Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
flowerlin - помощник
Здравейте,

Искам да си направя дъга вкъщи. За целта съм намислил, че ми трябва огледало с форма на плафон (1/2 сферичните стъкла за ламмпи) и прозрачни бои за стъкло. Това нещо го поставям на перваза на прозореца и зимата, когато лъчите падат косо, ще ми осветява целия таван и дъщеря ми ще умира от кеф. Сферичната форма е за да отразява на по-голяма площ.
За огледалото има 2 варианта:
1 сребърен нитрант с глюкоза, загрява се и после се лакира
2 метализиране - има разни камери с вакуум, които правят тия чудеса - използва се за метализиране на рефлектори на фарове

Проблемът ми е, че не мога да намеря стъклен прозрачен плафон. Даже в Броколаж търках с разредител един плафон - прозрачен, но с покритие от вътрешната страна - и това не сработи. Има някакъв вариант за плексигласова 1/2сфера, но не намирам подходяща дебелина, големина и радиус. Метода с метализирането ще сработи и на горната повърхост на плафона, но някак по-красиво ще им изглежда ако е от стъкло и отразяващата повърхност е от вътрешната страна.

Някой може ли да даде съвет? Благодаря.
torbalan - Дървен философ
Ако сложиш огледалния слой вътре в плафона няма ли да стане?
NeoBoss - специалист
ако си направиш сам сферата , от перциглас и със горещ въздух го огънеш по някоя топка :? , Във приколаж гледах 3мм платна мисля че може да стане.

Иначе има и фолия със огледално покритие за прозорци, най лесно ще е него да лепнеш отдзат.
flowerlin - помощник
То проблема е, че не мога да намеря плафон.
torbalan написа:
Ако сложиш огледалния слой вътре в плафона няма ли да стане?
flowerlin - помощник
Ще стане ли гладко? До колкото знам за метализация си трябва напълно гладка повърхност.
NeoBoss написа:
ако си направиш сам сферата , от перциглас и със горещ въздух го огънеш по някоя топка :? , Във приколаж гледах 3мм платна мисля че може да стане.

Иначе има и фолия със огледално покритие за прозорци, най лесно ще е него да лепнеш отдзат.
rossenboy - специалист
Градински (улични) лампи съм виждал подобни - сфера с огледално покритие на 1/3 от нея.
Кръгъл аквариум/ваза?
flowerlin - помощник
Виждал съм, но май не продават само плафоните. Отделно, че трябва да ги режа и понеже искам по-полегати, ще станат прекалено малко. Представям си дъгата да е 30 см в долната си част и 7 см висока.
Аквариуми и вази има подобни, но те имат плоска част на дъното, което ще изкриви малко работата. В краен случай и така ще стане.
rossenboy написа:
Градински (улични) лампи съм виждал подобни - сфера с огледално покритие на 1/3 от нея.
Кръгъл аквариум/ваза?
Large - специалист
Аз под "Дъга" разбирам водни капки , мъгла, която при осветяване пречупва светлина .
Преди много верме май в Мусю Бликолаж, София бях видял останали единични бройки поиздраскани но прозрачни плексигласови сфери Фи: 50-60 см , като за градинсли лампи .

Какво би станало , ако в една такава се сложи вода и едно от тези :
Изображение

Може би , нещо такова :

http://www.youtube.com/watch?v=v0BwfN1XtGs

Само че в затворено пространство, че влагата през зимата не е на почит .

Един мощен бял светодиод, опакован в силикон и с някакъв радиатор за охлаждане може и да направи естествена дъга. Ако не - няколко светодиода с различен цвят трябва да свършат работа . Ако целта е да се движат и да има някакъв преход ... китайците слагат вече всякаква електроника по играчките, може да се използва нещо готово дето святка .

Остава само едно нещо: Какво ще каже жена ти за влиянието на ултразвука :? върху детето, ама предполагам в [BG]мама знаят всичко по въпроса :-D и темата ще се избистри . :lol: (шегичка)

Ако устройството бъде набедено за опасно, винаги може да го ползваш с практична цел :
-чистене на дюзи,
-прогонване на къртици ...чакай , тях ги биеха с инфразвук , значи прилепи :razz: .
-сигурно става и за пералня, имаше едни такива в зората на Демокрацията, перяха без прах , жалко, тъкно вече имаще прах за пране по магазините.
.
.
.
сигурно има и още, ама да не се замислям повече,че е Събота вече.

Нека вдъхновението бъде с теб!
flowerlin - помощник
:) ще се огранича за сега. Вместо вода ще ползвам боички, вместо лампа - слънцето.
Large написа:
Аз под "Дъга" разбирам водни капки , мъгла, която при осветяване пречупва светлина .
Преди много верме май в Мусю Бликолаж, София бях видял останали единични бройки поиздраскани но прозрачни плексигласови сфери Фи: 50-60 см , като за градинсли лампи .

Какво би станало , ако в една такава се сложи вода и едно от тези :
Изображение

Може би , нещо такова :

http://www.youtube.com/watch?v=v0BwfN1XtGs

Само че в затворено пространство, че влагата през зимата не е на почит .

Един мощен бял светодиод, опакован в силикон и с някакъв радиатор за охлаждане може и да направи естествена дъга. Ако не - няколко светодиода с различен цвят трябва да свършат работа . Ако целта е да се движат и да има някакъв преход ... китайците слагат вече всякаква електроника по играчките, може да се използва нещо готово дето святка .

Остава само едно нещо: Какво ще каже жена ти за влиянието на ултразвука :? върху детето, ама предполагам в [BG]мама знаят всичко по въпроса :-D и темата ще се избистри . :lol: (шегичка)

Ако устройството бъде набедено за опасно, винаги може да го ползваш с практична цел :
-чистене на дюзи,
-прогонване на къртици ...чакай , тях ги биеха с инфразвук , значи прилепи :razz: .
-сигурно става и за пералня, имаше едни такива в зората на Демокрацията, перяха без прах , жалко, тъкно вече имаще прах за пране по магазините.
.
.
.
сигурно има и още, ама да не се замислям повече,че е Събота вече.

Нека вдъхновението бъде с теб!
NeoBoss - специалист
малко се позамислих по темата .... дъга със светлина от слънцето - ОК. Тя нормално се формира от него , нов във тъмния и облачния участък на небето. Поради което се вижда ясно. При теб зада сработва ще ти трябва ясен ден, когато във стаята също ще е светло и ефекта ще е минимален - или колкото е ярко слънцето зада прави ярка дъга толкова по светло ще е и във стаята и по трудно ще се отличава. Пък и във мрачен ден когато най много ще ти се иска да зърнещ дъгата няма да я има.
Затова ти предлагам да зарежеш естествения источник на светлина и да почнеш да мислиш в друга насока.
http://www.youtube.com/watch?v=T3gUZ_6PV4o

Тема "Дъга вкъщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: