Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
btt - специалист
Здравейте,

имам желание да си направя тази машина - http://www.ringmasterlathe.com/store/ri ... egory_id=2

ето тук има и видео с нея - http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... n4uY9oJ-tA
На видеото може да се разгледа по-добре устройството, както и приложението й.

Принципа на работа е елементарен, но ми липсват конкретни знания за материалите.

И тук идват мойте въпроси:
- Какъв двигател да търся? Нов или втора употреба. Виждам, че в продавалник има електродвигатели по 500-700 вата за 50-80лв. Този от линка е около 400 вата.

- Откъде мога да намеря ремъчни шайби и ремъци? Искам да го направя с 2 шайби с 3 различни диаметъра, за да мога да променям скоростта с преместване на ремъка- както на китайските стругове. На тези от линка им се регулира скоростта в порядъка на 600-1000 об./мин. Приемам и други идей за регулиране на оборотите.

- Как се казва металната стойка на вала на който се държи детайла от едната страна, а от другата е шайбата с ремъка, която го свързва с двигателя? Откъде мога да намеря? Бих потърсил, но дори не знам как се казва. :)

- Виждам, че двигателя и стойката на ножовете са на шейна с винтово задвижване. Мога ли да използвам шпилка с болт за задвижването, за да излезе по-евтино? Търся евтин вариант, който ще ме удовлетвори. Гледах винтове в ексорор, но там винта и няколко лагера и 200лв заминаха. :)
- Какво да използвам за направляващите?
- Как бих могъл да направя и ножовете и захващането им?

- На последно място, но не и по важност- Колко грубо биха стрували материалите за направата на тази машина? Представата ми за нещо от порядъка на 200лв реална ли е?

Предварително благодаря на всички отзовали се!
big_death - специалист
Ами то един дърводелски струг от рода на Енхел е около 200 лв в Практикер. Взимаш един такъв и подобряваш !
gogo7777 - майстор
Намери някой стругар и се пазари с него. Не е сложно за изпълнение. Само с шпилка няма да стане, трябва и водач (неподвижна ос). Двигателя трябва да е по-мощен според мен. Ако нямаш двигател, средствата, които си заделил са малко.
btt - специалист
big_death написа:
Ами то един дърводелски струг от рода на Енхел е около 200 лв в Практикер. Взимаш един такъв и подобряваш !
Мислех и този вариант, но те са с 400 вата мотор, което както е казал колегата по- долу е малко. А и ще купя струг на който трябва да сменя мотора и ще му махна дългата основа, защото не ми трябва и ще дам още пари за да му направя приставката и къде ще му излезе края.
gogo7777 написа:
Намери някой стругар и се пазари с него. Не е сложно за изпълнение. Само с шпилка няма да стане, трябва и водач (неподвижна ос). Двигателя трябва да е по-мощен според мен. Ако нямаш двигател, средствата, които си заделил са малко.
Двигателя на оригиналната машина от линка е 1/2 к.с., което е под 400 вата. Наистина дори на рекламата забива за момент :) , затова аз мисля да е нещо с 500-700 вата.
Смятам основата и приставката да са от шперплат, защото имам опит с работата с него и съм виждал и стругове направени на дървена основа.

И все пак въпросите ми остават. Къде е удачно да търся частите?
шоп - майстор
Колега, бюджета наистина Ви е много малък, но смятам че с доста компромиси можете да постигнете успех.

Защо не ползвате стационарно закрепена бормашина със скорости и потенциометър?
Така цялото задвижване, ремъци, оси, лагери и лагерни черупки отпада.
Остава само подавателният механизъм. Шпилки и гайки по принцип не е умесно да се използват. За ходова резба най-добре е трапецовиден винт и гайка.

Не е трудно да се изработи, но сам казвате, че ви липсват конкретни познания. Помислете откъде можете да намерите бракуван супорт от струг. Той си има и подаване ( напречно) и ножодържачи и може да се извърта под ъгъл.

П.П. Мога ли да попитам с какво дърво се работи? Бук или?
btt - специалист
Бормашина за целта нямам и мисля, че с такава за под 100лв няма да свърша работа, а гледах двигателите в продавалник за 100лв има избор.
Сега ще разгледам трапецовидните винтове и ще видя за супорт. :)

Трябва ми, за да правя окръжности от шперплат с диаметър до 25-30 см.
шоп - майстор
Ами то не е само двигател за 100 лв. Трябват ти и двъстъпални ремъчни шайби, ремък , ос с лагери и лагерни черупки и това ще е минимум още 100-200 лв

П.П аз не бих завъртял фи 300 със 1000 оборота в минута. И как така ще работиш такива неща без бормашина? Всеки диск се пробива в средата.
btt - специалист
шоп написа:
Ами то не е само двигател за 100 лв. Трябват ти и двъстъпални ремъчни шайби, ремък , ос с лагери и лагерни черупки и това ще е минимум още 100-200 лв

П.П аз не бих завъртял фи 300 със 1000 оборота в минута. И как така ще работиш такива неща без бормашина? Всеки диск се пробива в средата.
Както виждаш все още се ориентирам какво ми трябва.
Мисля, че ще намеря супорт от малък струг(часовникарски) за 60лв., който има ход 5см, което ми е напълно достатъчно.
Мотор 70-80лв и ако тези споменати чаркуляци(двъстъпални ремъчни шайби, ремък , ос с лагери и лагерни черупки) са към 100лв, то не се отдалечавам от порядъка 200лв- стават 240-250лв.

Бих се радвал да разбера до колко оборота е безопасно да се направи?600?

Бормашина за целта нямам. Иначе имам 3, но те не са подходящи- едната е евтин боклук бюджет, другата е перфоратор, който не искам да рискувам да счупя, а третата всъщност е електрически винтоверт. С всяка от тях мога да пробия отвор в дърво. :)
gogo7777 - майстор
Спести си чарколяците относно намалянето на оборотите. Вземи по-сериозен двигател, супорта за 60лв. и бягай при стругар да ти направи винта, водещата ос и 2 втулки.
Гледай оста на мотора да не е по-тънка от ф14 и обороти около 1000.

Тема "Направа на машина подобна на струг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: