Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
Остава проблема с мощността на водната риза... Наистина за това не бях се сетил, щото няма да е гот водата вътре да кипи :)
Бат Иво - специалист
Преди идеята беше климатик + въздушно отопление от камината.
Обаче намират се хора да ме объркват и разубеждават.
Че ще ми бъде студено,ще вкарва и миризма с въздуха и др.
По принцип не съм се отказал от въздушното отопление ,даже са прекарани въздуховоди под тавана да измъкват въздуха към камината.Остава само да се вкара топлият някъде на ниво 1м, незнам още не съм купил камината.
torbalan - Дървен философ
Ако не си купил камината - слагай по един климатик в двете стаи е не се занимавай с твърдо гориво...

Кефа от камината е кратък - а чистенето вечно...
LazarGanev - "Велик майстор"
Само с един радиатор не е добре - по-добре да е конвектор, за да съответства на мощността на водната риза. Няма проблем тръбите да минат през мазето.
Бат Иво - специалист
Включвайки втори радиатор и бойлер със серпентина ще станат нещата предполагам.
Спалня - 17 глиндера ,стаята е 16,4м2
кухня/трапезария -15 глиндера за 15,2м2
и 80л. бойлер със серпентина / евентуално лира в банята
Колко КW. водна риза(камина) да търся.
Бат Иво - специалист
Набързо обиколих нета и по смятах.
Сметката отива на към 10 Кв. :? ?
sihing - напреднал
10 kW са ти екстра с запас ще е.Действай с камината,вярно мръсотия е,но и вода ще си грееш и навсякъде ще е топло,а топлината от самата камина е незаменима с климатици.Успех :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Имай предвид че киловатите им на тези камини са условни :wink: , 10 киловата вдига със сухи дърва , и ги поддържа ако и ти поддържаш камината през час.
Бат Иво - специалист
Иде реч за камина за вграждане (чугунена), теа външните нещо не ми харесват , както и от дебело стенната ламарина.
И понеже до сега не съм имал такива неща (камини) затова започнах темата.
Камина чугунена с водна риза, същата с въздушно или комбинирана тук ми е дилемата?
jorkataG - специалист
тая камина 10 КW водна риза и то с един радиатор не е ли малко множко щото като ги смяташ дори и по 210W на квадратен метър са ти необходими 7,6 КW и то само на водната риза а камина и радиатор не ти трябват в едно помещение, аз топля 20 кв. м. стая само с камина.
Според мен камина с топловъздушна риза за другото помещение май е по-добре.
И последно преди да купиш погледни металната табелка на гърба на камината /обикновено продавачите крият тази табелка и то с основание/ и виж реалните параметри от лабораторията и сам си прави изводите за възможностите на камината.

Тема "Прекарване тръби за радиатор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: