Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
torbalan - Дървен философ
По-късо парче би могло да се захрани с трансформатор от индукционен поялник или пък от пирограф...
ivanj - специалист
Доста реклами съм направил от плексиглас но никога не съм рязал с кантал просто няма как да стане топи се. stiv1961 е показал нож с който се реже перфекно но е за прави линии,друг вариант е лазер ако са криволинейни със зеге става но трябва да се охлажда ножа.
stiv1961 - майстор
Как се реже със зеге го е описал градския rum_sz :)
viewtopic.php?f=26&t=23682&start=20
batkotony - специалист
ivanj написа:
Доста реклами съм направил от плексиглас но никога не съм рязал с кантал просто няма как да стане топи се. stiv1961 е показал нож с който се реже перфекно но е за прави линии,друг вариант е лазер ако са криволинейни със зеге става но трябва да се охлажда ножа.
+1! :-D
Само да допълня,че може и с циркуляр за прави резове,пак с охлаждане-едно маркуче от система и едно шише и е готово.Авторът пак не казва за какви количества и какви резове става въпрос и трябва да гадаем.Технологията с кантала,която иска да ползва е за огъване на плексигласа,не за рязане.Ножа на Стив също става,но е доста уморително ако трябва повече метри да се кръцнат.Също така има риск от надиране,като се позахаби ножа не всеки път се дочупва където сме му показали.
ПП.Когато се реже със зеге се ползва нож за плексиглас,има такива,а също така оборотите трябва да са ниски.Охлаждане също си трябва... :) При правилно подаване резът се полира направо...
Значи да дам малко пояснения, занимавам се с хоби електроника или по точно с най-елементарните роботи. Плексигласа който искам да режа е доста тънък, искам да го режа за да направя шасито на робота си. Не разполагам с зеге и нямам възможност да харча много пари по простата причина, че бюджета ми е ограничен. Нов съм в форума не ме познавате, но мога да ви кажа че съм ученик на 16 години. Това е цялата идея чел съм по форумите за такива изобретения и за това исках да си направя. Знам, че резултат ще е разрез чрез разтапяне, но след допълнителна обработка мисля, че ще постигна желания ефект. Разполагам с един работещ реотан (пръчката около която е увит кантала се е счупила и за това ми го предоставиха). За стойка не съм много сигурен какво ще използвам, но в никакъв случаи метална. Ще взема под предвид съвета за дебелите кабели, и гумените ботуши (не съм много сигурен какво представляват, но се надявам баща ми да помогне). Благодаря за информацията, която ми дадохте. Ще видя какво ще направя тези дни и ще пиша за резултатите :)
kiroslavov - специалист
Плексигласа го режа с циркуляр ( за прав срез ), или зеге за извивки. Важно е да са хубави диска на циркуляра и ножа на зегето. Среза може да се полира с паста и парцалена шаиба сложена на шмиргел, но става доста бавно и не е подходящо за големи парчета и големи метражи. Другия вариант за обрабоване на среза е с малка горелка, но там трябва да внимаваш да не прегрееш плексигласа, защото се деформира .При по-сложни фигури го давах на фреза да го режат, но и там се матира страницата. Най-добре става на лазер - среза направо става огледален, обаче е най-скъпо. А иначе имахме една самоделна маса с опънат реотан, но я използвахме за огъване а не за рязане. Кантала е за фибран или стиропор. По горе описаните начини режех плексиглас предимно 4,6 и 10мм и много рядко 20мм, но там си е мъка.
шоп - майстор
Браво scoobby, дано има повече 16 годишни ученици като теб.
alsted - майстор
Стиропор режехме точно с парче реотан на специално направена стойка, последователно вързан на печка "Лъч". Плексигласа смърди смъртоносно при пилене на шмиргел, какво остава при топене с начервен реотан ... Никой не спомена за рязането му с обикновен по-здрав конец. 50 - 100см конец се движи напречно на плексигласа по предварително очертаната крива. По някога се къса ... взимаш друг.
PCL82 - майстор
С реотан/кантал надали ще стане добре, даже може разтопеният плексиглас да залепи кантала и да ти обърка рязането.

Ако все пак искаш да пробваш ето няколко съвета:

Отиваш до магазин за резервни части и за стотинки си копуваш нов реотан (използваните реотани от стари уреди са крехки). Изпъваш го и го изправяш го с теглене напред назад около дръжката на вратата.

При нагряване реотанът се удължава значително и се отпуска, ако е опънат статично. Затова единият край се закрепя неподвижно, а другият край се опъва с висяща тежест.

Захранването става задължително с ниско напрежение, галванично разделено от мрежата-може постоянно може и променливо, до 36В, но е добре да се ограничиш до 24В. Използването на 230В от контакта и последователно свързани уреди е опасно, особено за начинаещ с токовете!

Единият край на захранването свързваш при неподвижната опора, а другият свързваш с крокодилче (метално) някъде по дължината преди тежестта. Като го местиш можеш да регулираш тока, съответно температурата.

Припомни си закона на Ом и формулата за съпротивление на проводник с определени: дължина, сечение и материал. Това ще ти помогне да подбереш дължината според източника с който разполагаш, без да го претовариш.
kolev_k - специалист
Веднъж рязах едни кръгове с човката на индукционния поялник.Като им отчупих стружката реших да ги почистя със спирт.Само след секунди се отчупиха едни квадратчета по периферията и заприличаха на зъбни колелета с почти еднакви размери на зъбите квадратни.Със зеге и нож за метал се получават множество пукнатинки до ръба на среза,които впоследствие се разрастват ако има механична интервенция.

Тема "Електрически уред за рязане на плексиглас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: