Съвети за начинаещи готвачи.
filmatoplo
- майстор
242 мнения в "Въпрос за суджук, луканка"
Mega
- специалист
- Мнения: 918
Така, днес сложих новата порция зимни мезета. Този път по рецепта Valentor+. Тази на колегата стана добре, но както колеги се оплакаха солта е супер малко и месото няма вкус на мезенце. Събрах две рецепти в едно. Един вещ в занаята приятел ми каза как се приготвя солен разтвор Тамън. Та налива се трапезна вода, измива се едно яйце и се слага в нея. То потъва. Започва да се прибавя от солта с разбъркване, докато яйцето се покаже колкото 5 ст. над водата. Тогава разтвора е супер. Слагам другите неща от рецептата на колегата Valentor и действаме. Ще докладвам за резултата скоро.
- Мнения: 6
Чета вашите коментари по въпросната рецепта и реших да опитам как е при мен на вкус. Става въпрос за две парчета шол от млада кобила. Първо отлежа 24 часа във въпросната саламура, от нея направо в подправките - червен пипер(лют и сладък), чубрица, риган, мащерка, черен пипер, кимион. След 12 часа на канапа, отиде на преса между вестници, където стоя 24 часа. От тогава минаха три дни, относно съхнене - готова за консумация, вкусови качества - на подправки добре, но леко безсолна, без никакви признаци на разваляне. Така че рецептата е добра, но за вкуса - как беше, "по вкус и цвет, товарищи нет"
Имам още "заготовки", така че ще мога да експериментирам и да достигна резултат по мой вкус.
Имам още "заготовки", така че ще мога да експериментирам и да достигна резултат по мой вкус.
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
Днес пробвах мезето направено по рецептата на колегата " Valentor ", но след допънителната обработка със сол. Както писах по-горе от оригиналната рецепта останах разочарован и след като ги обработих на ново със сол/заринати за 24ч./ вече са перфектни. Рецептата е добра, но явно трябва да се увеличе солта. Другата седмица ще заложа нова реколта рибици
, но този път ще завиша солта тройно и ще докладвам за ефекта. Абе ще пробвам докато налучкам точната пропорция сол, иначе за спирта и захарта бива
. Ха 



filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
Стефане как са луканките от предишните снимки , моите ще ги чакам още 10 дена
, сега в студа започват да влизат в ритъм (да съхнат ) , но се наложи да ги опепеля
.


Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
filmatoplo написа:Стефане как са луканките от предишните снимки , моите ще ги чакам още 10 дена, сега в студа започват да влизат в ритъм (да съхнат ) , но се наложи да ги опепеля
.
Моите се оправиха и са готови за консумация и






Днес ще зареждам нова партида суджук и рибици.
- Мнения: 3
Нека и аз да споделя рецептите по които правя вече 3г. и резултата е много добър.Първо за пъстърмата:Телешко или свинско за кг,
селитра 1г за кг
захар 1,5г за кг
разтварям ги във хладка вода и потапям парчетата от месо.След това ги редя в съд като слагам ред сол, ред месо,след това оставям месото в съда 20дни.След 20 ден в продължение на 24ч сменям водата за да обезсоля.Накрая валирам в подправки и суша.
За луканката дози за 1кг:
селитра 1г
захар 1,5г
сол 25г
бахар 5г
кимъон 5г
чер пипер 5г
Нарязвасе месото на късове ,след това се залива с разтвора на селитрата и захарта и се смесво добре.Към месота се добавя подправките и се размесва добре.Всичкото месо се оставя с подправките да стой 3дни след това се мели и пълнят червата.Правилсъм опити да намаля бахара на 3г и добавям чубрица,вкуса е уникален.В общи линии е това,ако има въпроси си давам телефона 0889445366-Иван.
селитра 1г за кг
захар 1,5г за кг
разтварям ги във хладка вода и потапям парчетата от месо.След това ги редя в съд като слагам ред сол, ред месо,след това оставям месото в съда 20дни.След 20 ден в продължение на 24ч сменям водата за да обезсоля.Накрая валирам в подправки и суша.
За луканката дози за 1кг:
селитра 1г
захар 1,5г
сол 25г
бахар 5г
кимъон 5г
чер пипер 5г
Нарязвасе месото на късове ,след това се залива с разтвора на селитрата и захарта и се смесво добре.Към месота се добавя подправките и се размесва добре.Всичкото месо се оставя с подправките да стой 3дни след това се мели и пълнят червата.Правилсъм опити да намаля бахара на 3г и добавям чубрица,вкуса е уникален.В общи линии е това,ако има въпроси си давам телефона 0889445366-Иван.
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833
До сега не съм слагал селитра
ще сложа следващия път.

Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
igi66 написа:Нека и аз да споделя рецептите по които правя вече 3г. и резултата е много добър.Първо за пъстърмата:Телешко или свинско за кг,За захарта и селитрата добре /въпреки, че начинът им на действие върху месото е един и същ и може да се използва само единият компонент/, но 20 дни не са ли множко
селитра 1г за кг
захар 1,5г за кг
разтварям ги във хладка вода и потапям парчетата от месо.След това ги редя в съд като слагам ред сол, ред месо,след това оставям месото в съда 20дни.След 20 ден в продължение на 24ч сменям водата за да обезсоля.Накрая валирам в подправки и суша.

filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17833





Тема "Въпрос за суджук, луканка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!