• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
luul - специалист
Здравейте,
имам нужда от Вашите съвети и препоръки за изграждането на една инсталация.
Имам сондаж, който е с дълбочина 36м и воден стълб според сондьорите 15-20м. от който искам да захранвам двуетажна къща с вода. Проблемът е, че нищо не разбирам от помпи а ми се ще да си направя инсталация без хидрофори, разширителни съдове и други усложнения и до колкото четох съществуват помпи които се потопяват в сондажа, и при отваряне на крана за вода те се включват, но незнам само помпа достатъчна ли е, трябват ли пресостати и други джаджи за да се случи това.
Надявам се на помощта ви и очаквам всякакви съвети и препоръки.

Прилагам и съвсем принципна схема

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (26.27 KиБ) Видяна 9137 пъти
VLADO66 - майстор
При тези показатели колегата Драгозов посочи в една друга тема тази помпа http://www.argo-market.com/Products/Details/1461
hidrazin - майстор
Хубава помпа ... на хубава цена - малко над 1к5 лева. :-D
Прочети тази тема дето е под твоята - там ще намериш отговорите.
:partyman:
extranios - напреднал
Едно по-скъпо решение , но то включва всичко което ти трябва - http://www.thermoeconomic.com/grundfos- ... gane-p367/
Каналски - специалист
luul написа:
... и при отваряне на крана за вода те се включват ...
Верно ли това ти Харесва !
Пускаш вода да си измиеш лъжица -> Помпата се включва. Пускаш водата в тоалетната -> Помпата се включва. Пълниш вазата с вода -> Помпата се включва. Детето си играе с чешмата -> Помпата се включва. Кихнеш и си измиваш носа -> Помпата се включва ....
luul - специалист
VLADO66 написа:
При тези показатели колегата Драгозов посочи в една друга тема тази помпа http://www.argo-market.com/Products/Details/1461

Незнам, едни "специалисти" ми казаха да бягам по далече от Gardena, и препоръчват Willo, Grundfos и някакви китайски вероятно тези http://www.argo-market.com/Products/Details/1438, но пак казвам съветници много ама кой колк разбира незнам.
Аз търся оптималното съотношение цена-качество-лесна експлоатация.
luul - специалист
Каналски написа:
luul написа:
... и при отваряне на крана за вода те се включват ...
Верно ли това ти Харесва !
Пускаш вода да си измиеш лъжица -> Помпата се включва. Пускаш водата в тоалетната -> Помпата се включва. Пълниш вазата с вода -> Помпата се включва. Детето си играе с чешмата -> Помпата се включва. Кихнеш и си измиваш носа -> Помпата се включва ....

А кой е по-добрия вариант?
Пускаш помпата, пълниш бидона, отваряш крана хидрофора се включва и водата тръгва.
Не е ли по-лесно да отвориш крана и да се задейства едно нещо а не цяла система?
Не е ли по-голяма разправия да внимаваш хидрофора или бидона да не замръзнат през зимата, да ги източваш?
Незнам на мен ми харесва като отворя крана водата да потича, и се старая да си осигуря това удоволствие по най-лесния и правилен начин за моя случай, затова и търся съвет от хора които имат повече опит и познания от мен в тази насока. :-D
Каналски - специалист
Картинка ...

Прикачен файл

1new.JPG
1new.JPG (15.82 KиБ) Видяна 8995 пъти
hidrazin - майстор
Не знам защо пак трябва да се дъвчи този въпрос след като потрошихме 9 страници за същото:
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=22&t=37280
На всичкото отгоре е и съседна тема. Там има всички отговори. Ако ще се захранваш само от сондаж и ще се следи само
налягането за праг на включване и дебита (демек като отвориш крана, помпата тръгва както иска luul ) балона е напълно излишен.
Ако обаче обичаш да си играеш с водата и се очаква да да отваряш и затваряш крана по няколко пъти в минута, сложи малък балон.
За нормално ползване не е необходим. И преди някой да почне да ми обяснява колко не разбирам нека първо бъде така добър да прочете посочената тема.
Аз колко не знам, си знам (или поне се досещам). :-D
:partyman:
paparosko - специалист
luul написа:
А кой е по-добрия вариант?
Пускаш помпата, пълниш бидона, отваряш крана хидрофора се включва и водата тръгва.
Не е ли по-лесно да отвориш крана и да се задейства едно нещо а не цяла система?
Не е ли по-голяма разправия да внимаваш хидрофора или бидона да не замръзнат през зимата, да ги източваш?
Незнам на мен ми харесва като отворя крана водата да потича, и се старая да си осигуря това удоволствие по най-лесния и правилен начин за моя случай, затова и търся съвет от хора които имат повече опит и познания от мен в тази насока. :-D

Когато е монтиран хидрофор и системата е веднъж напълнена, не пускаш ти помпата, а тя се включва и изключва автоматично от съответния пресостат.

Когато си с хидрофор като отвориш крана обикновено се задейства само хидрофора, а не цялата система. Напротив, когато липсва хидрофор, при всяко отваряне на крана ще се задейства помпата, респективно и цялата система.

Това е относително - зависи от изпълнението на системата.

Незнам на мен ми харесва като отворя крана водата да потича, и се старая да си осигуря това удоволствие по най-лесния и правилен начин за моя случай, затова и търся съвет от хора които имат повече опит и познания от мен в тази насока.

Не винаги най-лесния начин е и най-правилен.
Как ще решиш практически да изпълниш една система зависи от много фактори. Но според мен доста честото включване на помпата трудно може да бъде определено като най-правилното решение.

:prost:
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за захранване с вода на къща от сондаж без хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: