• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
lz1mak - специалист
Здравейте,

днес ми се наложи да преместя хладилник в стара сграда и зад него попаднах на чудо. Стената е облицована с фаянсови плочки, и тк се появи интересното: някак си бяха наредени без да са залепени за стената. Качих едно видео ето линка:

http://www.youtube.com/watch?v=Nk0DKn69 ... e=youtu.be

Понеже изпадаха като плочки домино, сега трябва бързо да оправя положението. Харесах си лепило Боро за плочки, обаче не познавам технлогията на лепене. За всеки случай поръчах и дълбокопроникващ грунд.
Моля ви за съвет или линк към технологията за лепене. Аз продължавам да търся в сайта "Направи сам"
Тук се научих как се прави топлоизолация, сайта е прекрасен
torbalan - Дървен философ
То в твоя случай, ако искаш да минеш без къртене, по-добре с монтажно лепило да пробваш...

Ако лепиш с лепило за плочки - новозалепените ще стърчат над тези, които не са паднали :)
VLADO66 - майстор
То цялата стена е такава.Трябва дя се бутне и наново.Иначе и с универсален силикон съм лепил така няколко плочки без да къртя отдолу.Причината да паднат е че това е цимент а не лепило и плочките не са киснати/едно време се правеше/, резултата е че плочката е дръпнала бързо водата от цимента и лепенето де факто не се е състояло.
lz1mak - специалист
Здравейте,

благодаря ви за бързия отговор. VLADO66 е прав, плочките от цялата стена изпадаха.

В магазина ми препоръчаха това лепилото с клас "С2"

http://www.boro-bg.com/articles.php?ArticleGroupID=1

и за всеки случай - дълбокопроникващ грунд.
Ще помоля за съвет как се използва това лепило. За разбъркването е ясно. После да мажа ли стената и плочката, след което ги претискам, или се маже на едното от двете места. Май ще се наложи да взема и едни пластмасови кръстчета за фуги, при стария вариант нямаше фуга, всичко плътно едно до друго. Плочките бяха изпъкнали като отлепен тапет на 5-10мм от стената, а част от тях - изпадали по земята.
VLADO66 - майстор
viewtopic.php?f=4&t=6024&p=447146&hilit=%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8#p447146
l_bonev - специалист
VLADO66 ти е отговорил най-точно за лепенето на фаянс от едно време. :supz:
lz1mak - специалист
l_bonev написа:
VLADO66 ти е отговорил най-точно за лепенето на фаянс от едно време. :supz:

l_bonev,
аз съм новобранец в тази сфера. Това за "лепенето на даянс от едно време" да го разбирам, че е добрия вариант или друго? Извинявам се за лайшките въпроси, просто не съм виждал как стават тези неща.
Благодаря
lz1mak - специалист
VLADO66 написа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... B8#p447146

VLADO66,

мерси много за линка, вече придобих визуална представа какво ме чака утре. Със снимките е много по-лесно.

Мога ли да попитам още за една подробност: самите плочки сухи ли да бъдат или да са мокри при залепването? На няколко места прочетох за кратко накисване във вода. Ако е полезно ще ги накисна и аз. Имам и грунд, ако трябва да ги намажа и с него, нали не са нови, ако ще помогне.
Още веднъж благодаря на всички вкключили се в темата
VLADO66 - майстор
Щом ще лепиш с лепило не е необходимо да се киснат.Накисването в случая е продиктувано от евентуално обезпрашаване на плочките.
jekasus - майстор
На ме ми се струва че е външна стена е тая с паднали плочки - демек линейни разширения.
Ако тези "топки" са здраво залепени за стена, пълнеш празното около тях с циментов разтвор( 1 част цимент -3 части пясък), шпакловаш стената с лепилото, което си избрал. И като тръгнеш да лепиш плочки - "гребен" на стена и промазваш плочката с лепило, преди да я залепиш.
И да не забравя, ако си купил вече грунда - хвърляш го в най-близкия кош за боклук.
  • 1
  • 2

Тема "Лепене на фаянсови плочки, как става?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: