• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Ще повторя една руска схема на управляем тиристорен токоизправител с подръчни елементи. Обаче елементите, с които разпологам са други. Вместо грец ще ползвам двоен шотки диод и тиристора не е КУ202Г, а Т-122-25. Също така нямам германиев диод Д9В и се чудя дали може да се сложи някакъв силициев (примерно 1N4001). Другото което съм добавил е светодиода. Правилно ли съм го свързал в схемата? Целта му е да индикира товар на изхода т.е дали има свързан консуматор. И горе-долу колко голям радиатор да сожа на диодите и тиристора, щото ще греят доволно :-D . Консумирания ток няма да надвишава 10А, по груби сметки ще трябва да разсея 80-100W макс. Ето схемата

Прикачен файл:
GGGG.JPG
hidrazin - майстор
Светодиода така никога и нищо няма да индикира. Дал си го на късо. :-D
Следене дали имаш консумация не се прави така. Използва се шунт.
Диода може и да е друг. Радиаторите според греенето.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Така си и мислех :-D . Това с шунта не ми е ясно. Ще сложа амперметър за да индикира вместо светодиода.
miroton - майстор
Тоя трансформатор е малък,ще се запали.
gogo7777 - майстор
Тоя трансформатор е малък,ще се запали
Защо :? .
miroton - майстор
От опит знам,по изчисления и при мен всичко бе ок,но под товар щеше да се запали.
Ако го имаш пробваи да го натовариш.
pansim - майстор
Кажи каква е идеята (ако не е тайна) и може да те насочим към решение
gogo7777 - майстор
Правя си токоизправител за галванична вана и искам нещо да индикира, че има контакт на детайла към минуса на изправителя.
pansim - майстор
Най-добре с амперметър с подходящ шунт. Така ще си следиш и тока във ваната, предполагам е важно.

ПП Тества ли ремонтирания инвертор?
gogo7777 - майстор
Сложил съм амперметър на изправителя, но ваната е в друго помещение и когато топя детайла в нея не го виждам.Ако сложа светодиода паралелно на тиристора с резистор и ценер ще заработи ли схемата.

ПП Още не съм го получил :-D. Нямам търпение да го пробвам :-D
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за елемент в линеен токоизправител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: