• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Проблема е че всички са се вторачили в подвитошката яка,а там земята/в регулация/ е 100-150Е/м2 и кинт средно 1-1.2.
Редовите къщи по принцип са за подобен род "сложни" райони. Проблемът обаче е съвсем прозаичен - пазарът е сринат, а в този тип нямаме традиции. Предполагам че находчиви люде ще успеят да изведат дивиденти и от този тип строителство. Както казваш сам сещат се такива примери и то успешни. Дори "Резиденшъл парк" е нещо подобно макар и по-клонящ към ниски блокчета.
5kof написа:
Нашият манталитет за дом с дворче, градинка и т.н. има съвсем други критерии.
На всеки манталитета е такъв докато не опре до цена за завършен обект и последваща поддръжка.
Последна промяна от Tsilkov на пон дек 10, 2012 4:57 pm, променено общо 1 път.
svetoslavoff - специалист
райони - само за протокола:)
Бях за по около месец в такова къще в Бат и Лондон. Отпред малка цветна градинка, входче, място за колата - не навсякъде. Задно дворче с барбекю, стоп. постройка, някое дръвче. Къщето долу дневен възел, горе спални. При всички случаи е по-добро от апартамент, особено в голям блок. Повечето бяха работяги - напр мед. сестра и техник.
Tsilkov - майстор
svetoslavoff написа:
райони - само за протокола:)
:проба: Оправено :)
ijs - специалист
nelina_london написа:

ПП.Отчитам като грешка дворчето на редовите къщи да е отпред(почти всички български са така), защото се губи неговата обособеност.Като запалиш барбекюто или си пиеш кафето,всеки от улицата ще наднича,освен ако няма двуметрова ограда.
Не е вярно! Много е хубаво пред къщата да има голям двор! След 100-200 години ще има колосални промени в инфраструктурата в населени места , например: Разширява се улицата ( може би, ще има магистрала) , нови собствени магазини, ресторанти или гаражи, някакъв нов бизнес или нова сграда за живеене...
nelina_london - специалист
ijs написа:
Не е вярно! Много е хубаво пред къщата да има голям двор!
Само,дето иде реч за редови къщи ,а болшенството са с максимум 150- 200кв двор.... Къде го това място за нови инфраструктури,магазини и т.н?И се опитайте да си представите това малко дворче отпред ...Комшиите също са на една ръка разстояние(В Лондон максималното лице на редова къща е 7м)
VLADO66 написа:
а ако си подам палавника през оградата ще се събере опашка кандидатки :-D
:idea: Мислех си за дъсчена ограда,ама ти ме уплаши... :shock: все ще се намери някоя по-голяма фуга ,моят да си го проветри...Мислех си ,че най-много може да изкара караконджулите на някое бабе.....,ама няма да рискувам-плътна ограда ще да е ,че не ми се нравят тия ми ти опашки.... :lol:
VLADO66 - майстор
nelina_london написа:
ijs написа:
Не е вярно! Много е хубаво пред къщата да има голям двор!
Само,дето иде реч за редови къщи ,а болшенството са с максимум 150- 200кв двор.... Къде го това място за нови инфраструктури,магазини и т.н?И се опитайте да си представите това малко дворче отпред ...Комшиите също са на една ръка разстояние(В Лондон максималното лице на редова къща е 7м)
VLADO66 написа:
а ако си подам палавника през оградата ще се събере опашка кандидатки :-D
:idea: Мислех си за дъсчена ограда,ама ти ме уплаши... :shock: все ще се намери някоя по-голяма фуга ,моят да си го проветри...Мислех си ,че най-много може да изкара караконджулите на някое бабе.....,ама няма да рискувам-плътна ограда ще да е ,че не ми се нравят тия ми ти опашки.... :lol:
Откъм улицата плътната ограда може да е с височина до 60см.,освен ако експертния съвет по ТСУ в общината реши друго.Явно закона е помислил за мъжествеността :supz: :-D
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Откъм улицата плътната ограда може да е с височина до 60см.,освен ако експертния съвет по ТСУ в общината реши друго.Явно закона е помислил за мъжествеността :supz: :-D
Това е за когато строиш без документи и РС. С проект може и плътна - виж чл.48 ал.9 от ЗУТ :wink:
mikeangel - специалист
Да се намеся отново, преди да го извадите съвсем във форума... Моля коментиращите да се фокусират само по темата на дискусията а всякакви други органи да обсъждат на друго място.

Обратно в темата и отново за цените:
Чета из форума за следните случаи на самостоятелно къщи:
ICF къщата е излязва 68 353 или 167 лв/кв.м
двуетажна с РЗП 170 м2, плащал съм само за труд и материали, като за всичко съм се занимавал аз (строителен техник съм).Грубият строеж ми излезе точно 58 000 лева с всички съпътстващи документи
което прави 341 лв/м2
за 35,000 лв вигнати 105 кв.м, или 333 лв/м2

Може ли да се предположи следната груба сметка:
Обект: правоъгълна форма, без подземни помещения, етаж, етаж със скосявания, топло таванско помещение със скосявания, качествени материали, напр. поротерм 25см+ 15см изолация на външни стени, 15см тухла, 10см вата, 15см тухла стена между съседни къщи, вътрешни стени само гипскартон
Размери: 7х12м, към 180кв.м РЗП.

Въпроси:
1. Цената до акт 14, или груб стоеж, на такъв обект ше влязът ли в 180 лв/кв. бюджет?
2. Колко икономически по изгодно е строежът на няколко редови къщи отколкото една? Може ли грубо да се пресметне 30%, т.е. ако са 6 къши х 180 кв.м или 1080 кв.м, цената да стане 130 лв/кв.м?
jekasus - майстор
В тези сметки не сложени цените за земята, върху която ще стоят тези къщи.
А тези редови къщи ги приемам(така от филми, не съм виждал на живо), като плътно залепени една до друга. А тук ида едно спестяване на материали.
mikeangel - специалист
В тези сметки не сложени цените за земята, върху която ще стоят тези къщи.
за по-голямата използваемост е ясно. Това може всеки лесно да го пресметне.
Въпросите (които поне на мен изискват дискусия) са относто груба сметка за строителните дейности.

Например: всеки може да провери колко струва земята в съответният район. Ясно е колко земя върви с къщата и каква ще е цената и. Следва основният въпрос колко са разходите на инвеститора за строителство, което с добавена норма на печалба довежда до добро разбиране каква трябва да е крайната цена на продажба. Аз още не мога да си обясня как къща на 5 км от самоковско шосе по хълмовете, на шпакловка и замаска с площ от 198кв.м, с 150 кв.м идеална част от земя може да струва 200к евро. По методологията описане по-горе, земята трябва да е 15,000 евро, строителството 85,000 евро, или разходите на инвеститора да са приблизително 100,000 евро.

Не съм съгласен на норма на печалба от 100% за моя сметка!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Редова къща и има ли място у нас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: