Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Martins - специалист
Така ли трябва да се свържат лунички към трансформатор?
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

Ако закупя трансформатор като на втората снимка, който явно е с няколко изхода, ще може ли да се пуснат отделни кабели за всяка луничка?
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

Кой вариан е по-добър?
hidrazin - майстор
Гледай сега, един път питаш за полагане на гофрирани тръби:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 30#p468330
Сега питаш за лунички. Ти какъв си - строител или електротехник? Ако е второто не би трябвало да
питаш за такива работи. Ако е първото би трябвало да си гледаш мазилката и картона и да оставиш
тези дето си разбират от работата да си я свършат. Всестранно развитите личности бяха отречени дори
и от социализма.
:partyman:
pipilica - майстор
Да така се връзват луничките.
Да може да пуснеш кабел за всяка луничка ако трансформатора има няколко изходни клеми.
Успех

Нали уж сме форум да си помагаме, никой не се е родил научен.
l_bonev - специалист
Можеш да ги вържеш така.И за да не се сърдят майсторите :prayer: ,че питаш във форума на направи си сам,ще ти отговоря и на следващия въпрос. Мощноста на луничките да не надвишава тази на трафчето,като гледаш да имаш 10% запас.Ако вземеш 35W луни си вземи 120W траф.Успех с начинанието. :supz:
Martins - специалист
Взех трансформатор като на втората снимка. Има три отделни кръга, ще пусна за всяка луничка директна връзка от трансформатора. Тоест 3 лунички по 35w. Въпросът е колко квадрата трябва да е кабела? До колкото съм чувал трябва да е 2,5кв., защото при 12V, токът е по-голям.
Последна промяна от Martins на съб яну 19, 2013 10:06 am, променено общо 1 път.
dyaneff - майстор
Е как да ти каже някой, като не си дал мощността на крушките.
fox_vt - майстор
1,5 кв най много като и 1 кв ще върши работа.И дължина най много 2 метра от трафа до луничката,за всеки метър горница ще се наложи да увеличиш сечението иначе няма да свети на 100% ламбата.
wlado.. - напреднал
dyaneff написа:
Е как да ти каже някой, като не си дал мощността на крушките.
мощността на крушките е 35W.
fox_vt написа:
1,5 кв най много като и 1 кв ще върши работа.И дължина най много 2 метра от трафа до луничката,за всеки метър горница ще се наложи да увеличиш сечението иначе няма да свети на 100% ламбата.

+1
galin56 - специалист
Martins написа:
Взех трансформатор като на втората снимка. Има три отделни кръга, ще пусна за всяка луничка директна връзка от трансформатора. Тоест 3 лунички по 35w. Въпросът е колко квадрата трябва да е кабела? До колкото съм чувал трябва да е 2,5кв., защото при 12V, токът е по-голям.
Щом ще пускаш до всяка луничка отделни кабели, това са 3А на кабел, става и 0,5 и 0,75 и 1. Като 1 мм2 е максимума, повече от това е излишно разточителство на кабел, а за 2,5 мм2 е смешно направо ако използваш.

Тема "Свързване на лунички - схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: