Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Filomatis - специалист
STEPER написа:
Filomatis написа:
Моята машина я задвижих за пръв път днес:
Браво. =D> :supz:
Още една машина от форума в действие.
Успех. :partyman:
Поздрави
PS: Можеш ли да обясниш - Защо гониш такива големи скорости със стъпкови двигатели. :?:
Тестовете на празен ход при тези скорости могат да минат и добре но при натоварване /по време на работа/
със сигурност ще имаш проблеми със стъпките.
Не е ли по-разумно при такава динамика да използваш серво?
Mерсииии!
Скороста ми е необходима,за да мога да режа тънки ламарини.Тънките ламарини искат горелката да бяга бързо върху тях,защото се измятат,дори може да изгасне дъгата.Колкото е по дебел материала,по лесно се реже,при по ниска скорост.При плазменното рязане няма разлика в натоварването при празен ход и работа-все пак инструмента не докосва материала.Серво не използвам заради цената-няколко пъти по скъпи са!
STEPER - специалист
Благодаря за споделените мисли.
Наистина е така и съм съгласен. :wink:
Още един път Успех в начинанието.
Поздрави
dobrev - специалист
Предлагам чертеж на планка за закрепване на KRESS и други машини с шийка ф43мм. Дано е полезна на някого! Отворите с резба М5 са за планка за аспириране на праха. Отворите с М4 -за кръгла платка с SMD светодиоди за осветяване на работната поле.

Прикачен файл

kress 4 houls.jpg
kress 4 houls.jpg (40.83 KиБ) Видяна 4108 пъти
Filomatis - специалист
Здравейте!Имам нужда от малко помощ за настройките на крайните изключватели.Щом портала достигне до тях и ги активира,не мога да придвижа портала в обратна посока.Свързал съм нормално затворените контакти на ключетата последователно.Какви трябва да са настройките в Ports and pins и Homing/limits?
MrMurdjo - майстор
Щом спира при задействането им, значи работят правилно. В този случай ситуацията е като натиснат авариен стоп, червеният бутон на екрана почва да мига. Не знам обаче дали при кликване ще се съгласи да пусне командите поради наличието на задействан сигнал. Не съм пробвал. Понеже е аварийна ситуация, която в работата не трябва да се достига, много вероятно е да има нужда от връщане на шейната на ръка, докато отпусне ключа. Пак от гледна точка на сигурност и безопасност при работа.
Filomatis - специалист
MrMurdjo написа:
Щом спира при задействането им, значи работят правилно. В този случай ситуацията е като натиснат авариен стоп, червеният бутон на екрана почва да мига. Не знам обаче дали при кликване ще се съгласи да пусне командите поради наличието на задействан сигнал. Не съм пробвал. Понеже е аварийна ситуация, която в работата не трябва да се достига, много вероятно е да има нужда от връщане на шейната на ръка, докато отпусне ключа. Пак от гледна точка на сигурност и безопасност при работа.
Не трябва ли след като сработи крайния изключвател автоматично да върне портала,докато освободи крайния изключвател.Щото при мене невъзможно да преместя портала на ръка,трябва или да разкача кабелите,или от настройките на МАСН3 да ги изключа.
valkovv - помощник
Filomatis написа:
MrMurdjo написа:
Не трябва ли след като сработи крайния изключвател автоматично да върне портала,докато освободи крайния изключвател.Щото при мене невъзможно да преместя портала на ръка,трябва или да разкача кабелите,или от настройките на МАСН3 да ги изключа.
Аз съм го направил по следния начин:
Крайните изключватели на трите оси са свързани последователно и са с нормално затворени контакти.
Паралелно на тази верига съм свързал един бутон с нормално отворен контакт.
Коато някой от изключвателите сработи, движението по осите спира и RESET бутона от дисплея започва да мига. Тогава натискам бутана и без да го отпускам натискам RESET бутона чрез мишката. След това със стрелките от клавиатурата задвижвам съответната ос, докато се отпусне задействания краен изключвател. Тогава отпущам паралелно свързания бутон.
Така не се загубват стъпки и може да се продължи работа.
Filomatis - специалист
Крайните изключватели на трите оси са свързани последователно и са с нормално затворени контакти.
Коато някой от изключвателите сработи, движението по осите спира и RESET бутона от дисплея започва да мига. Тогава натискам бутана и без да го отпускам натискам RESET бутона чрез мишката. След това със стрелките от клавиатурата задвижвам съответната ос, докато се отпусне задействания краен изключвател. Тогава отпущам паралелно свързания бутон.
Явно аз бъркам Limit изключвателите с Home.Мисля да вържа едно реле с RC група и диод,което да ми формира импулс само в момента когато щракат ключетата.Би трябвало да работи?
Ако не ще вържа и аз подобен бутон.
MrMurdjo - майстор
valkovv
Хитро решение, ще го ползвам при нужда.

Колкото до реле и формиране на импулс, не че няма да работи, ама струва ли си да се усложнява? Колкото по-проста е една система, толкова по-сигурна е. Аз нямам крайни изключватели, само за Хоум, но до сега задача не ми е бягала извън масата. Чисто и просто предварителната подготовка и проверка елиминира тази опасност. А и Мах3 има опция за "soft limit" - задават се максималните ходове по осите и след нулиране на координатното начало в долния ляв ъгъл, гледано отгоре, той си води сметка за реалната позиция, независимо че координатното начало за работата може да е отместено от истинското.
Много често работя с централна симетрия - центърът на детайла е с координати 0,0. И понеже е симетричен, координатите на отделните елементи са идентични по абсолютна стойност, само за едната половинка или четвъртинка са със знак минус. Удобство е, когато се чертае предварително заданието.
В такъв случай след нулирането, въвеждам с отрицателни стойности точно половинките по Х и У. Като дам да отиде на нулева позиция, сам застава в центъра на масата. Ако превключа бутона за "машинни координати", виждам истинските положителни стойности спрямо нулите. Във всеки един момент мога да въведа тези стойности в работните координати и да синхронизирам машината към реалните.
velsi - Почетен майстор
valkovv написа:
Абсолютно по същият начин е и при мене, но преди ме домързя да го опиша, после съвсем забравих. Мисля, че това е най-простия и надежден начин.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: