Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
hartiiko написа:
...., направих тъпотията да не маркирам кабелите и сега не мога да ги свържа.....
Ето снимка и цена (2.90 лв за 1000 броя) на кабелни маркери пр-во на Elmark. Снимал съм ги понеже не се намират често по железарии и други ел.магазинчета.
Изображение
Kiril8305 - специалист
Здравейте!
И аз имам следния проблем със реле LS 15 на стълбищно осветление на жилищна кооперация.
Въпросното реле е свързано със контактор.На 2 краче имам постоянно напрежение, на 1 краче също , на останалите 3 и 4 не измервам нищо с фазомера.При това положение лампите светят постоянно.На схемата на релето четох , че за да работи таймера тярбва на крачета 2 и 3 да има напрежение, а както писах по горе при мен има на крачета 1 и 2 .
Как мога да го оправя това чудо , че да имам нормално стълбищно осветление?
Благодаря ви за отговорите..
fikata - майстор
Разкачи проводника на релето,който идва от бутоните и виж дали ще угасне осветлението.
Ако угасне това означава,че някъде има блокирал бутон,който дава контакт непрекъснато.
Kiril8305 - специалист
fikata написа:
Разкачи проводника на релето,който идва от бутоните и виж дали ще угасне осветлението.
Ако угасне това означава,че някъде има блокирал бутон,който дава контакт непрекъснато.
Благодаря за бързия отговор, значи и вие се съмнявате във бутоните, днес съм звънял на всички един по един и им проверявах бутоните в апартаментите , но само една комшийка я нямаше , утре ще видя и нейния , дано да е при нея проблема , иначе при всички останали всичко си е нормално.
П.П
Искам да запитам още нещо по въпроса да си обясня за мене си да науча нещо ново, ако е задържал бутон от някой апартамент , не трябва ли таймера да прекъсва напрежението към контактора след зададеното време , след което той пак да се клучва , моля за извинение може би не го обяснявам правилно , но след зададени 30сек. часовника не трябва ли да прекъсва захранването след което то пак да се възобновява от задържалия бутон в следствие на което да се чува така нареченото цъкане на контактора?
Дано да сте ме разбрали :? :?:.
Kiril8305 - специалист
fikata написа:
Днес пробвах този вариант , на конектор 4 на релето ми е закачен кабела от бутона за стълбищното.Извадих кабела от гнездото на конектора на релето LS 15 , опрях го в гнездото и осветлението светна , отделих кабела от гнездото на конектора и след 30сек. изгасна , обаче днес проверих и последния ключ който вчера не бях и той работи.Всички ключове при проверка с мултицет и на стълбището и в апартаментите си работят коректно.Ето и как ги проверявам на зумер съм настроил мултицета при опиране на двете гнезда на кабелите с пипетите при ненатиснат бутон зумера не пищи , когато натисна бутона пищи когато отпусна бутона спира да пищи.
Вече в чудо се виждам , чудя се дали да не им опъна кушията да разкачим всички ключове да видим дали ще угасне , след като угасне да започна да ги закачам един по един докато видя от кой ще светне, ама трудна работа ще е тая.
Ако имате някакви идеи моля за помощ.
Поздрави!
fikata - майстор
Днес пробвах този вариант , на конектор 4 на релето ми е закачен кабела от бутона за стълбищното.Извадих кабела от гнездото на конектора на релето LS 15 , опрях го в гнездото и осветлението светна , отделих кабела от гнездото на конектора и след 30сек. изгасна ,
Това потвърждава,че някой бутон подава непрекъснато захранване към стълбищния автомат.
Провери отново дали всички на брой бутони са проверени чрез разкачване и изчакване за изгасване на осветлението.
Това с проверката на всеки бутон е неприятна работа,защото е свързана с осигуряване на достъп до всяко жилище.Имах случай с монтиран обикновен ключ на мястото на бутона,т.к жената си го избрала по дизайн и цвят да и пасва на тапетите в антрето и мъжът й разбира се изпълнил желанието без да прави разлика между ключ и бутон.
Входът ни има 30 апартамента и е абсурд да имам достъп до всеки.Затова процедирам така. Качвам се до етажа на средата на стълбището и от разклонителната кутия на етажа разкачвам проводниците.Ако осветлението угасне, това означава,че блокиралия бутон е някъде надолу. Слизам по средата на етажите надолу и повтарям операцията.И така докато локализирам етажа и апартамента в който е блокирал бутона.В този случай го откачам от кутията и после уведомявам собственика на въпросния бутон.
Проверка на бутон правя като разкача от него инсталационните проводници.
Kiril8305 - специалист
fikata написа:
Днес пробвах този вариант , на конектор 4 на релето ми е закачен кабела от бутона за стълбищното.Извадих кабела от гнездото на конектора на релето LS 15 , опрях го в гнездото и осветлението светна , отделих кабела от гнездото на конектора и след 30сек. изгасна ,
Това потвърждава,че някой бутон подава непрекъснато захранване към стълбищния автомат.
Провери отново дали всички на брой бутони са проверени чрез разкачване и изчакване за изгасване на осветлението.
Това с проверката на всеки бутон е неприятна работа,защото е свързана с осигуряване на достъп до всяко жилище.Имах случай с монтиран обикновен ключ на мястото на бутона,т.к жената си го избрала по дизайн и цвят да и пасва на тапетите в антрето и мъжът й разбира се изпълнил желанието без да прави разлика между ключ и бутон.
Входът ни има 30 апартамента и е абсурд да имам достъп до всеки.Затова процедирам така. Качвам се до етажа на средата на стълбището и от разклонителната кутия на етажа разкачвам проводниците.Ако осветлението угасне, това означава,че блокиралия бутон е някъде надолу. Слизам по средата на етажите надолу и повтарям операцията.И така докато локализирам етажа и апартамента в който е блокирал бутона.В този случай го откачам от кутията и после уведомявам собственика на въпросния бутон..
Проверка на бутон правя като разкача от него инсталационните проводници.
А , дали случайно бутоните от апартаментите не са свързани с тея на стълбището?
Като мерих вчера в единия от апартаментите, комшията навън натисна бутона на стълбището и мултицета ми отчете верига :?:
Ако е така , няма ли да се получи ако само разкача бутоните на всички стълбища ?
kozl - майстор
Всички бутони са вързани паралелно. Като мериш на един мериш всички. Щом при проверка с мултицет няма верига, а при натискане има - провери дали някой съсед не си е монтирал "модерен" бутон с глим лампа. Ако е така махай глимката. Напрежението на мултицета не може да пробие през глимката и няма да ти дава верига, а мрежовото ще я запали и от там ще захрани схемата на автомата.
Kiril8305 - специалист
kozl написа:
Всички бутони са вързани паралелно. Като мериш на един мериш всички. Щом при проверка с мултицет няма верига, а при натискане има - провери дали някой съсед не си е монтирал "модерен" бутон с глим лампа. Ако е така махай глимката. Напрежението на мултицета не може да пробие през глимката и няма да ти дава верига, а мрежовото ще я запали и от там ще захрани схемата на автомата.
Двама имат такъв модерен бутон с Глим лампа да , но и при тях си измерих верига с мултицета - не натиснат бутон зумера мълчи като го натиснеш зумера се обажда като пуснеш бутона млъква.
Сега разкачих всички бутони на стълбищата , и пак продължава да свети това чудо , кабелите долу на релето са наредени както трябва , с пробна лампа от съвета в поста по горе ги мерих , фаза на конектор 2, нула на конектор 3, проводник от ключа на конектор 4.
Явно това чудо не е за мен.Контактора си работи , от първо начало си мислих дали не е залепнал той , но при днешния тест със проводника в гнездо 4 си мисля , че трябва да работи коректно..
Поздрави и благодаря много за помоща. :prayer:
fikata - майстор
А , дали случайно бутоните от апартаментите не са свързани с тея на стълбището?
Разбира се,че са са свързани. Всички бутони за апартаменти,стълбични площадки,подходи към мазета и тавани,както писа колегата са свързвани паралелно за да подадат захранване на единствения стълбищен автомат.

Тема "Стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: