е и има смисъл,ако поне единия бойлер е снабден със змиевиден топлообменник/серпентина/.

п.с. помпата би трябвало да се нарича според мене центробежна.
VLADO66 - майстор
В първия си пост по темата писах че циркулационната помпа не може да се ползва като напорна. :wink:
шоп - майстор
VLADO66 написа:
В първия си пост по темата писах че циркулационната помпа не може да се ползва като напорна. :wink:

Vlado66, в първия си пост колегата е написал, че иска помпата да ВЪРТИ водата между два бойлера. Не да качва. Демек водата да циркулира. Не виждам напор!!!
Отделно, дори някой да иска да използва циркулационна помпа да засмуква и да създава напор- тя пак ще върти ротора си разбира се без да засмуква и нагнетява!!! А тук човека точно това пише. Ротора не се върти.

Мистерията е пълна и никой не може да отговори. Факт!
barborino - специалист
Дааа,мистерия ли е или някъква повреда....Направо се замаях от сваляне и качване на помпата. Ще купя една нова,а тази все за нещо ще влезе в употреба. :)
Фло - специалист
barborino написа:
Дааа,мистерия ли е или някъква повреда....Направо се замаях от сваляне и качване на помпата. Ще купя една нова,а тази все за нещо ще влезе в употреба. :)
Не ти е проблема в помпата ,ами в свързването/връзката / между двата бойлера. Ако можеш да надраскаш схемата за свързване или снимка ще си проличи.
kozl - майстор
Мистерия, но:
Има центробежни и пропелерни (витлови) помпи. Центробежните товарят двигателя по-малко по време на развъртане при затворен кран на изхода, а пропелерните обратно. Поради това центробежните се пускат и развъртат на затворен кран, а пропелерните на напълно отворен.
Е да ама като не съм разглобявал Грюндфус и не знам центробежна ли е ква е. Сменях от същата марка с три скорости и превключвател мисля че е до 160 вата помпата, поради счупена ос на ротора. Счупената помпа бръмчеше и вибрираше значително повече от въртящата се нова та в началото помислих, че са ми продали неработеща.
Но при една покупка на поми ВИЛО ми подариха ей това:
Прикачен файл:
rotation tester & AC indicator.JPG
rotation tester & AC indicator.JPG (15.78 KиБ) Видяна 8937 пъти
Единственото което ми идва наум, че може да спре центробежната помпа да се развърти е обратното течение, така че в този случай обратен клапан след такава помпа е задължителен. И другото е нещо с корпуса да мърда при стягане към тръбите и да опира ротора, а на свободно да се върти нормално.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Айде и аз да предположа къде може да е проблема. - знаеш ли откъде ще излезе заека?
Аз бих намалил налягането в системата, за времето на експеримента.
Струва ми се, че е възможно налягането да натиска турбината в посока по оста на ротора към болта за обезвъздушаване и механично да я блокира.
Слагаш помпата, обезвъздушаваш (тук не разбрах, като развиеш болта може ли да завъртиш лесно с отверка ротора ), спираш крана към водопровода и отвиваш някой кран по системата да изтече вода, да падне налягането и тогава пускаш помпата. Може да развиеш болта да видим дали се върти в тоя случай.
barborino - специалист
Благодаря на всички отзовали се.Днес купих нова помпа Grundfos UPBASIC 25-4 180 и тя работи(и свалена и качена м/у боилерите :lol: ),до кога ....ще видим. И старата свалена си работи.Все някъде ще влезе в употреба.
п.п.Направи ми впечатление,че понякога,като сваля тапата за обезвъздушаване и завъртя ротора с отверка тръгва,но при изключване от напрежението и отново включване НЕ. Но и това тръгване е на абсолютно случаен принцип.
шоп - майстор
kozl, това със стягането и мърдането няма как да стане. Какво ще се промени като завиеш 2 холендъра?

abcdefghijklmnopqrstuvwxz, това също е абсурд. Налагането няма как да натиска турбината. Налагането от входа и изхода е еднакво:-)

Успехи с новата помпа и мистерията си остава.
Фло - специалист
шоп написа:
Налагането от входа и изхода е еднакво:-)

.
Еднакво по величина и различно по посока.Няма да стане номера, докато не спре външния напор на единия бойлер и ги свърже двата като скачен съд,последователно само от единия бойлер.Тоест изходящата тръба на единия да се включва към входа на другия.

Тема "Проблем с циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: