Мечтата на всяка домакиня
Здравейте
Първо искам да поздравя всички участващи в този форум защото без тях не бих стигнал до тук с ремонта на апартамента.Сега съм на етап кухня която сам реших да опитам да си направя /поради поне за мен доста високите цени които ми обявиха по фирмите /изчетох доста коментари избрах материал и фирма която да ми го нареже и кантира и започнах лека по лека .Тези дни почти приключих с вътрешната част на шкафовете монтирах уредите поставих мивка и ми остана да направя поръчката на плоскостите за вратичките /това съм избрал http://www.rosi.bg/mdf-s-poliesterno-po ... 4.html/,но нещо немога да се справя с размерите на големия шкаф които съм разделил на две и искам да стане на два шкафа .Желанието ми е да са 2 вратички и да се отварят нагоре самостоятелно.
Проблема ми идва от там ,че немога да разбера /сметна/какво разстояние покрива вратичката когато е с панта средно рамо .Обмислям и вариант да използвам AVENTOS HK на blum защото ми се вижда по лесен за изчисление на размера на вратите и монтаж вярно 2 пъти е по скъп от механизмите които бях решил да използвам ,но и с плоскоста не ми се рискува .Изчетох доста за взимането на размерите на вратичките ,но май нещо пропускам .
Това съм направил засега надявам се отново с ваша помощ да го довърша

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

и това е въпросният шкаф с размери 722мм/1001

Изображение
SoWhat - специалист
Ако са две отделни врати, как ще се отварят нагоре - амортисьори, механизъм за единична врата? А как ще се затваря горната?
Идеалното решение е Авентос-а.
Общата височина, като на другите. Махаш 3 мм. фуга (м/у двете) и делиш на две.
Ширина - както се реши.
Указанията за монтаж са подробни. Не трябва да се бърза и всичко ще е ОК. Рафта/овете/ трябва да са с 2 см. по-плитки от страниците. Добре е при монтажа да има помагач.
Успех.
Да две отделни врати ще бъдат .Аз първо се бях спрял на варианта с 2/3 панти плюс това http://www.rosi.bg/povdigasht-mehanizam ... -2585.html и след това видях http://www.blum.com/bg/bg/01/10/40/index.php проверих за цената и сега съм в дилема
Svezar - специалист
Така като гледам разделителната дъска си е монтирана стабилно /не е рафт/ което означава че съвсем спокойно може да сложиш две вратички /долната със панта средно рамо/ и с две амортисьорчета да оправиш нещата на 1/20 от цената за два Авентоса,но ако държиш да си "стилен"...парите са си твой :)
Svezar написа:
Така като гледам разделителната дъска си е монтирана стабилно /не е рафт/ което означава че съвсем спокойно може да сложиш две вратички /долната със панта средно рамо/ и с две амортисьорчета да оправиш нещата на 1/20 от цената за два Авентоса,но ако държиш да си "стилен"...парите са си твой :)
Благодаря за съвета и отделеното време .
И аз мислех този вариант но не успях да сметна правилно размерите /поне според мен / защото немога да разбера колко мм покрива тази панта средно рамо и от там идва и дилемата ми какви панти да сложа .Аз все още не съм довършил кухнята заради предстоящите празници а и съм все на работа така че приемам всякакви предложения и съвети .
miliad - майстор
Ако делителя е по средата, височината на шкафа я делиш на 2, след това от резултата вадиш 2 или 3 мм за фуга и после вадиш дебелината на кантовете и получаваш размера за ряз на вратата. Пример при 72 см височина/ 720:2=360 - 3=357 - (2х2)=353 мм височина на вратата.
А средно рамо е панта за полупокрит кант т.е. 18мм:2=9мм

П.С. И да добавя, за да купиш амортисьори трябва да си наясно с размера и теглото на вратите. Силата на амортисьора/амортисьорите се определя по таблица и зависи от височината, теглото и ъгъла на отваряне на вратата. Звучи сложно, но не е. В опаковката на амортисьора обикновено има схема, важното е да я прочетеш правилно.
Svezar - специалист
Сега се сетих да премеря шкафа в моята кухня който е с точно такова изпълнение ,при обща височина 65см долната вратичка /от алуминиев профил/ е 32см а горната /ПДЧ/ 31.8 с кантовете ! По тези размери излиза че трябва от общия размер да извадиш 1,2см макар че като гледам и 1 е предостатъчен при 3мм фуги горе/среда/долу но при мен е повече понеже горе кухнята завършва със козирка за лунички и заради нея вратичките са поне 5мм под нея ! И да допълня че са сложени панти със ниско рамо като с реглажа им са пуснати малко надолу а горната вратичка ляга на около 3мм от средната плоскост ! Дано с това ти помогна при поръчката на вратичките :wink: А колкото до амортисьорите,предполагам че ако ги купиш от специализиран магазин за мебелен обков би трябвало да ти кажат какъв ти трябва в зависимост от размера на вратичката !

Тема "Съвет за клапващи врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: