• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
Без светкавица са. Първата изглежда по-тъмна, защото е снимано директно към тавана, който се явява и осветителното тяло.
На втората се вижда отблясъка от ЛЕД лентата в отсрещната страна с плочки.
Наистина свети дотатъчно за да се чете вестник без напрягане. Имах и резервни варианти, но не се наложи да ги ползвам.
Използвам поста си да благодаря на всички които помогнаха за да развия и реализирам тази си идея. Ще очаквам включване и в темата за вентилаторите - viewtopic.php?f=23&t=36719 . Струва ми се че с малко ЛЕд и там може да се получи нещо.
ribnikolaevi - майстор
Наскоро се качих над питата и какво да видя - част от диодите почти не светят. Каква може да е причината? Некачествена лента или нещо друго? Да уточня, че купих от сравнително скъпите на пазара ни ленти, от един магазин в студентски град (София). Някой имал ли е подобен проблем? Когато си правех това осветително тяло го тествах 3 денонощия непрекъснато светене на удобно място на пода, за да мога да го наблюдавам. Нямаше проблеми. А сега ... :?
ribnikolaevi - майстор
Никой ли не е имал такъв случай?
2v6 - майстор
ribnikolaevi написа:
Никой ли не е имал такъв случай?
На снимката по-горе ми се вижда, че лентата ти е без влагозащитно покритие (от по-евтините).
Диодите на лентите по-принцип са свързани по тройки последователно с резистор.
По колко броя един до друг не светят?
ribnikolaevi - майстор
С влагозащитно покритие е, IP67 мисля че беше. И определено не беше от евтините на пазара, като я купувах. Даже специално взех от тази фирма, щото ми бяха казали, че тя продава скъпо, но качествено.
Иначе въпросът ти наистина има резон, но когато я видях, че не свети добре имах друга задача и тази я отбелязах просто като още една в списъка за по-нататък. Скоро ще погледна по колко броя не светят и ще напиша тук.
Между другото, какво ако слабосветещите диоди са по тройки и какво ако не са по тройки?

Edit: Сега разбрах, защо си се заблудил, че лентата е без маркуч, 2х6. Всъщност лентата не се вижда никъде на снимките. Това което си видял и те е заблудило са дюзичките на душ-питата. Оттам излиза водата на душа, но на снимката съм снимал от обратната страна, където всъщност впоследствие е залепена лентата. И се виждат и стърчащите дюзички, които малко приличат на диоди.
Последна промяна от ribnikolaevi на чет дек 13, 2012 9:03 am, променено общо 1 път.
a_stoev - майстор
Няма вариант да не свети един или 2 от 3-те. Ако е пробил 1 пада върху другите се вдига и умират и те. Ако е изгорял - прекъснал веригата, пак няма да светят и 3-те. От дето си купих аз лентите нещо не са във възторг от влагозащитените ленти, въпреки че ги продават. Влошено е охлаждането на диодите и прегряват. Не ти огледах тялото, има ли вариант да са залеени на метална плоча която да играе ролята на радиатор? Колко W/m са?
ribnikolaevi - майстор
Точно на метална пита са. Досега не е ползвана по предназначение, т.е. - не се е топлила от вода, а е играла ролята на радиатор.
Иначе лентата е от най-мощните, които мисля че бяха 14.4 W/m. Светят инцидентно, освен два случая в които бях забравил да огася лампата за около денонощие. Освен тогава да са изгърмели. Но щом така лесно са гръмнали, явно ще трябвада да сменям цялата лента, може би и концепцията.
hidrazin - майстор
Това че си купил скъпа лента от скъп магазин още не означава че е върхът на сладоледа. Освен това оставянето и да работи две денонощия
не би трябвало да е причината за изгаряне. Когато я пусна в началото пробва ли колко загрява?
И един много важен въпрос - какво ти е захранването? И не ми казвай 12 волта 2 ампера примерно - марка, модел, снимка !!!
:partyman:
ribnikolaevi - майстор
Захранването е купено от същия магазин, взех до с резерв, че има план да го накича с още неща. Ако има проблем със захранването, тогава това ли става, да светят избирателно някои доиоди?
Ако се предполага проблем с него, ще го видя и ще пиша тук.
a_stoev - майстор
От моя магазин ми казаха че не може да има 14.4 влагозащитена. Вкарали са малко, изпекла се и обелили останалата да я продадат като обикновена. Сложи си 5W/m.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Светлинен поток от ЛЕД лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: