Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
inspo - майстор
Ами за да излезе крепежа трябва да стане това в червеното. А щом то стане и основите не поддават значи ъглите на навеса се променят. Което значи слаба конструкция. Много са и дошли керемидите и снега. Или провисва както ти казаха по горе. Пък кой знае и крепежа колко е държал.

Прикачен файл

навес.jpg
навес.jpg (47.02 KиБ) Видяна 6578 пъти
pavkatay - майстор
Крепежите в стената не са били пирони, а стоманени планки с дюбели.
Понеже този тип навеси масово се изпълняват по този начин(дори в стената се набиват арматурни железа за крепежи) искам да сверя моето мнение с това на практиците и с вече позабравената механика (цяла вечер си припомням лекциите за разлагане на сила :) ) за това какви сили действат на тази конструкция.
Имам предвид, че за да се променят ъглите има някаква сила, породена от нещо и насочена нанякъде, която го предизвиква. И има нещо сгрешено, което не предотвратява въздействието на тази сила.
schuldiner - майстор
Дюбел на изтръгване не е добро решение. Твоите може да са някакви специални, ама аз нормалните си ги дърпам с теслата като ги сгреша и щом повечето пъти успявам, значи не са достатъчно здрави. То си има и чалъм де - винаги косо се бият и гвоздеи, и винтове, и всичко, що не е анкер или шпилка с контра през дувара. Косо на предполагаемата сила...горе-долу наполовина ъгъла между срязване и изтръгване.
fox_vt - майстор
Доколкото разбрах навеса е слязъл надолу или се е наклонил наляво на снимката и тогава надолу.При първия случай тежеста е откъснала дюбелите доста грубо,а при втория първ оса били изтръгнати и после надолу.И все пак в какво са били завити тия дюбели и защо не анкери?Навеса има ли възможност да се огъне като дъга това също е предпоставка както казаха.Силата би трябвало да е само надолу освн ако не излезе от опорната точка кат отогава ще има и опън наляво на чертежа.
ZEDYCUS - майстор
:-D Ето ви нагледно, какво става от сила насочена надолу , комбинирана със слаба конструкция.
Изображение
torbalan - Дървен философ
Та значи - силата, която упражнява покрива и снега върху него може да се разложи на две сили - едната перпендикулярно на гредите F2 - тя ще ги огъва, а другата по посока на гредата F1 - тя ще се стреми да изскубе гредата от стената...
Не знам точно как са били закрепени в стената гредите, за това само гадая, но малко огъване в някои случай може да упражни огромна сила и да разхлаби крепежите, а другата проекция да свърши останалото и да ги изскубе...

Щом ребрата са издържали - явно са били достатъчно здрави :)

Прикачен файл

123.jpg
123.jpg (25.73 KиБ) Видяна 6431 пъти
pavkatay - майстор
fox_vt написа:
Доколкото разбрах навеса е слязъл надолу или се е наклонил наляво на снимката и тогава надолу.При първия случай тежеста е откъснала дюбелите доста грубо,а при втория първ оса били изтръгнати и после надолу.И все пак в какво са били завити тия дюбели и защо не анкери?Навеса има ли възможност да се огъне като дъга това също е предпоставка както казаха.Силата би трябвало да е само надолу освн ако не излезе от опорната точка кат отогава ще има и опън наляво на чертежа.
Конструкцията не е слязла надолу-това G със стрелката не е посока на движение, а сила на тежестта. По-скоро се е получило това розовото
Прикачен файл:
навес.jpg
навес.jpg (50.59 KиБ) Видяна 6426 пъти
.
Дюбелите не ги знам какви са-захванати са били в тухлена стена ( навеса съм го виждал сега-след като е върнат обратно и с допълнителните елементи), но това едва ли е важно.
Разискването е насочено не към крепежите, а към натоварването на навеса. Ясно е, че има някаква хоризонтална проекция на силата на тежестта, която кара крепежите да работят на опън и ги е изтръгнала. Тази сила е използвана и за притискане към стената посредством допълнителния елемент - обяснението на ZEDYCUS ми се вижда логично. Търся някакво малко по-научно обяснение посредством методите на механиката-като се разгледат проекциите на силата на тежестта по различни направления.
пп Торбалан е писал преди мен. :) Да за това нещо говорех, но тази сила, която е перпендикулярна на покрива и го огъва не притиска ли иконструкцията към стената?
torbalan - Дървен философ
Е, как ще я притиска?

Огъването не притиска към стената... Няма как...
Единствено може да поразкърти дюбелите, ако планките са хванати здраво към гредите...
piron45 - майстор
Оох, тоя съпромат съм го минавал преди повече от 30г ама нейсе. На първоначалната картинка силите са действително две, както каза Торбалан. Тежеста надолу по вертикала и настрани по наклона, като тази по наклона зависи от ъгъла на самия наклон. Като са поставили напречниците силите стават като на втората картинка.Силата по вертикала се дели на две по вертикала G и по наклона към стената F02 и отношението им ще зависи къде е поставен напречникът. Ако е точно на средата на покривната греда двете сили ще са условно равни. Силата която тегли по наклона F01 се уравновесява от тази по напречника F02 която същевременно е по голяма и е сбор от двете сили G1 и Fc . Ако навеса се направи с напречници, които да се опират на средата на покривната греда и средата на гредата към стената конструкцията ще е уравновесена и ще се държи и без дюбели.
Друг е въпроса за самите дюбели какви са били и каква е стената в която са забити.

Прикачен файл

навес.jpg
навес.jpg (34.26 KиБ) Видяна 6356 пъти
pavkatay - майстор
torbalan написа:
Е, как ще я притиска?

Огъването не притиска към стената... Няма как...
Единствено може да поразкърти дюбелите, ако планките са хванати здраво към гредите...
Имал съм предвид, ако има допълнителен елемент, но жената ме сапунисваше в този момент за нов телефон и не съм го дописал :)
piron45 написа:
Оох, тоя съпромат съм го минавал преди повече от 30г ама нейсе. На първоначалната картинка силите са действително две, както каза Торбалан. Тежеста надолу по вертикала и настрани по наклона, като тази по наклона зависи от ъгъла на самия наклон. Като са поставили напречниците силите стават като на втората картинка.Силата по вертикала се дели на две по вертикала G и по наклона към стената F02 и отношението им ще зависи къде е поставен напречникът. Ако е точно на средата на покривната греда двете сили ще са условно равни. Силата която тегли по наклона F01 се уравновесява от тази по напречника F02 която същевременно е по голяма и е сбор от двете сили G1 и Fc . Ако навеса се направи с напречници, които да се опират на средата на покривната греда и средата на гредата към стената конструкцията ще е уравновесена и ще се държи и без дюбели.
Друг е въпроса за самите дюбели какви са били и каква е стената в която са забити.
Това е, което ми се искаше да видя и чуя като обяснение. :prost: . Тези неща съм ги учил преди по-малко от 30 години, но явно доста са ми поизветрели от главата. Интуитивно разбирам какво се случва, но обяснено по този начин ми звучи по-добре :) . Благодаря на всички, които се включиха.

Тема "Дървен навес и гравитация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: