Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
danaildr - специалист
Започнал съм една работа ... портатиен филтър за въздух, който да изсмуква дима който се отделя при запояване и да хо филтрира. Значи постановката е следната, вентилатор ще изсмуква въздуха и ще го вкарва във вилтър, после ще излиза от другия край на устройството. Филтъра мисля да го направя от вид дунапрен. не много гъст.
Знам че във филтрите за въглероден диоксид (и въглероден окис) се слага сода каустик. Въпро са ми е, дали ще има ефект ако напоя дунапрена в разтвор на сода каустик?

П.П. Не съм сигурен, че съм в правилния раздел, но ако съм объркал, моля да бъде преместена където трябва.
gogo7777 - майстор
Натриевата основа (сода каустик) ще разтвори дунапрена.
danaildr - специалист
значи ми трябва порест материал който на издържи на содата
VLADO66 - майстор
Пробвай с нетъкан текстил-Геотекстил.
Фло - специалист
danaildr написа:
Започнал съм една работа ... портатиен филтър за въздух, който да изсмуква дима който се отделя при запояване и да хо филтрира. Значи постановката е следната, вентилатор ще изсмуква въздуха и ще го вкарва във вилтър, после ще излиза от другия край на устройството. Филтъра мисля да го направя от вид дунапрен. не много гъст.
Знам че във филтрите за въглероден диоксид (и въглероден окис) се слага сода каустик. Въпро са ми е, дали ще има ефект ако напоя дунапрена в разтвор на сода каустик?

П.П. Не съм сигурен, че съм в правилния раздел, но ако съм объркал, моля да бъде преместена където трябва.
За около 8-9 лв. бройката може да си вземеш от някой хипермаркет филтър с активен въглен за кухненски абсорбатори/ширм/ .Размера е прибл.50 х 60 см. и може да си го направиш на няколко слоя при твоя вентилатор. Иначе като напоиш дунапрена с воден разтвор няма да има въздушна пропускливост.
danaildr - специалист
идеята ми беше да напоя дунапрена с водния разтвор на содата и да го оставя да изсъхне, така се получава (на теория) суха пореста структура с отложени частици сода каустик в нея, но пък колегата казва, че така ще разръша дунапрена и няма да има смисъл. Между другото тоя дунапрен дето съм приготвил не е точно дунапрен, пристигна при мен с едно компютърно дъно и мисля че е от някакъв изкуствен материал, можеби полиетилен.
MrMurdjo - майстор
Мисля, че въглеродният окис се поглъща от активен въглен. Но може и да греша, просто така ми е останало в паметта. Тук по-скоро въпросът е да се доокисли до въглероден двуокис, но май трябва катализатор. Подобен на автомобилните катализатори. Останалата част - дунапрен или друг фин порест материал - е повече за улавяне на твърдите частици и на п`арите.
Натриевата основа, ако се вярва на романите на Жул Верн, е за поглъщане на въглеродния двуокис от околния въздух. Така поне правеха на подводницата на капитан Немо :)
pet.kan - специалист
за филтърен материал - полиестерна вата за подплата на дрехи, има различна плътност
http://www.vatex.bg/ например оттук, издържа много по-добре от дунапрена
Filomatis - специалист
И що пък решихте,че въглероден окис и двуокис се отделя при запояването?Точно те са най-малкия проблем на фона на стотиците други гадости които се отделят и за които филтъра от кухнески абсорбатор си е най-подходящ.

Тема "Филтър за въздух - портативен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: